Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de store oversvømmelser, der har været i området. Byen er også et fantastisk udgangspunkt for at tage ud og se den unikke natur i Vadehavet og fænomenet Sort Sol.

ribe seværdigheder

Ribe Domkirke og Domkirkemuseet

Ribe Domkirke er på mange måder Ribes vartegn. Det 50 meter høje tårn hæver sig op over byen, så det er nemt at finde frem til kirken. For bare 20 kroner kan du komme op i tårnet og nyde den gode udsigt over byen og marsk- og engområderne rundt om byen.

Kirken stod færdig i 1250, og det er et imponerende syn at se den smukke gamle kirke. Desværre styrtede tårnet sammen julenat 1283 og dræbte en masse af de mennesker, der var inde i kirken. Det ”nye” 50 meter høje tårn er derfor kun fra 1333.

ribe domkirke

Når du besøger kirken, bør du også lægge mærke til det sted, hvor vandstanden efter oversvømmelsen i 1634 er markeret. Det er i cirka 1,7 meters højde.

Ved siden af Domkirken ligger Domkirkemuseet, som du også får adgang til, når du betaler de 20 kroner for at komme ind i kirken. De 20 kroner er godt givet ud for at få et indblik i en af de vigtigste Ribe seværdigheder og dennes historie.

Ribe Kunstmuseum

På Ribe Kunstmuseum kan du opleve en lang række malerier fra Guldalderen, af skagensmalerne og af modernisterne. På museet er der også ofte særudstillinger med nutidskunst.

Museet holder til i en gammel bomuldsfabrik, der er blevet totalistandsat for nogle år siden. Det gør, at den nu er en meget flot ramme om de mange kunstværker, som den huser.

ribe kunstmuseum

Er vejret godt, bør du udnytte lejligheden til at få noget at drikke eller spise på museumscafeens hyggelige udendørsterrasse. Derefter kan du gå en tur i den hyggelige have med skulpturer og en romantisk gammeldagspavillon. Det her er en af de Ribe seværdigheder som skal ses.

Vadehavscenteret

På Vadehavetscenteret kan du blive klogere på den specielle natur og det dyreliv, der er i området omkring Vadehavet. Det er et godt sted for dig at forberede dig, inden du selv tager de fornuftige sko på og tager ud for at udforske Vadehavet på egen hånd.

På centeret kan du blandt andet blive klogere på trækfuglenes forunderlige rejse, som de foretager hvert år mellem vores breddegrader og dem, der er væsentligt varmere.

vadehav

Centeret arrangerer en række ture blandt andet ud for at se Sort Sol, som du kan læse mere om længere ned i artiklen, men for eksempel også ud for at se på sæler eller for at finde østers i det lave vand.

Nationalpark Vadehavet

I Nationalpark Vadehavet skaber tidevandet på mange måder hver dag et nyt landskab. Det er med til at tiltrække en lang række forskellige dyr, lige fra sæler til østers. Du kan opleve området på egen hånd eller tage på en af de mange guidede ture i området.

Nationalpark Vadehavet blev i 2014 optaget på Unescos Verdensarvsliste, netop på grund af den specielle natur og det rige dyreliv.

Sort Sol

Nogle forbinder Sort Sol med et band, men hvis du skal til Sønderjylland for at se Sort Sol, er det ikke sikkert, at du skal høre musik. For de fleste betyder det, at de skal se de store stæreflokke, der hvert år passerer gennem Danmark på deres træk fra syd mod nord om foråret og fra nord mod syd om efteråret.

Der kan være mange tusinde stære i en flok, og det er meget imponerende at se dem flyve fuldstændig koordineret rundt. Alle fugle ved på forunderlig vis, hvornår flokken vender, så der aldrig er nogen, der flyver forkert.

sort sol

Samme koordination bruger de også, når der er en rovfugl, der prøver at angribe flokken. Alle stærene i flokken kan i fuldstændig samme sekund og med meget stor præcision sende en fugleklat efter rovfuglen, så den ender med at bruge et par minutter på at få viklet sig ud af den megen lort – og så kan stærene jo bruge tiden på at komme videre.

Du kan opleve Sort Sol på en af de mange guidede ture, som for eksempel Vadehavscenteret arrangerer. Du kan dog også tage ud på egen hånd for at se det. Det er en rigtig vigtig del af Ribe seværdigheder – specielt for naturelskeren!

Stormflodssøjlen

Når du går rundt blandt de hyggelige gamle huse i Ribe, bør du også gå forbi Stormflodssøjlen. På grund af, at landet ligger så lavt, ja nogle steder faktisk lavere end havoverfladen, har der været en række oversvømmelser i området. De værste er markeret på Stormflodssøjlen.

Øverst står 1634, hvor den største og værste oversvømmelse var, og hvor vandet var hele seks meter over sit normale niveau. Man mener, at mellem 10.000 og 15.000 mennesker døde dengang. Primært på øen Strand, der blev oversvømmet så voldsomt, at den delte sig i to øer, Nordstrand og Pellworm, der siden 1864 har været tyske.

Ribe Vikingecenter

Ribe Vikingecenter vil fascinere både voksne og børn. Der kan du opleve, hvordan vikingerne levede for mere end 1000 år siden. Deres gårde og huse er bygget, sådan som man forestiller sig, at de så ud dengang. Det er med til at gøre, at du kan få et godt indblik i, hvordan vikingernes hverdag var.

Hvis du har lyst, kan du hjælpe til med at fodre dyrene eller på anden måde gå til hånde. Det kan også være, at du er mere interesseret i den mere krigeriske side af vikingerne. Så kan du få kamptræning sammen med høvdingens krigere eller lære at skyde med bue og pil.

vikingemuseet ribe

Det gamle rådhus

Har du en time eller to til overs i Ribe, kan du slå et smut forbi det gamle rådhus. Det er Danmarks ældste rådhus og blev bygget allerede i 1496. I gangene og den gamle borgersal kan du se billeder af lensmænd og amtsmænd for området fra 1600-tallet og frem til 1900-tallet.

ribe rådhus

Er du mere til den lidt mere dramatiske del af Ribes historie, kan du besøge det tidligere gældsfængsel, der i dag er indrettet som museum. Der kan du blandt andet se bødlens sværd og de tommelskruer, han brugte til at pine folk med. Du kan også se byens segl og drikkebæger.

Om rejseguide Ribe seværdigheder

Rejseguiden Ribe seværdigheder er udarbejdet i samarbejde med Henrik Lindegaard fra byro.io. Det er et digitalt bureau, der hjælper dit firma med digital markedsføring, uden at du risikerer at komme på kant med hverken dataforordningen (GDPR) eller forbrugerne. Virksomheden holder til i Sønderjylland, og de har derfor godt styr på de seværdigheder, der er i området.

Læs også rejseguiden til Sønderborg seværdigheder her.