Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Kreta er historie, badestrande, bjerge og natur og allervigtigst kretensere. Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. De er noget af de mest utrolige, søde og hjælpsomme mennesker. I denne guide til Kreta seværdigheder kommer du ikke til at læse meget om kretenesere, men bare husk på at en af grundene til at Kreta seværdigheder er så gode, er at kretenserne er en del af af øen.Booking.com

Her på denne side kan du finde nogle af Kretas mest kendte seværdigheder, men også lidt om de mindre kendte.

Civilisationens vugge i Kretas seværdigheder

Kretas historie er på mange måder vores egen historie. I det antikke Grækenland blomstrede den intellektuelle udvikling og kom til at lægge grobund for vestlig samfundstænkning, filosofi og kunst. Kreta var en vigtig del af den historie, og både fra det præ-sokratiske til de store filosoffer, så har de forbindelse til Kreta. De første seværdigheder, som du kan læse om her er relateret til Kretas historie.

Knossos – Den minoiske kulturs højborg

Her finder du resterne af Knossos, som var hovedbyen for den minoiske kultur i bronzealderen. I myterne er Knossos særlig kendt for at være hjem for kong Minos, som byggede en labyrint i Knossos, så hans søn minotauren ikke kunne slippe væk. Knossos er dog ikke bare en mytologisk by, og byen samt omgivelserne omkring Knossos skulle have huset omkring 100.000 mennesker omkring år 1700 før Kristus. Knossos paladset blev endelig forladt et sted mellem 1400 til 1100 år før Kristus. Hvorfor det blev forladt der vides ikke.

Video om Knossos


knossos ruiner

 

Arkadi klostret – En bid af Kretas nyere dramatiske historie

Arkadi klostret har en stor historisk betydning for Kreta. Betydningen af Arkadi klostret kan sammenlignes med Dybbøl Mølle i den danske historie. Arkadi klostret fik en central rolle i kampen om frihed fra den tyrkiske besættelse. Frihedskampen og oprøret på Kreta varede fra 1821 til 1913, hvor Kreta endelig blev en del af Grækenland. I 1866 blev en gruppe på 300 oprørere omringet af en tyrkisk hær på 16.000 mand. Efter 2 dages kamp er de resterende oprører trængt op i en krog i lederen af klosterets værelse, og her indgår man en pagt. Man vil ikke lade sig fange, og i stedet vil de antænde krudtkammeret, når de tyrkiske soldater ville være så tæt på som muligt. Eksplosionen og flammerne udryddede de fleste resterende kretensere, og næste dag var det tyrkiske tabstal på over 3000 mand.

arkadi klostret
Forsiden af kirken i Arkadi klostret

arkadi klostret bagfra

Arkadi klostrets kirke bagfra

Der er indrettet et lille museum om slaget og resten af klosterets historie.

Cafe og “dyrehave” ved Arkadi klostret.

Når I har set Arkadi klostret, så kan du nyde udsigten fra den lille café ved siden af klosteret. I forlængelse af caféen er der en lille indhegning med lidt dyr. I den ene indhegning var der en stor nysgerrig struds, der fulgte med os frem og tilbage. I den anden indhegning var der 4-5 bjerggeder. Helt sikker et besøg værd, hvis I allerede skal ind på caféen alligevel, og maden de serverer derinde  er faktisk meget fin i forhold til, at det ellers er en klassisk turistfælde.

Video om Arkadi klostret


arkadi kloster

 

Spinalonga – Venetiansk fæstning og spedalsk koloni

Spinalonga er en lille ø nordøst for Kreta. Faktisk hedder den slet ikke Spinalonga men Kalydon. Øen kendes dog stadig mest som Spinalonga. På øen blev der i slutningen af 1500 tallet bygget et fæstningsværk af det venedigske rige. Fæstningsværk fungerede i fler hundrede år som forsvar på det Osmanniske Rige. I 1715 endte det Osmanniske rige med at erobre øen. I 1903 erklærede man øen og fæstningsværket for behandlingssted for spedalske. På dette tidspunkt kunne man dog ikke behandle spedalske.


spinalonga

 

Chrysoskalitissa kloster – Venetiansk helligdom

Det er ikke på toppen af listen over Kreta seværdigheder, og det er egentlig nok noget af det, der er mest fascinerende ved Chrysoskalitissa klosteret. Her kan du finde et gammel kloster, der stammer tilbage til den venetianske tid. Klosteret er smukt placeret på toppen af en bakke, som du kan se på billedet nedenfor.

