travel guides logo

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland som værende en del af det sydsvenske.I de nedenstående afsnit deler vi ud af de mest slående seværdigheder, som Sydsverige har at byde på og skriver også lidt om hvad man kan forvente hinsidan.

sydsverige seværdigheder

Indholdsfortegnelse

Fakta om Sydsverige

Sydsverige dækker over et ca. 13950 km2 stort areal, hvor Malmø i Skåne er den største by med 307.450 indbyggere. Der er en direkte bro – Øresundsbron – som er med betaling. Hvis du har en brobizz kan du bruge den. Der er også rigtig fine færgeforbindelser  til det sydsvenske, man kan bl.a. sejle direkte fra Helsingør til Helsingborg. Det er en hyggelig tur der tager 20-25 minutter og ikke koster alverden (medmindre du skal have bil med). Klimaet i Sydsverige minder meget om det Danske med kolde vintre og lune somre. I Sverige betaler man med svenske kroner og prisniveauet er lidt højere på en del varer men til gengæld billigere på især slik (kaldes godis) og tøj. Det afhænger dog af valutakursen, som altid er smart at tjekke, inden man tager afsted. Lige nu er den svenske krone nærmest historisk lav.

Et væld af sydsvenske seværdigheder og naturoplevelser

I Sydsverige finder du oplevelser for hele familien. For at gøre udvalget mere overskueligt, deler vi i de næste afsnit op efter geografisk placering. Vi har udvalgte 3 af de mest unikke seværdigheder for henholdsvis Skåne, Blekinge og Småland.

Seværdigheder i Skåne

Selvom Skåne er under en times kørsel fra København, så finder du her en meget anderledes og storslået natur.

Nordeuropas største naturskov:

Söderåsens Nationalpark i det nordvestlige Skåne byder på et væld af naturoplevelser. Find indre ro ved at gå en tur under de mange grønne bøgetræer, hold picnic ved Odins sø midt i skoven, betragt de store klippelandskaber eller tag børnene med på geologisk opdagelse i den enorme skov. Man kan sagtens få det meste af en dag til at gå her. Et paradis for dem der holder af at trave og suge naturens energi til sig.

Ø-eventyr på Hven:

Midt i Øresund mellem Danmark og Skåne ligger den lille bitte ø Hven. Øen er kun 4,4 km lang og her findes stort set ingen biler, så øen emmer af ro. Den bedste måde et opleve Hven er til fods eller på cykel. Et yderst idyllisk sted som er omringet af et 140 hektar stort naturreservat. Desuden kan du opleve lokale produktioner hos øens få bondemænd. Her finder du eksempelvis Europas nordligste durumhvedemarker samt et lille specialiseret whisky destilleri. Desuden var det på denne ø, at den danske astronom Tycho Brahe udviklede naturvidenskaben med sine teorier i 1500-tallet.

Malmø – et shoppingmekka:

Malmø er Skånes største by og Sveriges tredje største med et indbyggertal på mere end 300.000 indbyggere. I Malmø finder du et rigt café og restaurantliv, koncerter og ikke mindst shopping i både internationale og lokale, svenske butikker. Byen er moderne, velholdt og ligger ideelt placeret som havneby med bro til Danmark og færger til mange andre steder. Desuden byder byen også på kulturelle og historiske seværdigheder såsom slottet og den smukke St. Petri Kirke. Malmøs vartegn er Turning Torso – et smukt højhus uden rette vinkler! Det er også Malmøs højeste hus – så bare rolig du får øje på det! Det ligger i den nye hippe bydel Västra Hamnen ud til vandet. Den skal du se.

Hoteller i Malmø

malmø seværdigheder

Leder du efter underholdning eller et godt grin, så finder du også tit events på det populære Malmø Arena, hvor nogle af verdens sjoveste komikere optræder. Eksempelvis Kevin Hart på hans ”Irresponsible Tour”, hvor der fortælles jokes, vigtigheder(eller på svensk: skämt) og laves standup i høj klasse. Malmø har et væld af restauranter og i Sverige er det især populært at spise ‘Dagens’ til frokost (som svenskerne kalder Lunsj). Der får du en hovedret med salatbar og bagefter er der typisk kaffe og småkager. Altsammen til en konkurrencedygtig pris. 25 km syd for Malmø ligger Vellinge kommune. Det er sveriges rigeste kommune! Og også den sikreste at færdes (hvor Malmø har kvarterer man helst skal holde sig fra efter mørkets frembrud – især som enlig kvinde). Den huser bl.a. en kunstig ø med tre små søde og særprægede byer: Ljunghusen (inde midt i skoven), Skanør (med hyggelig havn) og Falsterbo med sjove gamle huse. Sidstnævnte har en af Sveriges største hesteshow hvert år i juli.

