Kos seværdigheder – Drømmer du om at se en af de smukkeste øer i det græske øhav, så er Kos med sine frodige omgivelser, sit festlige natteliv og sine helt igennem fantastiske badestrande ved det Ægæiske Hav lige valget. Bedst af alt er Kos dog også en fantastisk kandidat til alverdens vandsportsaktiviteter, blandt andet kitesurfing.

Kos er en lille ø – kun 295 km2 – beliggende i øgruppen Dodekaneserne. Trods den ringe størrelse har øen en hel masse at byde på.
Her introducerer vi dig til de 10 bedste seværdigheder og aktiviteter på Kos. Du vil få tip til både de kulturelle og de mere sportsprægede aktivitetsmuligheder, som Kos rummer.

kos seværdigheder

Rundt på øen

Der er gode busforbindelser på Kos, og busserne afgår dagligt mellem de større byer og Kos By. Lejer man en bil, motorcykel eller cykel, er det særdeles let at komme rundt på øen. Ved de større strande er der flere forskellige vandsportsaktiviteter at vælge imellem. Det varierede landskab gør øen ideel til cykelferie, hvad enten man er til kortere eller længere ture.

Lige rundt om hjørnet

Blot 2,5 timers sejltur væk ligger Rhodos – og med en lille times bådsejlads kommer man til Bodrum i Tyrkiet. Det er også muligt at besøge svampefiskernes ø, Kalymnos, hvor svampedykkerne kan ses i aktion, eller hvor man kan besøge en af de spændende fabrikker, der producerer de populære natursvampe. Her kan du godt lade støvsugeren blive hjemme.

Antimachia (1.) – Kos’ største fort

Antimachia, Kos’ største fort, blev bygget i Middelalderen, og borgen og de omkringliggende jordområder husede dengang imponerende 12.000 borgere.  Gå på opdagelse blandt ruinerne, der desuden byder på den smukkeste havudsigt, flere seværdige kirker og tusindvis af smukke lilla tidselblomster.
Lige til skyde et par flotte fotos til Instagram- eller Facebook-profilen!

 

De varme kilder i Therma (2.)

Trænger din krop til lidt forkælelse, så er Kos’ varme kilder så absolut et besøg værd. Kilderne, som ligger på østsiden af øen, indeholder glohede 52 grader varmt vand. Vandets høje temperatur er et resultat af den aktive vulkan på naboøen Nissyros. Gæster du de varme kilder i dagtimerne, må du imidlertid forvente, at der er tæt med mennesker, så gør i stedet som de lokale – vent med at besøge kilderne til henimod aftentide. Solnedgangen over de varme kilder er helt igennem fantastisk, så nyd det smukke syn efter en dukkert på stranden lige ved siden af kilderne.

therma kos varme kilder

Seværdigheder i Kos By (3)

Kos har været befolket i 10.000 år og huser i dag ca. 30.000 indbyggere. Mere end halvdelen af disse er bosat i Kos By. Byen kan med fordel opleves på cykel, for tværs igennem går en 12 km lang cykelrute. I den smukke, gamle havn på Kos hersker en intens og indbydende atmosfære – i sommermånederne lægger et stort antal lystbåde til langs kajen, og turbådene, som forbinder Kos med de omkringliggende øer, kæmper om turisternes opmærksomhed.

Havnen på Kos kan også beundres fra den gamle Korsridderborg, der ligger på pynten og tidligere fungerede som et værn mod pirater og de angrebslystne osmannere. Sammen med byens flotte og mere end 2000 år gamle amfiteater, Odeon, som fortsat er i brug, er Korsridderborgen blandt byens absolut største attraktioner.

kos by

Kos By har ry for at være lidt af et mekka for navnlig festglade unge. Der er i de senere år gjort en del for at gøre op med det image og tiltrække et mere modent publikum. Imidlertid er der stadig masser af liv i byens centrum – ikke mindst i de egentlige bargader omkring passagen Nafklirou tæt ved havnen.

 

Solnedgang over Zia (4.)

Nyd en aftentur i den lille, hyggelige bjergby Zia, der byder på brolagte stræder og øens bedste solnedgang. Et besøg på den hyggelige seværdighed taverna Oromedon er ganske enkelt et must. Her lokker en tagterrasse med fænomenal udsigt, og der serveres en eminent vin fra det græske fastland. Lækker, læskende limonade fås bedst på den hyggelige café Zia Kostas, hvor ejerens far gerne tryller hjemmelavede retter frem i køkkenet.

zia kos

Platia Platanou – Hippokrates træ (5.)