Video om Chrysoskalitissa kloster


chrisoskalitissa kloster

Fortet i Rethymnon

På en kæmpe klippe ud mod havet ligger ruinerne af Rethymnon Fortet med et fantastisk vue ud over byen Rethymnon på den nordlige kyst. Fortet i Rethymnon blev bygget mellem 1573 og 1580 under det venediske styre. Det blev bygget der, hvor der tidligere havde været et byzantisk borganlæg. Og sidst har der været i det antikke Grækenland været et akropolis på den store klippe. Under det venetianske styre blev, der bygget en havn, som stadig har det unikke udtryk den dag i dag, der kendetegner de venetianske havne.

rethymna borg

I 16. hundrede-tallet blev byen og fortet erobret af tyrkerne, som også satte sit tydelige præg på borgen, som du kan se på nedenstående moske-kirke bygning.

rethymna fortet kreta seværdigheder

Senere i starten af det 20. århundrede blev der bygget flere boliger i fortet, som dog blev ødelagt efter 2. Verdenskrig. I dag fremstår Rethymnon fortet som en ruin, men måske en af de ruiner i verden med den absolut smukkeste udsigt til alle sider.

Hvis du beslutter dig for at tage hen og se Rethymno Fortet, så husk også at gå en tur i de små gågader i Rethymno, og der er en smuk venetiansk havn i byen, som er fyldt med restauranter. Helt sikkert et dejligt sted at nyde sin frokost eller en tidlig aftensmad.

rethymna fort location

De kretenske strande

Nogle af de Kreta seværdigheder og attraktioner, som danskere virkelig elsker er strandene. Her får du et udpluk af nogle af de helt fantastiske strande på Kreta. Vi har valgt at være relativt large i forhold til om det er strande på selve Kreta eller på små øer lige ud for Kreta.

Elafonisi – Måske den smukkeste strand i Europa

Elafonisi er en lille ø ud for den sydvestlige del af Kreta. Elafonisi er en af de smukkeste strande i Grækenland og Europa. Stranden har ofte et smukt pinkt skær på grund af den måde tidevandet rammer lyset. Lidt ud i vandet er der et rev, som er et fantastisk sted at snorkle.

elafonisi strand

Her finder du Elafonisi stranden:
elafonisos kreta

Preveli stranden

Preveli stranden er en smuk strand, der ligger for enden af Preveli kløften. Det er en lidt udfordrende vandretur ned til stranden igennem Preveli kløften. Turen tilbage op bagefter er godt og grundig hård for lårene, men det er hele turen værd.

preveli stranden kreta seværdigheder

Her ligger Preveli stranden:

preveli beach location

Balos stranden

Balos stranden er kendt fra et utal af rejsebrochurer om Kreta. Det er en af de sværeste strande at komme til, da du skal køre ad en lang stenet jordvej for at komme til Balos. Der er også flere turister, der tager på et en-dags cruise, og så hopper i vandet og nyder stranden den vej fra.

balos stranden kreta
Billede af stefanlanghp1 fra Pixabay

Her finder du Balos stranden:

balos beach location

Kløfter, huler og Kretensisk natur

Kretas natur er en oplevelse for alle, men særligt danskere som kommer fra et fladt landbrugsland. Kretas natur er bygget op omkringe bjerge, der stikker op af Middelhavet. Om sommeren kan bjergene godt virke bare og varme, men kløfterne er ofte fulde af liv, skygge og små kilder, der pibler ned fra bjergene. Hulerne er smukke kølige oplevelser med sten, der har taget alle mulige underlige former og farver. Læs om huler, kløfter og mere af Kretas natur her:

