Spahoteller er blevet populære feriedestinationer i de senere år, og det er der mange grunde til. I et klima som det danske er det skønt at blive varmet grundigt igennem i vintermånederne, og er økonomien ikke til en rejse sydpå kan et spaophold give dig lidt af den samme følelse af varme, velvære og selvforkælelse. Ydermere kan du med et spaophold nøjes med blot at rive en weekend ud af kalenderen, hvilket gør det noget mere overkommeligt både tidsmæssigt og økonomisk end en egentlig rejse.

Mange af de danske spahoteller har en fortid som badehoteller, hvor især de velhavende københavnere tog på ophold i tiden fra omkring første verdenskrig og nogle årtier frem. Måske har du set serien ”Badehotellet” på TV2, der giver et ganske godt indblik i livets gang på sådan et sted. Som årene gik udviskedes klasseforskellene, og flere og flere fik råd til at tage på badehotel. Derved forsvandt lidt af det fornemme og luksuriøse præg, da middelklassen havde andre vaner og knap så mange midler til at betale for luksus.

Senere endnu blev charterrejserne introduceret, og folk ville nu hellere rejse sydpå end tage på badehotel. Alt dette betød, at badehotellerne lukkede ned på stribe, og mange af dem forfaldt eller blev revet ned, hvis ikke de blev ombygget til andre formål. Mange af de gamle badehoteller skulle dog, langt senere, få en renæssance som spahoteller, og i dag er vi atter blevet hooked på at tage på badehotel. Det er dog ikke den mest børnevenlige ferieform, så hvis du har småbørn, så tag et kig på den her side, hvor du bl.a. får tips til hvordan du lettest kan få dem med på ferien.

Men hvor skal man så tage hen? Der er som sagt efterhånden kommet en del rigtig gode badehoteller i Danmark, og på mange af dem er både pris- og serviceniveauet faktisk yderst fornuftigt. Men kigger vi syd for grænsen, nærmere betegnet Nordtyskland, finder vi et helt anderledes stort udbud af spa- og badehoteller til priser, der ligger noget under de danske. Tyskland har nemlig i mange år haft en stærk tradition for spaophold, og modsat her i landet, hvor vi først for nylig har genopdaget badehotellerne, har interessen i Tyskland været stabil i de sidste mange, mange år.

Gode forslag til byer med spahoteller er f.eks. Flensborg, Lübeck, Neumünster og Kiel. Disse byer udmærker sig ved at ligge i en rimelig køreafstand fra den danske grænse, samtidig med at der også er noget at opleve, hvis du trænger til en pause fra saunaernes hede. Her er f.eks. en række yderst seværdige museer og gamle, interessante bygninger, ligesom der er gode muligheder for at shoppe eller tage på havnerundfart, hvis man har den trang.

Nordtyskland ligger geografisk tæt på Danmark, hvilket betyder, at der i mange tilfælde er en del fællestræk mellem de to kulturer. Derfor er der heller ikke som sådan noget, du skal forberede dig på, inden du tager afsted. Dog er der selvfølgelig forskelle, og vi vil her give dig et par gode råd til det, du skal være opmærksom på:

  • Husk altid pas og (det blå) sygesikringskort, når du rejser uden for Danmarks grænser. Selv om du sikkert sjældent har haft behov for det, sker det typisk altid, når man netop ikke har disse ting med. Du skal bruge dem, hvis du f.eks. bliver syg og skal indlægges, eller hvis du kommer i en situation, hvor du skal kunne legitimere sig selv. Tyskland har en høj grad af sikkerhedsmæssige foranstaltninger, og du kan komme ud for, at du på nogle museer og andre turistattraktioner skal fremvise dit pas.
  • I Tyskland ligger prisniveauet generelt noget under det, kender fra Danmark. Det gælder især priserne på tøj, mad og forskellige former for seværdigheder, og ofte kan du gøre et rigtig godt køb til en overraskende god pris. Af samme årsag kan det betale sig at spare nogle penge op, så du har noget at bruge af på turen. Især er priserne på tøj og sko yderst rimelige, og udvalget er mange gange større end i Danmark. Så brug nogle timer på at besøge Karstadt, Peek und Cloppenburg eller et af Tysklands andre stormagasiner. Shoppingen kan derefter passende afsluttes med et besøg på en restaurant, hvor I for nogle få hundrede kroner kan få serveret et lækkert måltid mad.
  • I Tyskland foregår et besøg på spahotel som regel uden badetøj, og af hygiejnemæssige årsager tillades det ikke, at man bærer badetøj af nogen art. Som dansker kan det muligvis opleves som grænseoverskridende at skulle færdes nøgen blandt både mænd og kvinder, da vi ikke har den samme kultur på dette område. Men lad ikke din eventuelle modvilje mod dette holde dig tilbage: for det første er det jo ikke kun dig, men alle, der ikke har tøj på, og for de tyske gæster er det en helt naturlig ting og på ingen måde noget, de tænker over. Faktisk kan det opleves som helt befriende ikke at have vådt og klamt badetøj på. Sidst, men ikke mindst, giver et besøg i en tysk spa dig en større forståelse for, at kroppe kan se ud på mange måder, og at ingen er rigtige eller forkerte. Det kan lyde banalt, men er ikke desto mindre væsentligt i en tid som vores, hvor mange bruger rigtig mange kræfter og ressourcer på at være utilfredse med den krop, de nu engang er født med. Så længe leve mangfoldigheden!

Det eneste minus ved at køre til Tyskland på spaophold er sådan set, at turen derned tager et par timer. Kører I derned, hvilket varmt kan anbefales, så gør turen til en del af oplevelsen i stedet for noget, der bare skal overstås. Brug turen til at få talt om løst og fast, der nemt drukner i hverdagens trummerum, og gør f.eks. holdt i en eller flere af de mange små byer, I møder på jeres vej. Tyskland er så meget andet og mere end blot en motorvej mod fjernere sydlige destinationer, og også landets mindre og mere ukendte byer fortjener så afgjort et besøg.

Lav gerne en madkurv til turen, der kan nydes på et af jeres stop. Indholdet i kurven kan f.eks. være et par lækre sandwiches, lidt frugt og evt. en kage eller et par muffins.

Se f.eks. denne opskrift på en lækker sandwich, alle vil egne sig som to-go mad på en køretur.

Hvis du foretrækker at blive hjemme og drømme dig til fremmede himmelstrøg, så tag et kig på denne artikel omkring vin og kød.