Wien seværdigheder

Wien seværdigheder – Wien er en storby, der alligevel er meget overskuelig for dig som turist. Du kan derfor sagtens nå at se de vigtigste seværdigheder i byen på en forlænget weekend. Der vil være rigtig mange oplevelser for dig, der er vild med kunst og historie, men selv hvis det ikke lige er din kop te, vil der være masser, som du kan se og opleve.

Wien seværdigheder

Wien er en historisk by

Wien byder på en række seværdigheder, og der vil derfor helt sikkert være noget for alle. Der er for eksempel masser af historiske seværdigheder som slottet Schönbrunn og den gamle bydel.

Se også Prag seværdigheder

Seværdigheder i Wien i kategorier

Historiske og kulturelle seværdigheder i Wien

 

Wien byder på mange historiske seværdigheder. Se fx Schönbrunn-slottet, Museum for Kunsthistorie eller Belvedere, hvis du interesserer dig for Wiens historie.  

Schönbrunn-slottet

Schönbrunn-slottet Wien seværdigheder

Området, hvor slottet ligger, har været ejet af den østrigske kongefamilie siden 1569. Slottet, der står på stedet nu, blev dog først bygget i 1700-tallet. I mange hundrede år var området et feriested for den kongelige familie, hvor de kunne slappe af i den store park, der hørte til.

Kejser Franz Joseph I boede dog stort set på slottet, og det var også der, han døde i 1916. Kort tid efter, i 1918, blev det østrigske monarki opløst, og Schönbrunn-slottet har siden været ejet af den østrigske stat. De har primært brugt det som museum, men har også brugt det ved særlige lejligheder, for eksempel da John F. Kennedy og Nikita Khrusjtjov mødte hinanden i 1961.
Du kan vælge mellem flere forskellige billetter til slottet. Har du ikke så meget tid, kan du vælge en billet, hvor du får adgang til 22 af slottets rum, der særlig har tilknytning til kejser Franz Joseph I. Har du mere tid, kan du vælge en billet til 40 af slottets rum.

Med i din billet til slottet er også entre til den store park udenom slottet og den labyrint, der er anlagt der. I parken er en række smukke fontæner. Når du går der, kan du forestille dig, hvordan både Hitler og Stalin gik tur i parken i 1913, da de begge boede i Wien. Det er meget muligt, at de har passeret hinanden uden at ane, hvilken betydning de hver især ville komme til at have.

Museum for Kunsthistorie

Museum for Kunsthistorie Wien seværdigheder

Museum for Kunsthistorie ligger ved Ringvejen over for det Naturhistoriske Museum. Det blev indviet i 1891 af kejser Franz Joseph I. Det har en række værker af kendte kunstnere som Vermeer, Tizian, Caravaggio, Velazquez og mange flere. Museet er derfor også et af de meste besøgte i byen med hele 1,3 millioner besøgende om året.

Udover de faste udstillinger har museet også en række skiftende udstillinger, hvor de låner billeder andre steder fra. For eksempel har de indtil januar 2020 en udstilling med malerier af Jan Eyck, der levede fra 1390 til 1441. Han kombinerede et naturalistisk og realistisk maleri med meget stærke farver.

Vil du vide mere om nogle af udstillingerne, kan du komme til det på en guidet tur. Du har klart flest muligheder for at komme på en tur, hvis du forstår tysk, men der er også enkelte ture på engelsk. De foregår i den ægyptiske og orientalske samling, skatkammeret og i den faste udstilling af malerier.

Belvedere

Belvedere Wien seværdigheder

De to enorme slotte, Øvre og Nedre Belvedere, blev oprindeligt bygget som sommerresidenser for prins Eugen af Savoyen i starten af 1700-tallet. Han hyrede en af Østrigs bedste arkitekter til at stå for de to store paladser. I 1755 solgte en af hans arvinger slottene til Maria Theresia af Østrig, og det var i kongefamiliens eje frem til monarkiets opløsning i 1918. I dag er det i statens eje, og det er blandt andet stedet, hvor den østrigske uafhængighedserklæring blev underskrevet i 1955.