Samaria kløften – En naturoplevelse af de helt store

Samaria kløften er en del af De Hvide Bjerge på den vestlige del af Kreta. Samaria kløften er opkaldt efter landsbyen Samaria. Landsbyen er blevet forladt eller rettere befolkningen i landsbyen blev forflyttet i 1962, da Samaria kløften blev udnævnt til nationalpark. Husene er der stadig og når du vandrer igennem den 16 km lange kløft, så er landsbyen et oplagt sted for et hvil. Hvor lang tid tager det at gå igennem Samaria kløften? Hvis du er en erfaren trekker, så kan du klare turen på 3 timer, men hvis formen og erfaringen er mindre stærk kan det være du skal afsætte op til 6-7 timer til turen.

Husk vand og særligt mad til turen, da der ikke er nogle steder på turen hvor man kan købe mad.

Video om Samaria kløften


samaria kløften

Mili-kløften – for den mindre erfarne trekker

Hvis Samaria kløften er en for stor mundfuld så kan jeg stærkt anbefale Mili kløften. Det er en frodig kløft på ca. 4 km med masser af skygger. Mili-kløften er tidligere blevet brugt af møllere, og der ligger flere ruiner af gamle møller på denne vandretur. Nå ja og så naturligvis de kretenesiske kirker, som jo er alle vegne.

kirke i mili slugten kreta seværdigheder

Vi tog turen fra Xiro Chorio, som er en lille landsby, hvor du nemt kan parkere bilen. Det ligger cirka 15-20 minutters kørsel fra Rethymnon.

Det tog mig og min ældste søn på 11 år 2 timer at gå turen ud, med masser af pauser og en badetur i en lille kilde. For enden af turen er der en taverna, hvor du kan få et måltid mad med den smukkeste udsigt. Turen hjem derfra gennem samme dal tog os omkring 1 time og et kvarter. Vi havde læst i Politikens rejseguide, at der skulle være en grussti for enden af turen, som vi blot kunne tage tilbage til Xiro Chorio. Det fortalte ejeren af tavernaen imidlertid, der ikke var, så vi endte med at gå ned gennem kløften hjem også.

Her er der et billede med udsigten over Mili kløften med udsigt til havet nær Rethymnon.

udsigt over mili kløften

Efter 2019 opdatering: Vinteren 2019 var hård ved stien i Mili-kløften, og der var flere broer, der var blevet revet ned. Da vi gik denne tur juli 2020, der var den oprindelige sti ikke blevet renoveret, men man havde i stedet lavet en masse naturlige stier for vandrerne gennem dejligt kolde og forfriskende vandløb.

Nedenfor kan du se hvor Mili kløften ligger – kløft på græsk er i øvrigt Gorge.

mili gorge location

Lefka Ori

For trekkeren og naturelskeren er Lefka Ori en rigtig smuk og inspirerende bjergkæde på det vestlige Kreta. Lefka Ori betyder “De hvide bjerge”, og har været tilholdssted for oprørsgrupper under forskellige besættelser. Senest under 2. Verdenskrig. Det højeste punkt i Lefka Ori er 2453 meter over havets overflade og er et bjerg, der hedder Pachnes. Pachnes overgås kun af et bjerg på Kreta i størrelse, og det er Mount Ida. Du kan se et billede af Lefka Ori nedenfor:

lefka ori

Insidertips til Kreta

Kreta er et fantastisk sted, og vi er mange fans, som kommer igen og igen. Kreta har et lidt specielt ry blandt grækerne. For kretensere er kendt for at være meget mere løsslupne end de er på hovedlandet, og alkoholforbruget på den store ø er over gennemsnittet i Grækenland. Her lige et par tip til at få det bedste ud af Kreta.

Tip 1: Chanias havn er den græske udgave af Nyhavn. Om aftenen er hele Chanias gamle havn en stor restaurant og bargade. Det er rigtig hyggeligt at sidde og kigge udover vandet og snakke hele natten. Et mustseee, hvis du er i Chania. Når man er sulten kan man med fordel gå væk fra de turistede områder og finde en lokal taverna (hint: hvide duge, græske kunder og ser ikke ud af meget). Her er maden både billgere og bedre.

