travel guides logo

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine godt 240.000 indbyggere er Kiel delstaten Slesvig-Holsteins hovedstad. Med beliggenhed på Tysklands østkyst befinder byen sig ca. 80 km fra Danmarks grænse og er dermed et godt rejsemål, for familier eller rejsegrupper som ønsker en destination man kan køre til med personbil, autocamper eller motorcykel. Denne gamle købsstad er en havneby med mange forbindelser, når det kommer til offentlig transport. Så vil du gerne undgå at anvende bilen i byen, er der gode muligheder for dette.

Kiel er naturligvis også en by med mange spændende seværdigheder at byde på. Dem vil du kunne læse mere om her.

Indholdsfortegnelse

Facts om Kiel

Der bor omkring 250.000 indbyggere i Kiel, der er hovedstad i delstaten Slesvig-Holsten. Særlig byens rolle som marineby for flåden gjorde at byen vækstede enormt fra midten af 18. hundrede tallet. Kiel blev grundlagt i 1233 af den Holsteinske greve Adolf den 4. og var på det tidspunkt kun få kilometer fra den danske grænse, men på det tidspunkt var Kiel en del af det enorme Tysk-Romerske Rige.

Kiel hørte under den danske konge fra 1773 til 1864, men ikke som en del af det danske rige. Den danske konge var nemlig også hertug over Slesvig Holsten, som stadig var en del af Tysk Romerske Rige!

Af kendte personer fra Kiel kan nævnes den folkekære sanger og skuespiller Peter Belli. Fra det videnskabelige miljø kan nævnes sociologen Ferdinand Tönnies, fysikerne Max Planck og Hans Geiger. Fra sportens verden er den nok mest prominente person Angelique Kerber, der har været nummer 1 på kvindernes rangliste i tennis, og som har vundet 3 grand slams!

Kulturelle seværdigheder i Kiel

Skibsfartsmuseet i Kiel

Kiel skibsfartsmuseumSom den havneby Kiel er, og med den historie Kiels værfter har, er det ikke være overraskende, at byen byder på seværdigheder som fokuserer på netop skibsfart. Schifffahrtsmuseum er et skibsfartsmuseum, placeret i det som for hundrede år siden var auktionshal for Kiels fiskere. I dette lille museum som har gratis entré, kan du få et indblik i Kiels historie som maritim købstad.

Kunsthalle Kiel

kunsthalle kielSelv hvis man ikke har nogen historisk eller religiøs interesse i at besøge dette ældgamle bygningsværk, kan man få en god oplevelse af at se de smukke kunstværker som pryder indersiden af kirken. Sankt Nikolaj Kirken i Kiel er en imponerende bygning som helt sikkert er et besøg værd.

Der findes dog ikke bare malerier på Kunsthalle Kiel. Du vil også finde antikke relieffer af romersk herkomst, samt buster og statuer i både gipsafstøbninger og oprindelig marmor. Man vil have mulighed for at gå både indendørs og udendørs, mens man nyder kunsten, da værker er fremsat både inde og ude.

Marinemindesmærket i Laboe

mindesmærke

Marinemindesmærket i Laboe ligger i en lille strandby nær ved Kiel, men er så godt et billede på Kiels historie, at den er en lille køretur værd. Mindesmærket er en høj smal bygning som oprindeligt stod, til ære for de tyske søfolk som døde til søs under 1. Verdenskrig. Sidenhen er mindesmærket dog blevet ændret, så det nu er dedikeret til alle sejlere uanset nationalitet som har mistet livet til søs. Udover at være et smukt mindesmærke med historisk betydning, byder denne seværdighed også på mulighed for at komme ind i U-Boot U 995, den sidste ubåd af sin slags.

U 995 i Laboe

Billede fra https://www.laboe.de

U-995 er en ubåd der under 2. Verdenskrig patruljerede for tyskerne i Nordsøen. Efter krigen blev den “konfiskeret” af den norske flåde, som brugte den i flere år. I 1965 besluttede den norske flåde at aflevere ubåden tilbage, og i dag er U-995 en ubåd med et museum, hvor du kan opleve det miljø, der var i disse både.