I dag fungerer begge de to slotte som museer, såvel som tilbygningen B21, som museer. I Øvre Belvedere kan du blandt andet opleve værker af store kunstnere som Klimt, Schiele, Monet og van Gogh, mens du i Nedre Belvedere blandt andet kan finde en større samling af middelalderkunst. I B21 bliver der holdt skiftende udstillinger med moderne kunst fra hele verden.
Du kan vælge at købe billetter til en af bygningerne, to af bygningerne eller dem alle tre på en gang.

Historic Center of Vienna

Vor Frue Kirke Nyborg seværdigheder

Det historiske centrum i Wien er ikke uden grund på UNESCOs verdensarvsliste. Det bugner nemlig med smukke gamle bygninger, hyggelige haver, overdådige paladser og smalle gader, der sender tankerne tilbage til middelalderen.

Du kan sagtens gå rundt på egen hånd og tage atmosfæren ind, men du vil klart få mest ud af det på en guidet tur. Guiden vil kunne udpege steder og fortælle historier, som du nok ikke selv ville have mulighed for at se eller kende. En grundig tur i det historiske centrum tager omkring 3-3,5 timer, og der findes mange turoperatører, du kan vælge imellem.

Vil du gå rundt i bydelen på egen hånd, er det en god ide for dig, at du i hvert fald besøger:

  • Kärtnerstrasse, der er et hyggeligt strøg med butikker og masser af optrædende artister om sommeren. Selvom der er meget at se i gadeniveau, bør du løfte blikket og se på de smukke historiske bygninger også.
  • Stephansdom, der er domkirken i byen. Fra tårnet er der en fantastisk udsigt, mens du i katakomberne vil opleve et noget mere hårrejsende syn. Kirken ligger ikke langt fra Graben Boulevard med high end butikker.
  • Kejserpaladset Hofburg ligger også i den historiske gamle bydel. Faktisk optager det en ret stor del af det. De imponerende bygninger huser i dag blandt andet et museum for kunstneren Egon Schiele og den verdensberømte Spanske Rideskole i Wien.
  • I Universitetskvarteret finder du den absolut ældste del af byen. Det er det gamle middelalderkvarter, hvor gaderne er smalle og bygningerne meget gamle. Selvom området ligger i det historiske center, kræver det lidt snilde at finde det.

familieaktiviteter

Aktiviteter til hele familien

Wien har seværdigheder til hele familien. Tag for eksempel forbi Prater, som tidligere var et jagtområde, men nu er en større forlystelsespark eller tag forbi Tiergarten Schönbrunn, hvor I kommer helt tæt på de vilde dyr.

Prater

Würstelprater Wien seværdigheder

I mange hundrede år var Prateren et jagtområde, hvor offentligheden var forment adgang. I 1766 blev der åbnet op for, at offentligheden måtte komme ind, og at der måtte blive åbnet cafeer, selvom området også stadig blev brugt til jagt. Det lagde grunden for forlystelsesparken Würstelprater, der stadig ligger på området. Først i 1920 holdt området op med at være jagtområde.

Den store park er i dag et yndet udflugtsmål, hvor borgerne fra Wien kan slappe af. For mange er Prateren dog også synonym med Würstelprater, hvor du blandt andet kan prøve rutsjebaner, radiobiler og mange andre forlystelser.

Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn Wien seværdigheder

Den zoologiske have Tiergarten Schönbrunn er den ældste af sin art i verden. Den blev etableret i 1752, men allerede da kejser Maximillian II overtog området i 1569, var der en dyrepark til bevaring af vilde dyr. I dag er der ikke bare tale om en dyrepark, men en egentlig zoologisk have med dyr fra hele verden.

Haven har for eksempel et stort hus med dyr fra Arktis. Der kan du blandt andet se isbjørne, der har et kæmpe bassin med 630.000 liter vand, de kan svømme rundt i. Som noget ganske særligt har de også pandaer i haven. Faktisk var de den første zoologiske have i Europa, for hvem det lykkedes at avle en pandaunge uden kunstig befrugtning.

Der er altså noget for enhver smag at opleve i Wien. Lige meget om du er til kunst, historie, shopping eller en tur i parken, kan du få dine ønsker opfyldt i den hyggelige gamle by.