Ystad – Sveriges sydspids:

De fleste danskere kender Ystad som byen før man kommer til Bornholm. Specielt efter de store færger fra København til Bornholm er nedlagt! Ystad er dog meget mere, og hvis der er tid til det på vejen mod Bornholm eller hjem igen, så vil jeg klart anbefale, at I bruger lidt tid i den gamle svenske by, Hvis I kun har meget kort tid, så få en frokost på Lila Torg, og tag en lille gåtur igennem de historiske gamle gader. Hvis I har lidt mere tid, så er der Malmøhus Slot for de historieinteresserede. Malmøhus Slot er Skandinaviens ældste velbevarede renæssanceslot. Et andet oplagt sted for jer med små børn er Ystad Dyrepark.

Hoteller i Ystad

ystad sydsverige

Seværdigheder i Blekinge

Blekinge er et relativt lille og koncentreret område af Sydsverige, ikke desto mindre finder du her et væld af muligheder for fede oplevelser for enhver.

Sveriges smukkeste park: 

I 2005 blev Ronneby Bruunspark kåret til Sveriges smukkeste, og med god grund. På hvad der engang var et mondænt kursted finder man i dag særlige temahaver, unikke træhuse, særlige træarter og en storslået udsigt. Desuden er der i sommerhalvåret koncerter og andre former for underholdning rundt omkring i parkens mange afkroge.

Karlskrona – et stykke verdensarv:

I Blekinge finder man også den helt særlige flådeby Karlskrona. Den blev anlagt i på et tegnebræt i 1680 og blev strategisk spredt ud på intet mindre end 33 små øer ud fra kysten. Byen er anlagt som man kender det fra New York med lige bredde gader i rette vinkler og med monumenter og arkitektur inspireret af både Rom og Venedig. Det er Blekinges største by med 25.000 indbyggere og den er i dag på UNESCO’s liste over verdens naturarv.  Karlskrona byder bl.a. på flere forskellige interessante museer, herunder Marine Museet der tidligere bar titlen som årets museum i Sverige.

Hoteller i Karlskrona

karlskrona seværdigheder

Kristianopel – Blekinges hyggeligste ferieby

I det østlige Blekinge finder man et af områdets absolut hyggeligste feriebyer. I Kristianopel er der flotte og velholdte gamle, ærketypiske svenske træhuse. Smukke, frodige haver og gode bademuligheder. Byen er omringet af en gammel bymur, det giver den et autentisk udtryk. Faktisk blev Kristianopel grundlagt af danske Kong Chr. D. 4. i 1600-tallet som fæstningsby, og det fungerede dengang som et dansk handelscentrum. I dag er det en populær turistby med campingplads og gode spisemuligheder.

Seværdigheder i Småland

I det østlige Sydsverige ligger Småland – et eventyrlignende område for både store og små.

Astrid Lindgrens Eventyrpark:

I det østlige Småland, nærmeste bestemt Vimmerby finder man områdets ultimative must see, nemlig Astrid Lindgrens verden. Som langt de fleste nok er bekendt med, er hun succes børnebogsforfatteren bag bl.a. fortællingen om Pippi Langstrømpe, Karlson på taget, Emil og Ronja Røverdatter. Eventyrparken er bygget op omkring i de forskellige universer fra hendes populære bøger – oplev for eksempel Villa Villekulla, Bullerby og Junibakken. Når man går rundt i parken kan man desuden overvære forskellige teaterforestillinger og hilse på personer fra Astrid Lindgrens mange historier.  En storslået oplevelse for hele familien og særligt de mindste.

