Googler du ofte din drømmedestination eller besøger du indimellem Momondo for at tjekke, hvad flybilletten koster? Så er du helt sikkert ikke alene. Heller ikke, hvis du hurtigt lægger ideen fra dig igen, fordi det virker uoverskueligt at få råd til rejsen. Her giver vi tre tips til, hvordan du laver en ferieopsparing, som rækker hele vejen til din drømmedestination.

Kom godt i gang

Uanset om drømmeferien er en tur til New York, Maldiverne, en rundrejse i Sydamerika eller noget helt andet, så har alle rejserne det til fælles, at det er en god ide at begynde at spare op i god tid! Før du starter en opsparing skal du finde ud af to ting: Hvad rejsen koster og hvordan du får råd til den. Derefter kan du begynde at lægge en plan for, hvornår du skal afsted.

 

Hvad koster rejsen?

For at gøre drømmerejsen til virkelighed, skal du først og fremmest vide, hvad rejsen koster. Søg efter priser på flybilletter, besøg Hotels.com og Airbnb og find ud af, hvad du kan forvente at betale for overnatning. Tag højde for at priser på både fly og overnatning varierer alt efter hvornår på året, du skal afsted. Sidst med ikke mindst kan det være en god ide at læse om destinationen og få en ide om leveomkostninger, priser på transport og ikke mindst hvilke seværdigheder og udflugter, der kunne være interessante. Det tager ikke meget mere end et par timer at have et kvalificeret bud på, hvad drømmerrejsen koster – og det er det helt rigtige udgangspunkt for at spare op.

 

Gennemgå din økonomi

Før du går i gang med at spare op til ferien er det en god ide at få et overblik over, hvor meget du egentlig kan lægge til side om måneden. Det kan du gøre ved at samle dine alle dine udgifter for fx de sidste tre måneder, og sortere dem, så du har et overblik over dine forskellige udgiftsposter. Det er et godt sted at starte – også selvom, du føler, at du har godt styr på din privatøkonomi. Ved sådan en gennemgang kan du få indblik i, hvor mange penge, du bruger på kaffe, cigaretter, cafebesøg, slik, taxaregninger, byture, tøj, sko og andre fornøjelser. For de fleste er der en eller flere overraskelser ved sådan en gennemgang af økonomien. De kan give anledning til små ændringer i dine forbrugsvaner, som i stedet giver økonomi til at booste ferieopsparingen. Det kan fx være at sætte tøjbudgettet lidt ned eller skære i antallet af cafebesøg, to-go-kaffe og taxature.

 

Besparelser, der giver mening

Nogle gange er motivationen for at ændre forbrugsvaner større, hvis det også tjener et godt formål (udover at give dig råd til rejsen). Tænk derfor i besparelser, der ikke kun gavner feriebudgettet, men også dig, din familie eller dine omgivelser. Det kan fx være at kvitte smøgerne, at handle ind én gang om ugen og forsøge at minimere madspild ved altid at tage udgangspunkt i det, du allerede har i køleskabet, spise mindre slik eller tage cyklen og lade bilen stå i garagen.

 

Har du brug for hjælp til at komme godt i gang? Så er denne budgetmodel god at følge. Den er simpel og giver dig et godt overblik over dine indtægter og udgifter, og så kan den hjælpe dig med at regne ud, hvor meget du kan spare op til ferie om måneden. Det er et godt udgangspunkt, hvis du ikke er vant til at holde regnskab med dine udgifter i excel.

 

Læg en plan og sig den højt

Den nemmeste vej til drømmedestinationen er at lægge en god plan for, hvordan du får sparet op. Planen skal naturligvis tage udgangspunkt i de udgifter, der er til rejsen, gennemgangen af din økonomi og det beløb, som du har råd til at lægge til side hver måned. Her kan det være en god ide at tage højde for højtider og andre begivenheder, der kan gøre det svært at lægge det aftalte beløb til side i nogle måneder. Det er vigtigt at ferieopsparingen ikke bliver en sur pligt, men en måde at se frem til en stor oplevelse på. Derfor er der ingen grund til at sætte unødvendigt skrappe krav til dig selv i måneder, hvor det kan være svært at leve på til dem.

 

Se lidt ud i fremtiden og vælg et tidspunkt, hvor din ferieopsparing efter planen er stor nok til rejsen og hvor du har mulighed for at tage af sted. Så er det blot at følge planen – og så skulle du gerne være på vej til drømmedestinationen inden for overskuelig fremtid.

 

Tips til at overholde planen

”Så er det blot at følge planen”. Men det kan nogle gange være lettere sagt en gjort. Du kan let løbe ind i andre muligheder eller fristelser, som tager opmærksomheden væk fra ferieopsparing og som gør, at du enten glemmer den eller bevidst ikke følger planen for din opsparing. Især, hvis du sparer op til en længere og dyrere rejse, kan det det være en god ide at sige det højt til venner og familie: ”Vi skal til Australien næste efterår”. På den måde involvere du dine omgivelser i dine planer, og de vil sandsynligvis løbende spørge ind til rejseplanener. Det er med til at holde dig og din opsparing på sporet.