travel guides logo

Udvekslingsstudent

Er du vild med at rejse, og vil du gerne være væk i længere tid, er det oplagt for dig, at du tager på udveksling. Der bliver du en del af en anden kultur, når du går i skole, bor hos en værtsfamilie og får lokale venner. Du kommer derfor til at være meget mere end en turist og får virkelig en oplevelse for livet.

Drømmer du om at komme ud og opleve verden, er et udvekslingsophold en oplagt mulighed. Der kommer du til at bo i et andet land, hvor du går i skole, bor hos en værtsfamilie og får lokale venner. På mange måder bliver opholdet altså til meget mere end en rejse; det bliver en oplevelse for livet. Mange har kontakt med deres værtsfamilier og med deres venner fra opholdet i mange år efterfølgende.

Som studerende i udlandet får du altså et helt unikt indblik i den kultur, du bor i. Når du har været der i en længere periode, vil du kunne begå dig fuldstændig som en lokal. Det er en kæmpe fordel for dig at være god til et andet sprog og at forstå en anden kultur så indgående.

Hvem kan tage af sted som udvekslingsstudent?

Ønsker du at tage af sted som udvekslingsstudent, skal du være mellem 14 og 19 år. Det er en oplevelse for unge, hvor de får mulighed for at prøve sig selv af uden deres forældre. Det er også det, der er med til at gøre opholdet så unikt. Du kan læse mere om at blive udvekslingsstudent her.

Når du vil af sted, skal du mindst kunne være væk i en måned. De fleste ophold varer et halvt eller et helt år, men det er op til dig, hvad du foretrækker. Det kommer selvfølgelig også an på prisen på opholdet. Et kortere ophold er billigere end et længere.

Hvordan er livet som udvekslingsstudent?

Når du tager på udveksling, kommer du til at gå i high school i et andet land. Det er en meget anderledes oplevelse i forhold til, hvad du er vant til. Selv lande, der minder meget om Danmark, for eksempel Tyskland, har et meget anderledes skolesystem.

I Tyskland varierer undervisningen for eksempel alt efter, hvilken delstat du tager til. Derudover er deres skoler ikke delt op i en folkeskole og et gymnasium som vores, men har et gymnasium, der går fra 5. til 13. klasse. Som udvekslingsstudent kommer du typisk til at gå i 11. eller 12. klasse, der svarer til gymnasieniveau i Danmark.

For andre lande gælder lignende forskelle i forhold til skolen i Danmark. Derfor er det altid vigtigt, at du sørger for at sætte dig grundigt ind i skoleformen i det andet land, inden du bestemmer dig for, hvor du vil hen.

Hvordan bliver jeg taget imod i det nye land?

Når du kommer til det nye land, begynder du ikke i skole med det samme. I stedet vil der typisk være et introduktionsprogram for alle de studerende, der skal til det samme land. Der får I for eksempel noget sprogundervisning, samtidig med at I lærer kulturen bedre at kende. I kommer også på sightseeing og har rig mulighed for at tale med hinanden om de oplevelser, der ligger foran jer.

Hvis du selv har arrangeret dit ophold i udlandet, har du selvfølgelig ikke mulighed for at komme på sådan en introduktionslejr. Lejren er dog netop med til at gøre, at du får en masse værktøjer, og den er derfor en vigtig grund til, at der er mange, der vælger at tage af sted med en organisation.

Hvordan er det at bo hos en værtsfamilie?

De fleste udvekslingsstudenter kommer til at bo hos en værtsfamilie. Du har også mulighed for at bo på kostskole eller at bo i din egen lejlighed. Hos værtsfamilien har du dog nogle, der kan hjælpe dig med at falde til i det nye land, og som kan introducere dig for det nye sprog og den nye kultur. For de fleste bliver værtsfamilien derfor en helt uundværlig del af deres ophold.

Under opholdet vil du lære familien godt at kende, når du deltager i deres liv på lige fod med dem. I spiser mad sammen og tager til forskellige arrangementer. I Australien vil det for eksempel være naturligt, at du tager med din værtsfamilie til stranden, ud i naturen og til grillaften; det er nogle af de aktiviteter, som australierne er vilde med.

I Frankrig vil du derimod typisk opleve en familie, der er meget stolte af deres land og derfor vil præsentere dig for alle områdets madspecialiteter og sikkert også tage dig med til de vigtigste historiske seværdigheder i området.

Hvilke muligheder er der i fritiden?

Når du har fri, behøver du langt fra at kede dig. På alle skolerne i udlandet har du mulighed for at deltage i aktiviteter i din fritid, der passer til dine personlige præferencer. Det kan være, at du godt kan lide at dyrke sport, at du er vild med at spille teater, eller at du gerne vil være en del af skolens band. Du har mulighed for at finde skoler, der tilbyder netop det.

Aktiviteterne i fritiden er en vigtig mulighed for dig for at møde nye venner. Derfor er det god ide som udvekslingsstudent, at du vælger en eller flere aktiviteter, så du ikke kun har fokus på skolen – selvom det selvfølgelig også er vigtigt. Et udvekslingsophold er ikke en ferie, så du skal selvfølgelig lave dine lektier.

Kan jeg komme ud at rejse i min fritid?

Et udvekslingsophold handler i høj grad om, at du flytter til et andet land, og at du skaber en hverdag der. Derfor er der ikke lagt op til, at du hele tiden rejser rundt på egen hånd. Når det er sagt, er der selvfølgelig mulighed for at udforske det land, som du er kommet til, udover den by du bor i.

De fleste organisationer, der arrangerer udvekslingsophold, planlægger forskellige ture i løbet af året, som du har mulighed for at melde dig til. Dermed kan du komme rundt og se nogle af de storbyer og seværdigheder, der sikkert står højt på din liste.

Tager du til England, har du for eksempel mulighed for at komme på udflugter til Dublin, Edinburgh og London. Der tager du af sted sammen med andre udvekslingsstudenter. Det giver jer også en god mulighed for at tale om jeres oplevelser som udvekslingsstudent forskellige steder i landet.

Hvor kan jeg tage hen som udvekslingsstudent?

Der er en række forskellige destinationer både i og uden for Europa, som du har mulighed for at tage til. Når du skal af sted som udvekslingsstudent, bør du både have fokus på det enkelte land, og på, hvordan skolerne er i udlandet.

Nogle af de lande, som du kan komme til, er:

 • Spanien
 • Frankrig
 • Irland
 • Canada
 • Australien
 • Argentina
 • New Zealand
 • Schweiz
 • Italien
 • Japan
 • Sydafrika
 • Tyskland

Hvad hvis jeg ikke kan sproget?

Du behøver ikke at være bange for at tage af sted, selvom du overhovedet ikke kan sproget, eller du ikke er særlig god til det. Et udvekslingsophold er netop en god mulighed for, at du kan lære sproget godt at kende. Lige meget om det er dit engelske, du gerne vil forbedre, eller du gerne vil lære at tale et nyt sprog, kan du tage af sted som udvekslingsstudent.

De forskellige programmer giver dig forskellige muligheder for at lære sprogene. Er du væk i længere tid, vil du naturligt lære en masse bare af at tale med din værtsfamilie og dine venner. Du vil dog også typisk have mulighed for at få noget ekstra sprogundervisning eller blive placeret i en klasse, hvor de har sproget på et lavt niveau, så du nemt kan følge med.

Er du i tvivl, om du tør kaste dig ud i et nyt sprog, er det altid en god ide, at du kontakter kontoret hos den organisation, du gerne vil af sted med.

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de