Hoteller i Vimmerby

vimmerby astrid lindgrens eventyrpark

Bliv guldvasker i Ädelfors

I den gamle, men velbevarede mineby Ädelfors kan man prøve at være guldvasker for en dag. På stedet kan man leje både gummistøvler og vaskeredskaber, alt i mens man får kyndig vejledning af engagerede guldgravere. Både større børn og voksne kan få mange timer til at gå med at vaske små ægte guldkorn ud af det guldholdige flodsand. Desuden kan man booke overnatning i shelters på stedet for at gøre oplevelsen mere autentisk.

Sydsveriges største sammenhængende moseområde:

Nationalparken Store Mosse er et enormt moseområde på intet mindre end 7850 hektar. Her kan du opleve barsk og unik natur, som skiller sig meget ud fra resten af Sydsverige. Parken er omsluttet af en række søer og har fem højmoser der er mere end 800 år gamle. Nationalparken har 40 km vandrestier med forskellige ruter fra 5-13 km. Desuden tilbyder Store Mosse tre forskellige teltpladser samt små hytter og gårde, hvis man kunne tænke sig at overnatte i den flotte natur.

store mosse

Kalmar

Det er en af de få svenske halvstore provinsbyer, som de fleste danskere kender, og ja det er her Kalmarunionen stammer fra. Det var her hvor Magrethe den 1. samlede Sverige, Danmark og Norgen i en union. 

Historiens vingesus præger også stemningen i byen Kalmar, hvor der er mange gamle bygninger og hyggelige små gader. Nyd en kop kaffe eller lækker Sushi på Stortorget, der er hjertet af byen.  Must see i Kalmar er Kalmar Slot. Kalmar Slot er Nordens bedst bevarede renæssanceslot, og udover kunsten, arkitekturen og historien er der meget ofte børnevenlige arrangementer og lege på slottet. 

Hoteller i Kalmar

Det svenske køkken

Det traditionelle svenske køkken minder på mange måder om det danske. Det vil vi nok ikke mene selv, og hvad er det lige, der sker med at alt skal sælges i tuber i supermarkederne og hot dogs med rejer. Hvad går den lige ud på! Men hvis vi tager de store internationale madbriller på, så er det traditionelle svenske køkken meget lig det danske, og en af de retter vi har tillagt svenskerne nemlig svensk pølseret er faktisk en ærkedansk opskrift som du kan læse her i opskriften. Pytt-i-panna er svensk for biksemad, og selv om de mere ofte end danskere bruger rødbeder i retten, så er det i bund og grund det samme. 

På samme måde som den finere danske madlavning har revolutioneret sig selv over de sidste 10-15 så er det samme sket i Sverige, og du finder i dag adskillige Michelin restauranter i Sverige.

Sydsveriges Michelin oplevelser

I Malmø er der Michelin restauranter som Volmers, der med to Michelin stjerner er en af de finest rangerede restauranter i Skandinavien. Så er der også restuaranter som Sture og Bloom in the Park hvor i sidstnævnte de har et no-menu koncept, og hvor der bliver serveret på baggrund af årstidernes smage og råvarer i Sydsverige.

20 minutter nord for Ystad finder du den lille by Tomelila, hvor du også kan finde en Michelin restaurant, Daniel Berlin, der bliver besøgt fra nær og fjern. 

Særligt for Sydsverige

Generelt er Sydsverige kendt for sin smukke natur og den rolige atmosfære. Trods den korte afstand til Danmark, kan man tydeligt se en betydelig forskel i landskabet. Udover naturen, de særlige røde træhuse og svenske nationalretter som kødboller og kanelsnegle, så er Sydsverige også anerkendt for deres glaspuster kunstskaber og deres antik forretninger samt de mange velbevarede slotte og herregårde. Sydsverige er et besøg værd for hele familien og byder på et væld af muligheder og uforglemmelige oplevelser.

Om rejseguiden Sydsverige seværdigheder

Denne guide om Sydsverige seværdigheder er udarbejdet i samarbejde med Alexander fra De-roliga-skamt.se stedet hvor du kan få tiden til at gå med vittigheder, citater og meget mere. Læs også rejseguiden; Ystad seværdigheder Har du ideer, erfaringer med og forslag til andre seværdigheder i Sydsverige? Så kommenter dem gerne nedenfor! Der er mange der hver måned læser denne artikel om Sydsverige seværdigheder, og din kommentar kunne være rigtig god til at forbedre rejsen og besøget

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de