Den Gamle By – På museet kan du komme tæt på historien i de gamle byhuse, der er indrettet, som de så ud dengang. Der er tre forskellige tidsaldre – 1800-tallet, 1920’erne og 1970’erne. Både børn og voksne vil være godt underholdt under et besøg på museet.
Når du er i Aarhus, må du ikke snyde dig selv for et besøg i Den Gamle By. Det er et frilandsmuseum, men til forskel fra mange andre er det gamle byhuse, der er blevet samlet i den gamle by og ikke gårde, som du ellers finder andre steder.
Byen er delt i tre forskellige afdelinger: En ældre afdeling fra før 1900, en ”moderne” afdeling fra 1920’erne og et nyere område fra 1970’erne.
Både unge og ældre vil nyde at besøge museet, hvor du kan få et godt indtryk af, hvordan livet blev levet dengang. Med afdelingen fra 1970’erne er det derudover muligt for forældre og bedsteforældre at vise børn og børnebørn de møbler, tøj og meget andet, som var moderne dengang.
Den gamle gamle by før 1900
Den ældste del af Den Gamle By stammer fra før 1900. De ældste af husene er helt tilbage fra 1550. Før 1900 boede de fleste danskere på landet, og der boede derfor sjældent mere end 1000 mennesker i en by.
I den ældste del er der både boliger, butikker og værksteder. Boligerne er indrettet, så du kan få en fornemmelse af, hvordan det var at leve i dem dengang. Værkstederne bliver bemandet af personale i 1800-tals dragter fra påske til nytår. Der er en bager, hvor du kan købe traditionelle kager, og du kan for eksempel se en smed arbejde.
Moderne tider fra 1927
Når du krydser grænsen til bydelen fra 1927, kan du tydeligt se forskel. Både husene og butikkerne er anderledes end i den ældre del. Der er reklamer på husene, og i butikkerne kan du købe langt flere fabrikerede varer. Du kan for eksempel gå i boghandlen, isenkræmmeren og Schoues Sæbefabrik.
Der er også et lille bymuseum i bydelen samt posthus og motorkompagni. Der kan du blandt andet se et stort udvalg af gamle julemærker.
Gaden fra 1970’erne
I 1970’erne blev der eksperimenteret med forskellige boformer, derfor kan du se mange forskellige måder at bo på i de i alt ti lejligheder i bydelen. Der er for eksempel et kollektiv, en enlig mor, et hjem for tyrkiske gæstearbejdere, en ugift skoleinspektør og et pensioneret par.
Derudover er der også en række butikker i bydelen. Mange af dem ligger synligt, men der er også nogle, der ligger inde i baggården. For at få dem alle med er du altså nødt til at gå på opdagelse og være nysgerrig. Det er ikke til at vide, hvad der gemmer sig bag den næste dør. Der er også en hyggelig jazzbar og et konditori, hvor du kan nyde en øl det ene sted og en kage det andet.
Jul i Den Gamle By
I slutningen af november åbner jul i Den Gamle By. Selvom det er koldt, er det et af de mest populære tidspunkter at besøge byen på. Der er nemlig masser af lys, julepynt og hyggelig stemning, og du kan gå rundt i husene og se, hvordan folk pyntede op til jul og fejrede hjerternes fest tidligere.
Du kan selvfølgelig også købe masser af julelækkerier, når du er der. Du kan for eksempel varme dig på gløgg og varm kakao eller nyde forskellige former for julemad. Du kan også købe julepynt og julegaver i de historiske butikker i byen.
Andre arrangementer i Den Gamle By
Udover jul bliver der også afholdt en lang række forskellige andre arrangementer og temadage i byen. I påsken er der for eksempel et særligt arrangement for familier, hvor I kan lave jeres egne påskeæg, bolsjer og kyllinger af garn.
I løbet af foråret er der også flere weekender, der er dedikeret særligt til den måde, hvorpå børn legede tidligere. Der er for eksempel katten efter musen på Torvet, legen Lad Skuden Gå med modelskibe ved færgekajen og mulighed for at prøve forskellige former for gammeldags legetøj.
Der er også flere dage, hvor du kan lære mere om det gamle håndværk, end du kan i værkstederne normalt. Det er for eksempel murerarbejde og havearbejde i foråret og klargøring til julen i efteråret, hvor der skal bages, slagtes og brygges øl.
Året igennem bliver der også afholdt en række koncerter på jazzklubben Jazz Bent J. Du kan se på museets hjemmeside, hvilke former for koncerter der er tale om, og hvornår de bliver afholdt.
Her kan du få noget at spise og drikke
Når du er i Den Gamle Bydel, har du mulighed for at prøve traditionel, historisk mad på flere forskellige spisesteder. 1700-tals restauranten Winekes Kælder ligger i kælderen under Møntmestergården. Der kan du nyde smørrebrød og frokostretter. Du kan også forudbestille en madpakke et døgn i forvejen.
Har du brug for en kop kaffe og en kage, kan du gå på konditori Café Bonnich, der kan du få traditionelle kager som gåsebryst, napoleonshatte, medaljer, kaffe og kakao. Konditoriet lå oprindeligt i Aabenraa og var berømt i hele Sønderjylland og syd for grænsen også.
Du er også velkommen til selv at tage en madpakke med og nyde den på museets grund. Det kan du for eksempel gøre i Madkassen, hvor der er plads til 60-70 personer, eller i en af de mange hyggelige kroge på museet.
Normalt kan du også spise traditionel mad på Simonsens Have, men de er lukket i øjeblikket på grund af ombygning. De åbner igen i maj 2020.
Bliv gift i Den Gamle By
Har du altid drømt om at blive gift et unikt sted, har du faktisk mulighed for at blive det en gang om året i Den Gamle By. Museet har nemlig en aftale med kommunen om, at du enten kan blive gift udenfor i Borgmestergårdens Have, hvis det er godt vejr, eller indenfor i Møntmestergården, hvis vejret ikke lige arter sig.
Brudeparret og deres fotograf kommer gratis ind, men de øvrige gæster skal betale entre. Der er dog grupperabat for grupper over 20, og børn og unge på 0-17 år kommer gratis ind. Når du bliver gift, skal du være opmærksom på, at museets gæster stadig har adgang til området, og at de derfor kan se med.
Læs også Travel-Guides store guide til spisesteder i Århus her.
Du kan se guiden til massevis af Aarhus seværdigheder her – naturligvis inklusiv en miniguide til Den Gamle By men også mange andre ting i Århus.