travel guides logo

Sådan belaster du klimaet mindst muligt, når du rejser

De fleste ved godt, at en flyvetur til udlandet er en dyr affære i klimaregnskabet. Et passagerfly udlever nemlig rigtigt, rigtigt meget CO2. Men selvom man er klimabevidst, kan man godt være rejselysten, og have brug for at komme udenlands.

Den gode nyhed er, at du ikke behøver blive hjemme fra din drømmerejse, men den mindre gode nyhed er, at du skal forvente lidt længere rejsetid.

I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du kan rejse udenlands imens du belaster klimaet mindst muligt.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Eltjek24.dk, som blandt andet beskæftiger sig med grøn energi og grøn strøm.

Hvad forurener mindst?

Der er flere transportmuligheder, hvis man vil nyde en rejse i udlandet. De mest oplagte er bil, tog og fly, og disse er da også i blandt de mest benyttede transportformer, når man skal transporteres over længere distancer.

Men hvilken af dem, skal man så vælge?

At tage bilen er, som du sikkert har gættet, ikke den mest miljøvenlige mulighed, så det efterlader os med tog og fly som transportmiddel.

Ifølge en undersøgelse foretaget af EU, er togrejser den bedste og mest fornuftige måde at rejse på – hvis man altså ser bort fra at gå og cykle, hvilket vi vælger at gøre, da det er de færreste, som har benene og tiden til at vandre fra Danmark til Sydfrankrig for at komme på ferie.

Undersøgelsen viste dog også, at det ikke nødvendigvis er det værste alternativ, hvis man tager flyet, for sammenligner man med en rejse i bil, vil det typisk være mindre klimabelastende at flyve.

Det er bedre at flyve langt

Der kan være rejser, hvor det simpelthen er nødvendigt at tage flyet, og i disse tilfælde bør du selvfølgelig først og fremmest overveje, om rejsen er strengt nødvendig for dig, eller om du kan vælge en destination tættere på, hvor du kan komme frem med toget.

Hvis man endelig skal flyve, viser førnævnte rapport fra EU, at det kan være en fordel at flyve langt. I hvert fald bliver de miljømæssige omkostninger ved flyrejser mindre over længere distancer, da miljøbelastningen ved take-off og landing ikke ændrer sig ved en længere rejse.

Hvad med flyrejser i fremtiden?

Som klimabevidst verdensborger, kan det være svært at forsvare en flyrejse, men det ser ud til, at det bliver bedre i fremtiden. Teknologien til grønne og klimaneutrale flyrejser er umiddelbart til stede, men fordi det stadig er nyt og ikke er udbredt, kan omkostningerne ved grønne flyrejser være så høje, at mange flyselskaber er tilbageholdende med at kaste sig over den nye teknologi. I takt med at teknologien bliver forfinet og forbedret, og efterspørgslen på grønne flyrejser stier, kan man dog være temmelig sikker på, at det nok skal blive en realitet før eller siden.

I skrivende stund har vi herhjemme i Danmark faktisk en målsætning om, at det skal være muligt at foretage klimaneutrale indenrigsflyvninger i 2030.

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

– Læs mere –

Relaterede artikler

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen forbi

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de