Kirkegårde rummer mange spændende historier og er derfor et besøg værd, når du lægger vejen forbi Fyn og Tåsinge.

Det kan virke makabert at tage på rundtur til forskellige kirkegårde, når du er ude at rejse. Vores måde at begrave de døde på har dog ændret sig med tiden. Derfor er et besøg på en kirkegård en mulighed for at se på, hvordan vores samfund har udviklet sig gennem tiden.

Alle de forandringer er det muligt for dig at observere, når du går en tur på en kirkegård. Det er derfor oplagt, at du lægger vejen forbi, når du alligevel er på Fyn eller Tåsinge. Her kommer vi ind på tre kirkegårde på øerne, der er et besøg værd.

Ritualer ved bisættelse

I dag kontakter de fleste en bedemand, der arrangerer en bisættelse eller begravelse. Det er dog også ved at ændre sig. Nogle vil gerne have deres aske kastet i havet, mens andre gerne vil have et mere anonymt gravsted end den lille have, der tidligere var normen. Læs mere om mulighederne her.

Landet Kirkegård på Tåsinge

Landet Kirkegård på øen Tåsinge er særligt kendt for at være der, hvor Elvira Madigan og Sixten Sparre er begravet. Elvira Madigan var en svensk cirkusprinsesse og blev forelsket i Sixten Sparre, der var dragonløjtnant. Han var dog gift i forvejen, så de to kunne ikke få hinanden. Det forhindrede dem dog ikke i at tage på ”bryllupsrejse” sammen. I 3 uger holdt de ferie på Tåsinge, indtil de endte med at begå selvmord i fortvivlelse over, at de aldrig kunne få hinanden.

Ved graven på kirkegården kan du læse mere om den drabelige historie. På kirkegården ligger også to engelske flyvere fra 2. Verdenskrig begravet, men det er Elvira Madigan og Sixten Sparres grave, der er de mest besøgte.

Assistens Kirkegård i Odense

Vil du gerne se grave fra 2. Verdenskrig, er det i stedet en god ide for dig, at du tager til Assistens Kirkegård i Odense. Der finder du både gravsteder og mindesmærker fra Treårskrigen i 1848 til 1850, krigen i 1864 og fra 2. Verdenskrig. Du kan udforske kirkegården på egen hånd eller tage på en guidet tur, hvor I besøger de forskellige mindesmærker, og du lærer mere om historien bag.

På kirkegården findes også en lang række kendte personers grave. Det er blandt andet digteren Emil Aarestrup, skuespillerne Birgitte Federspiel og Kirsten Saerens og frihedskæmperen og chefredaktøren Bent A. Koch.

Lusehøj ved Voldtofte

Lusehøj ved Voldtofte på Fyn er ikke en kirkegård i almindelig forstand, men den imponerende gravhøj er med til at fortælle historien om, hvordan de i bronzealderen begravede deres døde. I området lå nemlig omkring år 840 efter vor tidsregning en af Skandinaviens største bopladser. Det gør, at der er gjort rigtig mange fund fra den periode i området, og at der er særligt mange gravhøje.

Fra toppen af Lusehøj er der for eksempel udkig til Buskhøj, der har en diameter på hele 60 meter. I alt findes der 25 gravhøje i området.