Kiels rådhuskiel rådhus

kiel rådhus
Kiels Rådhus er lidt af et varetegn for byen. Med sit 106m høje tårn hersker der ingen tvivl om, at Kiel har haft en storhedstid, hvor penge er gået igennem byen. At se det prægtige, spidse tårn på rådhusets ellers relativt beskedne bygning er en god oplevelse. At besøge Kieler Rathaus, som de indfødte kalder bygningen, er dog ikke bare en visuel oplevelse. Rådhustårnet har naturligvis også et klokkespil, som kan give en imponerende oplevelse, når der spilles op.

Med sin klassiske renæssancearkitektur, komplet med søjlestrukturer på forsiden af bygningen, det store flotte ur midt på tårnet og den store, prydede balkon med flagstænger og altankasser fulde af blomster kan denne bygning helt sikkert være et besøg værd.

Kiels gamle botaniske haver

Er man ikke i humør til mindesmærker og søfartshistorie, har Kiel også mere naturlige seværdigheder at byde på. De gamle botaniske haver i Kiel er en fantastisk mulighed for at slappe af og lade øjnene nyde de mange smukke indtryk. Haverne har nydeligt velholdte stier, små, rolige damme, og en pavillon som i dag anvendes af Slesvig-Holsteins litteraturforening. Haverne har mere end 280 plantearter, og er især kendt for sin store Gingko Biloba og nogle af Europas ældste vandgrantræer. Dette er et perfekt sted at nyde en picnic midt I Kiel.

Sankt Nikolaj kirken

sankt nikolaj kirke kiel
Sankt Nikolaj kirken i Kiel er en af mange kirker af dette navn. Kirken er dedikeret til Sankt Nikolaus ligesom omtrent 2000 andre kirker verden over. Det er især kirker med beliggenhed ud til vand som er blevet dedikeret til denne helgen, som det er tilfældet i Kiel. Kirken i sig selv er en pragtfuld bygning, hvis grundlæggelse blev påbegyndt kort efter byens grundlæggelse i 1242.

Selv hvis man ikke har nogen historisk eller religiøs interesse i at besøge dette ældgamle bygningsværk, kan man få en god oplevelse af at se de smukke kunstværker som pryder indersiden af kirken. Sankt Nikolaj Kirken i Kiel er en imponerende bygning som helt sikkert er et besøg værd.

Aktiviteter til hele familien

Der er masser af seværdigheder i og omkring Kiel for børnefamilier. Uanset om du er til zoologiske haver, naturhistoriske museer eller friluftsmusseer, hvor du kan opleve, hvordan folk levede i gamle dage i Kiels området.

Friluftsmuseet Slesvig-Holsten

friluftsmuseet slesvig holsten kiel seværdighederFriluftsmuseet Slesvig-Holsten ligger lige uden for Kiel i den hyggelige landsby Molfsee. Her kan du opleve bygninger og hjem fra det 16. til det 20. århundrede. Derudover er der en lang række arrangementer og events i friluftsmuseet. Du kan finde deres danske hjemmeside her. Vær dog opmærksom på de oftest har lukket i vintersæsonen.

Tierpark Gettorf

Tierpark Gettorf er en mindre zoologisk have i Kiel. Det er et rigtig hyggeligt sted at besøge, og blad de dyr du kan finde er der kameler, lemurer og aber. Du kan se deres hjemmeside her, som findes i en dansk-sproget version.

Nogle af højdepunkterne i Tierpark Gettorf er muligheden for at deltage i fodringerne. Tierpark Gettorf er en af must see Kiel seværdigheder for børnefamilier!

Kiels naturhistoriske museum

naturhistorisk museum kiel
Er man interesseret i at blive klogere på flora og fauna, kan man besøge Kiels naturhistoriske museum. Her er virkelig noget for den naturinteresserede som kunne tænke sig at blive klogere på videnskaben bag nogle af naturens vidundere. På Kiels Zoologisches Museum finder du en samling som fokuserer på systematik, en form for slægtsforskning af dyre- og plantelivets arter, samt evolution, tropisk og eksotisk planteliv en stor samling af sommerfugle og historie om Kiels historie indenfor zoologi. En rigtig spændende oplevelse, hvis man er interesseret i dyr og planter, og har mod på at blive klogere.

