Fanø seværdigheder – Der er meget at opleve, hvis turen går til Fanø. Du kan sagtens bruge al din tid på stranden, hvor du kan se sæler og gå på jagt efter rav. Du kan dog også blive klogere på øens historie på for eksempel Fanø Skibs- og Dragtmuseum og på rundvisning i bunkerne fra 2. Verdenskrig.

Fanø ligger ud for den vestjyske kyst. Det giver en rå, men smuk natur og mange lange og brede sandstrande. Det er derfor et perfekt sted at tage hen på sommerferie eller på en kortere badeferie. Der er mange sommerhuse på øen, for eksempel er det muligt at leje nogle af de hyggelige, gamle fiskerhuse i byen Sønderho som sommerhus.

Hvorfor tage til Fanø?

Der er noget helt særligt ved at holde ferie på en ø; det gælder også, når du kommer til Fanø. Afstandene er korte, og alle de lokale kender hinanden. Det er med til at give en helt særlig stemning. Øen er derudover nem at komme til, da den kun ligger en kort sejlads fra Esbjerg.

På Fanø kan du nyde de gode strande, komme tæt på dyrelivet, for eksempel er der mange sæler, og lede efter rav eller købe det hos Ravsmeden. Det bugner ikke med vilde attraktioner på øen, men nogle der lægger op til fordybelse og engagement; noget mange savner i deres hverdag.

Seværdigheder på Fanø i kategorier

 Kulturelle seværdigheder på Fanø

 

Der kan ikke være nogen tvivl om det havet og det maritime liv, der præger livet og kulturen på Fanø. Det kan du også se af følgende Fanø seværdigheder.

Atlantvolden på Fanø

Under 2. Verdenskrig var Fanø et af de mest befæstede steder i Danmark. Det skyldtes, at øen spillede en central rolle i forsvaret af Esbjerg Havn, derfor var Fanø en vigtig del af Atlantvolden. Det forsvarsværk, som tyskerne byggede fra Norge til Spanien for at kunne holde Europa under en invasion af englænderne og amerikanerne.

Der blev opført omkring 300 bunkere på Fanø, og mange af dem er stadig at finde på stranden. Det er muligt at komme ind i en del af dem, og det er spændende for dig at gå på jagt i historien på den måde.

Foreningen Fanø i Atlantvolden arrangerer guidede ture ned i bunkerne, hvilket giver dig en god baggrundsviden. De har også åbnet et lille museum i Nordby.

Fanø Strikkefestival

Fanøs traditionelle klædedragter skiller sig meget ud fra resten af landet. Det bliver blandt andet fejret på strikkefestivalen, der bliver afholdt hvert år. Derfor vil der også være noget for dig, der måske ikke går så meget op i strik, eller som er nybegynder inden for feltet.

Fanø Strikkefestival, der bliver afholdt hvert år i september, henvender sig dog primært til strikkeentusiasterne. Der bliver afholdt en lang række forskellige former for arrangementer, rundvisninger, foredrag og meget mere, hvor det er muligt at blive klogere på strik og møde ligesindede, der også interesserer sig for det.

Fanø Skibs- og Dragtsamling

Skibe og sejlads har altid været vigtigt for beboerne på Fanø. Mange af dem var tidligere beskæftiget på handelsskibe og rejste rundt i hele verden, mens andre tjente til dagen og vejen som fiskere. Den tætte forbindelse til havet kom også til udtryk i det tøj, som de gik med.

På Fanø Skibs- og Dragtsamling kan du lære om, hvordan søfarten har udviklet sig gennem årene, og hvad den har betydet for Fanø. Du kan for eksempel se, hvordan en officer boede, og hvilke instrumenter han havde til rådighed til at sætte en kurs.

Sønderho Mølle

Sønderho Mølle er en smukt restaureret mølle, der giver en god ide om, hvordan korn blev malet til mel tidligere. Du kan komme ind i møllen og gennem en lille dør gå ud på møllens tag, hvorfra der er en god udsigt.

Aktiviteter til hele familien

Når man snakker aktiviteter for hele familien på Fanø, så er det naturen, der trækker. Det kan du læse mere om her, hvor der er gjort godt plads til børnene!

Kilometervis af lækker strand

Stranden er en af de vigtigste attraktioner på Fanø. Den er 15 kilometer lang og nogle steder helt op til en kilometer bred. Hvis du ikke oplever særlig meget andet end at være på stranden, når du besøger Fanø, er det derfor helt forståeligt.

Udover at du selvfølgelig kan gå i vandet, kan du også bruge den kraftige vestenvind til at flyve med drager, wind- eller kitesurfe. Er du til nogle lidt mere stille aktiviteter, kan du vende blikket mod sandet og gå på jagt efter det rav, der tit driver i land på øen.

Naturoplevelser med sæler

På en sandtange lige ved siden af havnepromenaden i Nordby, kan du ofte være heldig at se sæler, der ligger og nyder det gode vejr. Der kan være helt op til 500 sæler på tangen, og de tager sig ikke videre af, at der står nogen og ser på dem. For mange er sælerne den første oplevelse, de får, når de går i lang på Fanø, fordi tangen er lige ved siden af havnen.

Skovlegepladsen

Cirka midt mellem Sønderho og Nordby ligger en stor naturlegeplads, hvor ungerne helt sikkert vil elske at boltre sig. Der er tre områder på legepladsen. Et område med eventyrtema for de mindste. Det ligger meget rart for forældrene i nærheden af picnicområdet. Derudover er der en aktivitetsbane og en del, der bliver kaldt Sherwoodskoven for de større børn.

Der er borde, bænke, toiletter og grill på stedet, så der er god mulighed for selv at tage mad med og så bruge flere timer derude.

Shopping på Fanø

Ravsmeden

På det lille værksted hos Ravsmeden i Sønderho bliver det smukke gyldne rav forarbejdet, inden det bliver til smykker af forskellig slags, der sælges samme sted. Meget af ravet er fundet på Fanø, hvilket gør det til en virkelig lokal souvenir. Har du selv været så heldig at finde et stykke rav, har du mulighed for at få det bearbejdet af Ravsmeden.

Christel Seyfarth Art Knits

I Nordby finder du en butik med strik, der er noget lidt udover det sædvanlige. Christel Seyfarth prøver at bruge de traditionelle mønstre fra Fanøs klædedragter i sine strikkede bluser, jakker, sjaler og meget andet. Hun er også en af de drivende kræfter bag Fanø Strikkefestival.

Hvis du bliver inspireret til selv at komme i gang med at strikke, når du er der, sælger hun også garn og strikkepinde i løssalg. Du har dermed mulighed for at komme i gang med det samme.

 Overnatning på Fanø

Her kan du finde overnatningsmuligheder og hoteller på Fanø. Vi har haft lidt problemer med, at der bliver vist 0 kroner ved nogle af overnatningsstederne nedenfor.  Det er naturligvis ikke rigtigt, så hvis det er tilfældet så klik dig videre til overnatningsstedet og se den rigtige pris. Hvis du nedenfor finder et hotel, som du vælger at booke, så modtager vi en lille provision! Så det håber vi meget du vil gøre 🙂

Viser alle 5 resultater

Læs også Travel-Guides.dk’s guide til seværdigheder i Esbjerg og aktiviteter og seværdigheder i Ribe.

Kommentarer til Fanø seværdigheder

Har du kommentarer og inputs til denne guide til Fanø seværdigheder, så kommenter endelig nedenfor