Øen kendes fra den græske oldtid for at have huset lægekunstens fader, Hippokrates. Midt i Kos by står det 12 meter høje plantantræ på Platía Platanou (“Platanens Plads”), der siges at have dannet ramme om Hippokrates’ undervisning. Træet har naturligvis fået navnet Hippokrates’ Træ, og er en af de største seværdigheder Kos har at byde på.

Platia Platanou hippokrates træ

 

Byzanterborgen Palio Pili (6.)

Den byzantiske borg Palio Pili ligger højt hævet og imponerende flot på bjergsiderne bag byen Pili. Her kan man gå ture i den store nåletræsskov og spadsere rundt i ruinerne af den ca. 1000 år gamle borg. Stedet er ikke helt fri for turister, men det er ikke det første sted, man hører om, så det er alligevel en smule hemmelighedsfuldt.
Palio Pili kos

Den hemmelige strand Agios Mamas (7.)

Næsten helt nede ved sydligste spids af Kos ligger en svært fremkommelig strand. Vejen stopper et stykke før, så man er nødt til enten at vandre det sidste stykke eller køre på en crossmotorcykel – hverken en cykel eller en scooter kan nemlig klare grusvejen. Af samme grund er der meget få besøgende ved Agios Mamas. Eftersom stranden ligger på sydsiden af Kos, er der ikke særlig meget vind, og vandet er helt klart og stille.
En række gigantisk høje sandstensformationer rejser sig fra vandet og bidrager til det postkortskønne syn.

Agios Mamas strand

 

Kitesurfernes mekka Kohilari (8.)

Det er ikke, fordi der foregår det store ved Kohilari-stranden. Der er ingen bebyggelse, ingen tavernaer, ingen liggestole – ikke andet end et kitecenter og ganske få turister. Men her er lavvandet, krystalklart turkisblåt vand i bugten, en indbydende sandbund og sandklitter med lavt krat. I sommermånederne er her også blæsende og perfekt for dem, der vil kitesurfe.

Kohilari strand kitesurfers

Idylliske Kardamena (9.)

30 kilometer syd for Kos By ligger Kardamena, som oprindeligt var en idyllisk fiskerby, hvor grækerne yndede at holde ferie, og er et besøg værd. Byen har egen produktion af keramik, og området er i dag et attraktivt feriemål for udenlandske badegæster, der især drages af de indbydende badestrande. Kardamena er et mere roligt alternativ til Kos By, men i centrum af Kardamena er der et fint udvalg af butikker, caféer, barer og spisesteder.

kardamena kos

Bevaringsværdige Asklepieion (10.)

4 km sydøst for Kos By ligger ruinerne af lægecentret Asklepieion, som er en seværdighed der er et besøg værd. Centret blev opført i den græske oldtid og kan dateres tilbage til år 350 f.Kr. Det historiske mesterværk blev bygget for at hylde den græske gud for sundhed og medicin, Æskulap. Efter sigende skulle Hippokrates, lægekunstens fader, have fået medicinsk oplæring på Kos.

asklepion hippokrates

Kos vejr

Nedenfor kan du se en vejrudsigt for Athen, da det var den nærmeste vi kunne finde for Kos vejr. Vi arbejder på at finde noget mere præcist om Kos vejr, men indtil da håbr vi du kan bruge vejrudsigten for Athen i stedet.


Om guiden “Kos seværdigheder”

Denne guide til Kos, er skrevet i samarbejde med Peter Juul fra Testogbedst.dk. Hos Test & Bedst laver vi tests af husholdningsprodukter, som opvaskemaskine tests og tests af støvsugere samt andre hårde hvidevarer.

Testogbedst.dk har for nyligt introduceret prissamenligningsmoduler, som altid finder den laveste pris hos forhandlerne. Når forhandlerne så justerer priserne, så rykker de automatisk rundt, så den billigste kommer øverst – Lige som du sikkert kender det fra Pricerunner. Så er du altid sikret den laveste pris!

Der er mange der hver måned læser denne guide, så hvis du har tilføjelser, så skriv dem nedenfor, så kan andre få glæde af hvilke seværdigheder Kos har at byde på.
 


Booking.com