Tip 2: Det er meget fristende at leje en bil på Kreta. Du kommer nemt rundt til alle seværdigheder og så er priserne heller ikke ret høje og det er noget sikrere end en scooter. Men medmindre du er god til ‘håndbremsestart’ på en stejl skråning, så kan det anbefales at leje en rigtig god bil! For bag ved de lækre strande på Nordkysten er Kreta fyldt af de vildeste bjege og noget der ligner 10 minutters kørsel (i fugleflugtslinie) kan let tage 1 time i virkeligheden.

Tip 3: Hvis du er ung og eventyrlysten så er det rigtig sjovt at tage færgen fra Piræus til Kreta. Det er ikke specielt dyrt og minder lidt om ‘Oslo-færgen’ – i hvert fald hvad passagerens indstilling til turen er!

Tip 4: Der er intet sted i verden, hvor tomater smager bedre end på Kreta

 

Cretaquarium – Største akvarium på Kreta

Dette er Kretas store og moderne akvarie. Der er 60 forskellige akvarier med over 1.700.000 liter havvand med over 2000 havdyr fordelt på 200 forskellige arter. Fokus i dette store akvarie er på dyrelivet i Middelhavet. Cretaquarium ligger lige udenfor byen Gournes. Gournes ligger på midten af den nordlige kyst på Kreta. Faktisk ikke så langt fra Knossos.

Du kan finde Cretaquariums hjemmeside her.

Slideshow fra Cretaquarium


cretaquarium

 

Aquaworld Kreta – Akvarium og krybdyrcenter

Aquaworld er Kretas første akvarium. Det er ikke lige så stort som Cretaquarium, men det har nogle andre spændende ting. For det første er der også krybdyr, og på den måde er det lidt en mellemting mellem et akvarium og en zoologisk have. Videre kan du se dyr fra hele verden og altså ikke “kun” Middelhavsområdet som i Cretaquarium. En anden spændende ting ved Aquaworld er, at du kan komme i direkte kontakt og røre ved flere af dyrene.

Dyrene på Aquaworld er enten reddet fra ulovlig fangeskab eller været skadede dyr, der er blevet reddet, og nu lever i Aquaworld.

Aquaworld ligger også på midten af nordkysten i havnebyen Hersonissos Port. Du kan finde Aquaworlds hjemmeside her.

Video fra Aquaworld


aquaworld kreta

Watercity Kreta – Et paradis for børn og andre vandhunde

Watercity Kreta er et stort vand- og badeland. Det er naturligvis udendørs og der er massevis af aktiviteter og vandrutchebaner. Har du børn der elsker vandrutchebaner, så er Watercity et meget godt udgangspunkt for en dagsekskursion. Watercity waterworld åbner fra og med maj.

Du kan læse mere om Watercity Kreta på deres hjemmeside her.


 

Gode deals på ophold i KretaBooking.com

Om rejseguiden Kreta seværdigheder

Denne artikel om seværdigheder på Kreta er under opbygning. Der er en masse godt allerede nu at finde om Kretas seværdigheder, men hvis du besøger artiklen næste år er den højst sansynligt vokset!

Artiklen “Kreta seværdigheder” er udarbejdet i samarbejde med Laust Kehlet fra Din Rejseguide. Din Rejseguide har i over 10 år leveret rejsebeskrivelser fra hele verden.

Billige flyrejser til Kreta

Nedenfor kan du søge efter billige flyrejser og flybilletter til Kreta. Den store lufthavn på Kreta hedder Nikos Kazantzákis og ligger lige udenfor Iraklion. Der findes også en mindre lufthavn ved Chania. Den hedder Ioannis Daskalogiannis. Det er ofte sidstnævnte danske direkte fly benytter.

Share this article:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

– Læs mere –

Relaterede artikler

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Kreta er historie, badestrande, bjerge og natur og allervigtigst kretensere. Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. De