Esbjerg seværdigheder – Måske tænker du ikke over det, men der er faktisk masser at opleve i Esbjerg.Du kan tage på et af byens museer, hvor du blandt andet kan blive klogere på fiskeri, kunst, besættelsestiden og livet under havoverfladen. Du kan også tage ud at se den store skulptur Mennesket ved Havet, der er blevet byens vartegn,eller besøge Fanø, der ligger blot 12 minutter væk med færgen.
Esbjerg er Danmarks femte største by. Selvom den måske ikke ligger højt på din liste over byer, du gerne vil besøge, er der faktisk masser at opleve. Du kan derfor sagtens tage på en weekendtur til byen eller besøge den på en dagstur, når du alligevel er i området.
Havnen har altid været central i byen, og det er da ogsåden, som hele byen er ombygget op omkring. Efter krigen i 1864, hvor Danmark mistede en række vigtige byer i Slesvig og Holstein, var der brug for en ny storhavneby i Sydvestjylland. Derfor blev Esbjerg anlagt.
Indholdsfortegnelse
Kulturelle seværdigheder i Esbjerg
Beliggenheden ved havet gør da også, at du hurtigt kan tage en tur på stranden, efter du har set på seværdigheder inde i selve byen.
Fiskeri- og Søfartsmuseet
Siden 1968 har Fiskeri- og Søfartsmuseet fortalt historien om de fiskere, der sejlede ud fra Esbjerg, og i en periode var med til at gøre byen til Danmarks største fiskerihavn. Derudover finder du på museet også en række akvarier og det store sælarium, hvor du kan studere dyrelivet i havet på tætteste hold. Du kan blandt andet se sælerne blive fodret hver dag kl. 11 og 14:30 og se, hvilke dyr der lever i Vadehavet i Vadehavspavillonen.
Bliver du sulten under dit besøg, kan du tage på restauranten MS Smag. De serverer mad med årstidens lokale råvarer. De sanker derfor selv en del af maden i naturen og tilbereder selvfølgelig det hele selv i køkkenet. Udover den lækre mad kan de prale med en af Esbjergs bedsteudsigter udover byen, havnen, havet og Fanø.
Esbjerg Kunstmuseum
På Esbjerg Kunstmuseum arrangerer de løbende forskelligeformer for udstillinger af moderne kunst. De har 5-7 udstillinger om året, så selvom du tidligere har været på museet, er det langt fra sikkert, at det er den samme udstilling. Deres mål er at vise den nyeste moderne kunst og at fremstille nye teser med kunsten som et visuelt argument.
Kæmpeskulpturen Mennesket ved Havet
Den enorme skulptur Mennesket ved Havet blev rejst i 1994,da Esbjerg kunne fejre 100 år som selvstændig kommune. Den er skabt af Svend Wiig Hansen og viser fire enorme mennesker, der sidder på stranden og skuer udover havet. Ideen er, at rejsende, der kommer fra søsiden, bliver hilst velkommen af statuen.
Statuerne er 9 meter høje og kan ses 10 kilometer væk i klart vejr. Det er dog noget helt særligt at stå nedenfor statuerne og føle sig lille, mens du skuer ud over havet sammen med statuerne.
Esbjerg Museum
På Esbjerg Museum beskæftiger de sig særligt med besættelsestiden. Der kan du for eksempel komme ind i et hjem, som det så ud dengang. Du kommer både ind i stuen og køkkenet og ned i kælderen, hvor familien sad, når der var luftalarm. Måske kommer du selv ud for, at der er luftalarm, mens du er på museet.
Udover familiens hjem kan du også få et indblik i nogle af de dilemmaer, der kunne være i en typisk familie under besættelsen. Skullefaren arbejde sammen med tyskerne? Skulle moren handle på den sorte børs?Skulle datteren være kæreste med en tysker? Og skulle sønnen gå ind i modstandskampen?
Dilemmaerne bliver belyst, men der er netop ikke et rigtigtog et forkert svar på dem. Derfor har du også mulighed for at komme med dine egne bud på dem til sidst.
Aktiviteter for hele familien
Svømmestadion Danmark
Hvis det ikke er vejr til at tage på stranden, er detoplagt, at du tager i Svømmestadion Danmark i stedet. Det 10.000 kvadratmeterstore badeland har noget for både børn og voksne. De mindste vil helt sikkert elske det lavvandede bassin med rutsjebaner og masser af vandlegetøj, mens destørre børn vil være vilde med bølgebassinet og modstrømskanalen.
Som voksen kan du tage i det romerske bad, hvor du kan veksle mellem at gå i det iskolde vand, inden du sænker dig ned i det dejlig varme bassin. Efter endnu en tur i det kolde bassin kan du gå til saunagus, hvor høj varme og velduftende olier gør godt.
Nationalpark Vadehavet
Vadehavet ligger stort set lige uden for Esbjerg, og det er derfor nemt for dig at komme til det særprægede hav, der ikke er særlig dybt,men hvor der alligevel er stor forskel på højvande og lavvande. I området kan du for eksempel komme på en guidet tur, hvor du kommer ud og ser på sæler,samler muslinger eller ser sort sol, når stærene tager på træk om foråret og om efteråret.
Fanø
Det tager kun 12 minutter at sejle fra Fanø til Esbjerg. Det er derfor oplagt at tage en dagstur til øen, hvor du ikke mindst kan opleve de lange, smukke strande. Derudover byder øen på hyggelige små huse i byerne på øen.
Der bliver afholdt en række events på øen, og det er værdfor dig at holde øje med, om der finder nogle sted, når du er i området. Det er for eksempel en drageflyvningsfestival i juni og en østersfestival i oktober.Hvert år i juli fejrer fannikerne deres kultur med Fannikerdagene, hvor du kan se folk i de traditionelle folkedragter.
Vestkystruten på cykel
Vestkystruten går fra Rudbøl ved den tyske grænse helt op til Skagen. Som navnet antyder, følger den Vestkysten hele vejen. Den kommerderfor også forbi Esbjerg. Du kan køre nordpå eller sydpå af ruten og opleveden smukke natur, den fører igennem. Det kan du gøre på en dagstur eller på en flerdagestur, hvor du virkelig får den jyske vestkyst ind under huden. Heleruten er 560 kilometer lang.
Andre spændende steder i Sønderjylland
Esbjerg er Sønderjyllands største by, og derfor er det også naturligt at der er mange seværdigheder i Esbjerg. Af andre lidt større byer vil vi dog anbefale at tage et kig på Ribe og Sønderborg.
Ribe seværdigheder: Ribe er en af Danmarks ældste byer, og den har været både kongeby og bispeby. I denne guide til Ribes seværdigheder er det klart at historiens vingesus er en af de vigtigste elementer!
Sønderborg seværdigheder: Sønderborg ligger mest på den lille sønderjyske ø Als, men også lidt i selve Sønderjylland. De fleste tænker nok på Ringridderfestivalen, når der bliver sagt Sønderborg seværdigheder, og den kan du naturligvis læse om her – samt andre spændende seværdigheder i Sønderborg.