Berlin seværdigheder – Berlin er én af Europas mest interessante byer, og den er bestemt et besøg værd, hvis man interesserer sig for kultur og historie. Byen har er særdeles kaotisk fortid bag sig, og dette har skabt en moderne by, som tydeligt bærer præg af de dramatiske brud som byen har oplevet i sin fortid.

Hvis du besøger Berlin, kan du se frem til at opleve en hovedstad med spændende og særdeles forskellige kvarterer.

En by som byder på interessant arkitektur og verdenskendte museer. Kort sagt er Berlin en hovestadig, som alle bør se mindst én gang i deres liv. Der er tale om en by fyldt med oplevelser, og vi har samlet en liste over de absolut bedste seværdigheder i Berlin.

Seværdigheder i Berlin i kategorier

 Historiske seværdigheder i Berlin

 

Berlin er fyldt med historiske seværdigheder. Særligt er det den moderne historie fra og med 2. Verdenskrig og tiden under den kolde krig et stort tema som du ikke kan undgå at opleve i  Berlin.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor ligger nær Rigsdagsbygningen og Holocaust-mindesmærket. Det er ét af Berlins mest ikoniske vartegn. Brandenburger Tor er en af de første Berlin seværdigheder, som du bør besøge, når du er i Berlin. Brandenburger Tor er oprindeligt et sejrssymbol i forhold til krig, men i dag står mindesmærket i stedet for sammenhold.

Pariser-platz ved Brandenburger Tor kan godt virke lidt som en turistfælde.  Det er dog stadig værd at besøge dette sted, da det er symbolet for Berlin. Byen blev sønderbombet under krigen, men Branderbruger Tor blev stående på mirakuløs vis. Siden dengang har Brandenburger Tor dannet rammerne for nogle af de mest ikoniske begivenheder i Berlin. Det var blandt andet fra Brandenburger Tor at præsident Ronald Reagan råbte at Berlinmuren skulle rives ned.

 

Rigsdagsbygningen

Rigsdagsbygningen eller Reichstag er symbolet på det forenede Tyskland. Samtidig er det én af Berlins mest ikoniske bygninger, hvilket bestemt gør det værd at besøge bygningen. Du kan med fordel bestille en luksus-brunch i tagrestauranten. De kan samme komme let forbi køen, hvis du har en reservation i restauranten.

Alt i alt er Rigsdagsbygningen et spændende besøg, og en fantastisk bygning rent arkitektonisk.

Holocaust mindesmærket

Anden verdenskrig fyldet stadig meget i mange tyskeres samvittighed. Der er få steder, hvor dette føles tydeligere end ved Holocaust-mindesmærket i Berlin. Holocaust-mindesmærkets officielle navn er Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas er lavet af Peter Eisenman, som er en amerikansk arkitekt.

Mindesmærkets vigtighed kan tydeligt mærkes, når man ser på mindesmærkets placering og størrelse. Selve mindesmærket fylder hele 19.000 kvadratmeter. Det er dækket af 2.711 betonsøjler, der tilsammen ligner en død og forstenet skov, selvom en tolkning af symbolikken naturligvis er op til den enkelte.

Under mindesmærket kan man finde et besøgscentrum, hvor Holocaust beskrives i ord, billeder og personlige historier. Det er bestemt værd at tage et kig i denne del af mindesmærket, men man bør også være opmærksom på, at det ikke er for mindre børn. Den anbefalede minimumsalder er 12 år.

Det Jødiske Museum i Berlin

Det jødiske museum åbnede i 2001. Det er en af Europas førende museer når det kommer til jødisk historie, arkitektur og kultur blandt diversitet og migration. Selve museumets arkitektur er udviklet af Daniel Libeskind og er i sig selv et mesterværk.

Stedet hvor det jødiske museum ligger er ikke tilfældigt. Området blev inddraget fra jøder af det nazistiske regime under 2. verdenskrig. Det blev givet tilbage som en symbolsk handling til jøder. Dette er en af de vægtige Berlin seværdigheder, som bærer både en smuk og uhyggelig og evig vigtig fortælling.

Du kan finde det jødiske museums hjemmeside her.

Berlinmuren

Berlinmuren lukkede grænsen mellem det opdelte Tyskland fra 1961 til 1989. Ifølge DDR blev muren rejst for at beskytte borgerne i Østtyskland fra fascistiske ideologier. Den reelle grund var, at man ønskede at stoppe befolkningens flugt til den rigere og friere del af Tyskland i vest.