Aquarium Geomar

Aquarium GeomarAquarium Geomar er et akvarium i Kiel med beliggenhed ud til byens fjordfront. Akvariets udstillingsområde på ca. 350m2 byder på arter fra de nærtliggende have, Nord- og Østersøen, samt Middelhavet og Troperne. Aquarium Geomar har også aktiviteter som sælfodring på skemaet. Der er noget for enhver på Akvarium Geomar, både børnefamilier og rejsegrupper med interesse for akvaristik kan få en god oplevelse her. Når du har børn er det her en af de Kiel seværdigheder, som er et absolut must.

Final Escape

final escape kielFinal Escape er for dig som vil opleve spænding og underholdning. Besøger du Final Escape, kommer du ind i et rum, og skal efterfølgende løse gåder for at kunne bevæge dig nærmere udgangen. Du vil have en ansat som kan give tips i tilfælde af, at I skulle løbe tør for idéer. Alt i alt er Final Escape en oplevelse som udfordrer din intelligens og promoverer sammenhold og gruppearbejde.

Hansa Park

hansa parkHansa Park er ikke som sådan en Kiel seværdighed, men hvis du alligevel er i området og børnene skal have en stor og fantastisk oplevelse i en stor forlystelsespark, så er Hansa Park et godt bud. Hansa Park ligger cirka 1 times kørsel sydøst for Kiel. 

Du kan se mere om Hansa Park på deres hjemmeside her.

På løbehjul i Kiel

Her kan du finde gratis koder til at køre på løbehjul i Kiel. Med et el løbehjul i Kiel kan du nemt opleve hele byen. Det gode er at med vores rabatkoder, så kan du få gratis ture eller gratis oplåsninger af løbehjulene!

VOI rabatkode: 9EeA1vz7B0

Shopping i Kiel

Shopping i Kiel er en populær aktivitet både for turister såvel som lokale. Der findes rigtig mange lækre muligheder for at shoppe i Kiel såvel som Cittipark lige uden for Kiel. For danskere der er vant til at handle alle dage er det dog vigtigt at være opmærksom på de tyske lukkelove. I Kiel kan du ikke gå på shopping om Søndagen.

Holtenauer strasse

Holtenauer Strasse kielEn ferie er vel ingenting uden en rigtig shoppingtur. Og i Holtenauer strasse kan selv den mest hærdede shopaholic få sin lyst styret. Med mere end 150 forretninger fordelt på 1500m gade, alt sammen under åben himmel, finder du alt mellem himmel og jord. Både souvenirs og almen shopping vil kunne pirre en besøgenes interesse.

Den danske gade

I den gamle bydel ligger den danske gade eller Dänische Strasse. Det er en hyggelig gågade med en masse mindre butikker. Hvis det er her du bliver sulten, så prøv en pizza fra San Marco, der er Kiels ældste pizzaria! 

Den danske gade er også en ældre gade, som kan dateres tilbage til 1241, hvor den førte til den danske port i den nordlige del af byen. Det er derfra den danske gade har fået sit navn.

Du kan se mere om butikker og cafeer på gadens hjemmeside her.

Sophienhof Shoppingcenter

sophienhof kielSofienhof er nok hvad man kan kalde Kiels variant af Fisketorvet! Det er et kæmpe shopping center med alle mulige forskellige lækre modebutikker. Nogle elsker at handle i de her gigantcentre andre hader det, men i Kiel er det i hvert fald et meget populært shoppingsted. Du kan i øvrigt også spise på en af de mange cafeer og restuaranter i Sophienhof! 

Du kan se mere info om Sophienhof her på deres hjemmeside.

Hoteller i Kiel

Vil du læse mere om hoteller i Kiel, så kig lidt videre på vores hotelguide her: Hoteller i Kiel!

Gode deals på ophold i Kiel

Booking.com

Kort over Kiel med mulighed for overnatninger

Nedenfor kan du se et kort over Kiel. Du kan blot klikke en af de markerede overnatninger for at læse mere.

Booking.com

Om guiden “Kiel seværdigheder”

Rejseguiden “Kiel seværdigheder” er blevet udviklet i samarbejde med Nicky Søgaard fra FestivalTelefon. Vi siger tusind tak til Nicky Søgaard for hans bidrag til TravelGuides.

Har du kommentarer, tilføjelser, erfaringer eller andet, så skriv det meget gerne i en kommentar nedenfor. Der er rigtig mange hver måned, der læser denne artikel for at få inspiration til Kiel seværdigheder, så en kommentar fra dig, kan gøre deres ferie bedre!

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de