Haderslev seværdigheder

Haderslev seværdighederI Haderslev kan du både blive klogere på den sønderjyske historie, komme tæt på den smukke natur, komme ud at sejle på Haderslev Dam og slappe af ved nogle af de smukke og børnevenlige strande i området.

Haderslev er en gammel by, hvis historie går helt tilbage til 1100-tallet. Byen blev grundlagt der, hvor der var kortest afstand mellem Ribe og Østersøen, da det gav de ripensiske købmænd og handlende fra Østersølandene mulighed for at mødes.

Fra 1864 til 1920 var byen lige som resten af Sønderjylland tysk. I den tid skete der en stor udbygning af jernbanenettet i området. I dag er Haderslev en vigtig by i regionen, hvor der blandt andet er en række uddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner og indkøbsmuligheder.

Indholdsfortegnelse

Kulturelle seværdigheder

Museum Sønderjylland

Museum Sønderjylland består af en række forskellige museer, der hver især beskriver forskellige aspekter af den sønderjyske historie. Museumsafdelingen i Haderslev har særligt fokus på arkæologi. De nyeste arkæologiske fund, der er gjort i regionen, vil du derfor typisk finde på museet.

En vigtig del af den faste udstilling er Danmarks ældste grav, våbenfund fra Ejsbøl Mose og udgravninger fra Hansborg Slot, der lå i midten af Haderslev. Det brændte i 1644 og var ikke i brug, indtil man i 1979 begyndte at grave dele af det fri.

Udover den imponerende arkæologiske samling finder du også et frilandsmuseum med gårde og værksteder, der er særligt kendetegnende for Sønderjylland. Du kan blandt andet se en stubmølle.

Historie Haderslev

Kan du ikke få nok af historie, bør du besøge et eller flere af de tre museer, der hører under Historie Haderslev. Det er en lokal organisation, der arbejder for at styrke kendskabet til byens historie. De driver derfor det historiske arkiv og de tre museer: Slesvigsk Vognsamling, Ehlers Samlingen og Von Oberbergs hus.

I Slesvigsk Vognsamling finder du Nordeuropas største samling af hestetrukne køretøjer, hvilket er med til at give dig et godt indblik i, hvordan man kom frem, før bilen blev almindelig. På Ehlers Samlingen kan du opleve Nordeuropas største samling af lertøj fra en lang række forskellige perioder. I Von Oberbergs hus kan du blive klogere på en af Haderslevs ældste bygninger og arkitekten bag, Herkules von Oberberg.

Aktiviteter for hele familien

Haderslev Dam og Dampark

På den østlige side af Haderslev ligger Haderslev Fjord, der går ud til Lillebælt. På den vestlige side ligger den store sø, Haderslev Dam. Der kan du komme ud at sejle med Haderslev Dambåd, der lægger til på en lang række forskellige pladser ved dammen. Du har derfor rig mulighed for at stå af, spise på en af de mange restauranter, gå en tur eller på anden måde nyde den smukke natur ved dammen.

Haderslev Dam er desværre også kendt for en meget dyster historie: I sommeren 1959 brød en turbåd i brand og var skyld i 57 personers død. Det gør den til den næstværste skibskatastrofe i nyere dansk historie. På 50-års dagen for katastrofen blev der rejst en mindesten i Damparken.

Haderslev Dampark ligger midt i Haderslev by helt ned til dammen. Der kan du nyde den smukke have med mange blomsterbede og en rosenhave. Der er også en krydderurtehave, hvor du er velkommen til at forsyne dig til eget forbrug.

Haderslev Dyrehave

Ved Haderslev Dams vestlige bred ligger Haderslev Dyrehave. Vil du have et længere stop på din rundtur med turbåden, er det oplagt, at du står af ved dyrehaven og strækker benene. Haven blev etableret i 1994, og der bor omkring 200 dådyr og 20 krondyr.

Der bliver født cirka 70 kalve om året, hvilket gør det til noget helt særligt at besøge haven om foråret og se de små kalve. Besøger du haven i efteråret, kan du derimod opleve dyrene i brunst. Hjortene udstøder i den periode nogle drabelige brøl for at holde de andre hanner på afstand.

Haderslev Vesterskov og Østerskov

Vil du gerne ud at gå eller løbe i naturen, er det oplagt at tage til Haderslev Østerskov eller Vesterskov, der begge ligger lidt nord for byen. I begge skove finder du en række stier, hvor du kan vandre eller løbe.

Østerskoven har en lidt finurlig historie, da den under 2. Verdenskrig blev brugt som ammunitionsdepot for tyskerne. Der var derfor gemt et sted mellem 8000 og 10.000 tons ammunition i skoven, og der blev skabt en særlig jernbane fra Haderslev og ud til skoven for at fragte ammunitionen frem og tilbage.

Street Dome

Ved Haderslev Fjord ligger en kæmpe kuppel, der byder på et væld af forskellige aktiviteter. Inden for er der for eksempel en stor skatebane, klatrebane og parkourbane. Udenfor er der mulighed for at stå på løbehjul på en særlig bane til det og at leje en SUP, som du kan bruge på fjorden.

Street Dome er både for de lokale og for turister. De lokale børn kan for eksempel komme i skateboardskole, hvor de lærer teknikkerne helt fra bunden. Har du som turist lyst til at komme tæt på naturen langs med fjorden, kan du dog sagtens leje både SUP og våddragt.

Årø

Den lille ø Årø ligger cirka 45 minutter i bil fra Haderslev. Der bor kun 154 personer fast på den 5,66 km2 store ø, hvilket gør den til et hyggeligt og ikke mindst stille og roligt besøg. Der er et rigt dyre- og planteliv på øen.

Derudover er der to gode badestrande på øen. Den ene ligger lige ved siden af havnen, når du kører af færgen. Den anden ligger ovre på den anden side af øen. Du kan også tage forbi de hyggelige gårdbutikker, hvor du blandt andet kan købe lokalproduceret vin og kød fra lokalopdrættet Gallowaykvæg.

Gode strande

Vil du gerne på en strandtur, når du er i Haderslev, behøver du dog ikke at tage helt til Årø. Der ligger nemlig en række andre gode strande i nærheden af byen. Det er for eksempel den sydvendte strand, Kelstrup, der har lave bølger og lækkert sand og derfor er meget børnevenlig.

En anden lækker strand er Flovt Strand, der også byder på lækkert sand. Er du i stedet mere til at samle fossiler, bør du tage til Halk Hoved strand. Det er en stenstrand, hvorover der troner en smuk kalkklint.

Hoteller i Haderslev

Tilbud på hoteller

Booking.com

Oversigt over hoteller

Booking.com

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

– Læs mere –

Relaterede artikler

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen forbi

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de