Viborg seværdigheder – Viborg er en spændende by med en lang historie. Det gør også, at byen har meget at byde på for dig, der gerne vil mærke historiens vingesus. Rundt om byen finder du en smuk og varieret natur, som du blandt andet kan opleve ved Hald Sø og i Mønsted Kalkgruber.
Viborg er over 1000 år gammel, hvilket gør, at der er en række smukke gamle huse og bygninger i byen. En del af dem er ældre kirker, blandt andet Sortebrødre Kirke, som vi kommer ind på længere nede i artiklen.
Der bor lidt over 40.000 mennesker i hele Viborg by, mens der bor lige knap 100.000 i hele kommunen. Kommunen er i øvrigt Danmarks næststørste kommune efter Ringkøbing-Skjern Kommune. Det gør, at der også er mange spændende oplevelser i oplandet. For eksempel kalkgruberne Mønsted og Daugbjerg.
Op gennem 1800-tallet blev Viborg hjemsted for en række offentlige institutioner. Det har haft stor betydning for byens fortsatte vækst. I dag er Viborg hovedsæde for Region Midtjylland.
Indholdsfortegnelse
Kulturelle seværdigheder i Viborg
Viborg Domkirke
Viborg Domkirke er et af de mest berømte vartegn i Viborg. Den gamle imponerende kirke blev bygget før reformationen og var oprindeligt munkene fra Augustinerordenens kirke. Det er muligt at komme ind og se den store og imponerende kirke alle andre dage end mandag for bare 10 kroner.
Udover selve besøget bliver der også afholdt en række arrangementer i kirken. Hvis du gerne vil deltage i en af dem under dit besøg i byen, kan du læse mere om dem på kirkens hjemmeside. Det kan for eksempel være natkirke, højskoleeftermiddage og at høre Viborg Domkirkes kor synge.
Skovgaard museum
Skovgaard Museet er skabt for at hædre kunstnerfamilien Skovgaard, hvoraf særligt Joakim Skovgaard er kendt, fordi han har været med til at udsmykke Viborg Domkirke. Museet ligger i det tidligere rådhus fra 1700-tallet, der giver en perfekt ramme om de smukke og stemningsfulde ældre malerier.
Der er en fast udstilling på museet med en række af Skovgaard-familiens malerier. Derudover er der også skiftende udstillinger. Selvom du har været på museet før, vil der derfor altid være noget at se for dig.
Kongehyldningsmonumentet
Når du går rundt i den gamle bydel i det centrale Viborg, vil du sikkert støde på Kongehyldningsmonumentet, der forestiller en kvinde og en dreng. Kvinden er dronning Margrethe I, og drengen er hendes 9-årige nevø Erik af Pommern.
Monumentet er rejst for at minde om, at det var i Viborg, at kongerne blev kronet i over 600 år. Fra kong Hardeknud blev kronet i 1027 til Christian V blev kronet i 1655, fandt alle kongehyldningerne sted i Viborg.
Energimuseet
Energimuseet ligger ved Gudenaacentralen lidt uden for Viborg. Som navnet antyder er det et museum, der udelukkende beskæftiger sig med elektricitet og dets historie. Der er en række hands on udstillinger, hvor du selv kan føle elektriciteten på din egen krop. Det giver en sjov oplevelse for børn og voksne.
Museet er hele 4000 m2 stort, hvilket gør, at I nemt kan få en halv eller en hel dag til at gå der. I kan for eksempel se Gudenaacentralen, der er Danmarks største vandkraftværk.
Kongenshus Mindepark
Cirka 25 kilometer fra Viborg ligger den store Kongenshus Mindepark. Den er skabt for at hylde de mænd og kvinder, der var med til at gøre heden i Midtjylland til at bo på og ikke mindst leve af. Parken består i dag af uspoleret lyng, som den så ud, da landmændene kom dertil for at skabe et liv. Rundt om i parken står sten med navnene på dem, der flyttede derud.
Det er det danske Hedeselskab, der købte jorden i 1942 og åbnede parken i 1953. Hedeselskabet var drivkraften bag at opdyrke heden og få den til at give afgrøder. Området er i dag smukt i sig selv til en gåtur, men interesserer du dig for historie, vil det også være fascinerende for dig at sætte dig ind i historien om opdyrkningen af heden.
Aktiviteter for hele familien
Hald Sø
Vil I lidt væk fra bylivet i Viborg og ud i naturen, kan I tage til Hald Sø, der ligger i nærheden. Det er et smukt område med masser af skov. Søen er hele 31 meter dyb og dermed Danmarks tredjedybeste sø. Der er mange oplevelser i området, som venter på jer.
I kan for eksempel tage en dagsvandring på den del af Hærvejen, der går forbi Hald Sø og Viborg. Hærvejen er navnet på den vej, der tidligere gik ned gennem Danmark hele vejen fra Nordjylland til Slesvig. I dag er det en velafmærket vandrerute, hvor der er teltpladser og hoteller i nærheden af ruten.
En anden mulighed er, at I går på opdagelse efter den spændende historie, der stadig er tydelig at se i området. På halvøen i Hald Sø kan I se ruinerne af den borg, der tilhørte den sidste bisp i Viborg, Jørgen Friis. Borgens tårn er blevet rekonstrueret i 1800-tallet og er klart den mest iøjnefaldende del af ruinen.
Mønsted Kalkgruber
I mange hundrede år er der blevet brudt kalk i kalkminerne i Mønsted, der ligger lidt uden for Viborg. I starten var det de lokale bønder, der selv stod for at bryde kalken, men fra 1872 og frem til 1953 blev det drevet som et professionelt kalkværk.
I dag har du mulighed for at opleve de dybe og labyrintiske gange, som arbejdet med at bryde kalk har skabt. Det er som at blive taget til en helt anden verden, når du går ned under jorden og ser de smukke hvide kalksten og fornemmer de mange huler og gange.
I sommerhalvåret fra maj til august kan du blive kørt rundt i gruberne i et lille tog. I vinterhalvåret kører det ikke, da flagermusene i gruberne skal have ro til deres vinterhi.
Kalkværket er i dag blevet til et museum, hvor du kan lære mere om, hvordan kalken blev brudt, og hvad den blev brugt til. Det hele er blevet restaureret med sans for det gamle værk, så du nu kan få en spændende oplevelse ved at gå rundt på den tidligere fabrik.
Hoteller i Viborg
Tilbud på hoteller i Viborg
Booking.comKort over hoteller
Om guiden “Viborg seværdigheder”
Artiklen Viborg seværdigheder er lavet at Travel-Guides.dk, og hvis du har oplevet viborg og kan komme med flere spændende seværdigheder i Viborg, så skriv dem endelig nedenfor i kommentarfeltet. Så vil vi gøre alt vi kan for at tage det med i næste opdatering af denne artikel om Viborg seværdigheder!