Det meste af Berlinmuren er væk i dag, men du kan stadig finde dele af muren, som er bevaret i dag. De bedste steder at opleve Berlinmuren er på Mauermuseum, Dokumentationszentrum Berliner Mauer eller på East side Gallery. Især East side Gallery er spændende og ikonisk, så snyd ikke dig selv for denne oplevelse.

I forbindelse med Berlinmuren, er det også værd at besøge Checkpoint Charlie, som var den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin mens byen var delt 1945-1990.

 Kunstneriske seværdigheder i Berlin

 

Når du siger Berlin seværdigheder og kunst i sammensætning, så danner der sig typisk en af følgende scenarier: Enten Museumsøen med dennes klassiske samlinger af kunst og antikviteter eller også tænker man på den moderne kunstscene, der er noget af det mest fremmeste i verden. Nedenfor kan du læse om begge dele!

Museumsøen

Spreeinsel er en ø, som ligger centralt i Berlin og huser Berlins ældste og mest kendte museumskompleks, hvilket også er grunden til, at øen er kendt under navnet Museumsinsel. På øen kan du blandt andet finde Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum, som alle er værd at besøge. Du kan få rigtig lang tid til at gå på Spreeinsel, så sæt god tid af til denne ø, hvis du godt kan lide at besøge museer.

Her er der links til nogle af de store museer:

Alte Museum – Klik her!

Neues Museum – Klik her!

Bodes Museum – Klik her!

Pergamonmuseum – Klik her!

Kunst-Werke – Institute for Contemporary Art

Credits: Marion Scemama und David Wojnarowicz, When I Put My Hands on Your Body, 1989, video still taken from Super 8 Film, installation view of the exhibition David Wojnarowicz Photography & Film 1978–1992, KW Institute for Contemporary Art, Berlin, 2019, Courtesy Marion Scemama, photo: Frank Sperling

Kunst-Werke Institute for Contemporary Art er et mekka for moderne og postmoderne kunst. 

Så hvis du vil opleve kunsten i et nyere perspektiv med moderne kunstperspektiver, og i øvrigt været i e kvarter af Berlin, hvor du virkelig kan opleve kunstens ånde.

Der er flere der betragter Kunst-Werke som et laberatorium, hvor der eksperimenteres med mange forskellige af kunstens dimensioner. Det er et flagskib for fremtidens tyske kunscene.

Du kan se deres hjemmeside her.

Sammlung Boros

En bunker, der blev bygget som et beskyttelsesrum i 1942, som senere virkede som et fængsel, igen senere var det et lagerrum for bananimport før det blev udveklet til samlingssted for sadomasochister omkring deres fetish, er i dag en af de mest eksklusive kunstsamlinger i Berlin, hvor mysterier, historie og moderne kunst er integreret i en stor oplevlese.

Desværre er det ikke nemt at komme ind og se udstillingen på Sammlung Boros, da de kun lader små grupper komme ind ad gangen. Det er en god ide, at bestille flere måneder inden I skal til Berlin, da der ofte er udsolgt på dette museum. 

Du kan bestille biletter her!

Aktiviteter til hele familien

Der er rigtig mange Berlin seværdigheder for hele familien. Generelt er der rigtig mange kreative legepladser, og mange andre gode områder og parker i Berlin for børn. Så holde endelig øjne og øre åbne, når I besøger andre Berlin seværdigheder. Nedenfor får du nogle af de lidt mere specielle aktiviteter og seværdigheder for familier i Berlin.

TV-tårnet

TV-tårnet er Berlins højeste punkt, og du kan få øje på tårnet fra det meste af byen. Hvis du vil have en god udsigt over byen, bør du besøge TV-tårnet. Det koster 13 Euro for en billet, men dette er også billigt, når man tænker på, at du får byens flotteste udsigt. Hvis du vil nyde udsigten yderligere, kan du med fordel spise et stykke kage og tage en lille pause i tårnets restaurant. Det er desuden værd at nævne, at restauranten langsomt drejer rundt, hvilket betyder, at du får en panoramaudsigt over hele byen. TV-tårnet er det bedste sted at se Berlin seværdigheder fra.

Du bør være opmærksom på vejret, hvis du besøger TV-tårnet. Der kan være dage med dårligt vejr, hvor det ikke er muligt at nyde udsigten. Undgå dage med tåge.

Zoo Berlin

Zoo Berlin er Tysklands ældste zoologiske have. Du kan her se over 20.000 dyr fordelt på over 1300 arter. Ja så der er rigeligt at give sig til her, og masser for ungerne at se.

