travel guides logo

Rom-seværdigheder du ikke må snyde dig selv for

Rom seværdigheder er et møde med historien. Her kan du virkelig mærke historiens vingesus, lige meget om du står på Forum Romanum, Colosseum eller i Pantheon. I Peters Kirken og ved Trevifontænen kan du beundre nogle af de kunst- og bygningsværker, som byen er så kendt for.

Lidt om Rom

Byen er hovedstad i Italien og har lidt over 2,8 millioner indbyggere. Det er derfor en by, hvor der hele tiden er travlt. Pas på de små hurtige scootere, der kan køre overalt. Det er dog også en by, hvor der er tid til ro og fordybelse. Det kan for eksempel på nogle af byens mange restauranter og cafeer, hvor du kan sidde og se romerne gå forbi. For eksempel mens du nyder din pizza eller kaffe – der i sandhed også er nogle af Roms seværdigheder.

Byen blev grundlagt allerede 800 f.v.t. og var i mange år hovedstad i det store Romerrige. Det har sat sit præg på byen i form af mange storslåede og fantastiske bygninger.

Rom har middelhavsklima, hvilket gør den mest behagelig at besøge fra april til juni og i september og oktober. Byen er blandt andet kendt for sine meget flotte oktoberdage. Juli og august kan blive uudholdeligt varme og gøre det ubehageligt at udforske Roms seværdigheder. Mens november til marts kan blive for kolde til, at det er rigtig sjovt at være på storbyferie.

Fem anbefalinger til Rom-seværdigheder

Vi har taget udgangspunkt i de historiske Rom-seværdigheder, som du bør se, når du er i byen. Der er mange andre oplevelser at få, blandt andet at prøve den lækre italienske mad og is, se fodbold og sidde på den Spanske Trappe.

Rom-seværdighed #1 – Colosseum

Rom seværdighederNår du tænker på Rom-seværdigheder, er der en meget stor sandsynlighed for, at du tænker på Colosseum. Det flotte romerske amfiteater, der blev brugt til underholdning af den mere blodige slags, er et fantastisk bygningsværk, som du helt sikkert bør opleve på din tur til Rom.

Colosseum var stedet, hvor de meget besøgte gladiatorkampe fandt sted i Romerrigets storhedstid. Her kæmpede mænd mod hinanden og mod vilde dyr. Man siger, at 500.000 mennesker og 1 million vilde dyr er døde i arenaen.

I dag er det noget mere roligt at besøge den storslåede Rom-seværdighed, der har overlevet flere jordskælv og plyndringer. Først i 1749 bestemte pave Benedict XIV nemlig, at det var et helligt sted, der burde bevares. Tidligere var stenene fra bygningen derfor blevet brugt til at konstruere bygninger i nærheden.

Rom-seværdighed #2 – Forum Romanum

Rom seværdighederNår du besøger Forum Romanum i dag, kræver det noget fantasi at forestille sig, hvor storslået denne Rom seværdighed har været. Du kan dog stadig se, hvor mange af bygningerne har stået og med en god rejsebog eller en guide, kan du bringe stedet til live for dit indre øje.

Det var nemlig her, at grundstenen til Rom og dermed også Romerriget blev lagt. Omkring 600 år f.v.t. begyndte der at danne sig en egentlig by i området, hvor der tidligere bare havde været spredte bosættelser. På det store torv lå mange officielle bygninger, og der har blandt andet både været et kongepalads og et tempel i bydelen.

Forum var pladsen, hvor politikerne mødtes for at diskutere rigets fremtid. Det var dog også en handelsplads, og efterhånden blev pladsen for trang. Det førte til, at der blev bygget nye pladser, og Forum Romanum blev mindre vigtig – i dag er den dog tværtimod en af Roms vigtigste seværdigheder.

Rom-seværdighed #3 – Peters Kirken og Vatikanet

Rom seværdighederVatikanet er jo egentlig et lille land i sig selv, men det er samtidig også en vigtig Rom seværdighed. Peters Kirken er en storslået bygning og er særligt betydningsfuld for katolikkerne. Også folk med andre trosretninger og ikke-troende vil dog også få en stor oplevelse ved at besøge kirken. Der er blandt andet hele 44 altre og 375 skulpturer at se.

Når paven er i Vatikanet, står han hver søndag ved et vindue i sin bolig og velsigner den fremmødte folkemængde nede på Peterspladsen. Det er en stor Rom seværdighed, hvorfor du bør opleve det, hvis du er der. Du skal dog forberede dig på, at der er mange andre mennesker.

Udover Peters Kirken og Pavens velsignelse, kan du i Vatikanet også se Vatikan museet. Der er en række skulpturer, billeder og freskoer, hvor den vigtigste selvfølgelig er den af Michelangelo i det Sixtinske Kapel.

Rom-seværdighed #4 – Pantheon

Rom seværdighederI en by, der er fyldt med gamle bygninger, kan det virke lige i overkanten at besøge en til. Men du må bestemt ikke snyde dig selv for et besøg i Rom seværdigheden, Pantheon. Det er en af de absolut bedst bevarede bygninger i byen, på trods af at den stod færdig helt tilbage omkring 120 e.v.t.

Det særlige ved bygningen er, at den er bygget med en stor kuppel, hvor der er et rundt hul på ni meter i midten af den. Det er den eneste lyskilde, og både i solskin, regn og sne er det fascinerende at se lyset trænge ned igennem den store bygning. Du behøver ikke at være bange for at få våde fødder, når det regner – der er lavet et særligt afløb, så vandet kan løbe ud.

Bygningen var først et tempel og er siden kristendommens indførelse blevet brugt som en kirke. I Rom har der været tradition for at bruge stenene fra romerske bygninger som Colosseum og Forum Romanum til at bygge med. Det er dog ikke tilfældet med Pantheon. Det mener historikerne netop skyldes, at denne seværdighed i Rom har fungeret som en kirke i så mange år.

Rom-seværdighed #5 – Fontana di Trevi

Rom seværdighederHvis du vil være sikker på at komme tilbage til Rom og byens mange seværdigheder, skal du smide en mønt over din venstre skulder ned i Trevifontænen. Tror du ikke på den slags, kan du smide den i og glæde dig over, at de over 1 million kroner, der bliver indsamlet fra springvandet hvert år, går til godgørende organisationer som Røde Kors og Caritas.

Springvandet er verdens største barokspringvand, hvilket gør det til en Rom seværdighed i sig selv. Det er dog også utrolig smukt med sit hvide marmor og azurblå vand, der kommer fra den 2000 år gamle akvædukt, Acqua Vergine.

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de