I Zoo Berlin kan du blandt se den store Panda, som du også nu kan se i Københavns Zoologiske Have. Du kan også se flodheste, elefanter, afrikanske pingviner, isbjørne, orangutanger og mange andre dyr.

Her får du virkelig Berlin seværdigheder for alle pengene for børnefamilierne.

Du kan se shows med dyrene og når flere af dem bliver fodret. Det kan du checke her på Zoo Berlins hjemmeside!

DDR Museum

En gang blev jeg spurgt om, hvad var det vigtigste at se i Berlin. “DDR Museum” røg det ud af mig. Det er egentlig ikke noget særligt imponerende syn udefra, og det er heller ikke et stort museum, men det har noget magisk tysk over sig. Det fortæller hele Tysklands nyere historie i et interaktivt sprog som både voksne og børn kan være med i. Den viser og lader dig leve sig ind i en hård og urimelig periode for mange tyskere, men ikke med en tone af vrede og fortrydelse, men med en tysk lethed og humor, når den er bedst.

Der er rigtig mange forskellige ting, som du kan prøve i DDR museet, og dette er helt sikkert en af de Berlin seværdigheder, som er et must for børnefamilier. Hvis du ikke har børn, så er det også en stor oplevelse, og helt sikkert en spændende oplevelse, der ligger lige ved siden af Museumsøen.

Du kan se DDR Museums hjemmeside her.

Shopping/Natteliv

Unter den Linden

Unter Den Linden Berlin - 2006
Dimitry B. med billede af Unter den Linden [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Unter den Linden er Berlins storslåede boulevard, som er 60 meter bred, 1,5 kilometer lang og har to rækker af lindetræer i hver side. Boulevarden stammer fra den Preussiske storhedstid, og den blev anlagt som en vej, som de kongelige kunne bruge, når de skulle færdes i byen. Dette var også årsagen til, at det i mange år var forbudt at benytte højre spor af boulevarden, da denne del var reserveret til de royale.
Bygningerne langs Unter den Linden ser gamle ud, men faktisk blev gaden totalødelagt under krigen, hvor område blev bombet kraftigt, og der blev udkæmpet kampe med kampvogne. Det betød, at hele gaden lå i ruiner efter 1945. Siden dengang har man rekonstrueret gaden, hvilket betyder, at bygningerne ser gamle ud udefra, men indvendigt er de fleste moderne indrettet.

Kurfürstendamm og KaDaWe

Hvis du kan lide at shoppe, kan du ikke besøge Berlin uden at kigge forbi Kurfürstendamm, som er hovedstrøget i det tidligere vest Berlin. Kurfürstendamm er stadig den mest populære indkøbsgade i Berlin i dag. Det er også en god oplevelse, selvom du kun kigger på forretningerne.

Du bør også tage en tur fordi KaDeWe, som er det største shoppingcenter i Europa. Det er også en af de helt store Berlin seværdigheder. KaDe We åbnede i 1905 og var banebrydende i sit udvalg af varer fra hele verden.

Denne stil holdes stadig i dag. Du kan finde stort set alt på de 60.000 kvadratmeter, som shoppingcenteret spreder sig over. På øverste etage finder du den verdenskendte gourmetafdeling, som også er et besøg værd. Selv hvis du ikke ønsker at handle.
KaDeWe bliver besøgt af omkring 180.000 kunder hver eneste dag. Du kan sagtens bruge mange timer i centeret.

 Hoteller i Berlin

Nedenfor er der et godt udvalg af hoteller i Berlin. Hoteller i Berlin har i lang tid været markant billigere end i flere af de andre europæiske storbyer. Et godt hotel er alt et godt udgangspunkt for at opleve fantastiske seværdigheder som dem du kan opleve her i Berlin.

Viser 1–12 af 100 resultater

På løbehjul i Berlin

Her kan du finde gratis koder til at køre på løbehjul i Berlin. Berlins seværdigheder er delt ud på mange bydele, og her kan du opleve byens rum på elektriske løbehjul. Det bedste er, at med de rabatkoder du finder nedenfor kan du køre gratis rundt mellem de forskellige seværdigheder i Berlin!

Rabat koder til el løbehjul i Berlin

WIND rabatkode: XNBXN2W

Om Berlin seværdigheder

Denne rejseguide om Berlin seværdigheder er skrevet i samarbejde med Jonas fra Dildo-priser.dk – Danmarks bedste sammenligningsside til sexlegetøj. Besøg os og lære mere om, hvordan du gør timerne i soveværelset lidt sjovere.
Har du ideer og erfaringer med Berlin seværdigheder. Så del dem endelig nedenfor!