travel guides logo

Thy seværdigheder

Thy seværdigheder

Thy seværdigheder – Thy har en masse spændende seværdigheder, der bare venter på at blive opdaget og udforsket. Hvis du er til gode endagsture i smukke naturområder, action i vilde bølger eller bådture i Limfjorden, vil du helt sikkert forelske dig i den romantiske by ved Vestkysten. Du kan også tage forbi Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig, Bunkermuseum Hanstholm. Læs mere om byens kulturelle og naturskønne seværdigheder her på siden!

Thy var oprindeligt en ø

Thy huser knap 40.000 indbyggere, hvoraf 14.000 af dem bor i områdets hovedby, Thisted. Thy ligger i Nordvestjylland, men var oprindeligt en ø, der blev landfast med det øvrige Jylland i perioden fra 1100 til 1850.

Danmarks første nationalpark

Den vestlige del af Thy udgør Danmarks første nationalpark, Nationalpark Thy. Her har du muligheden for at møde vildt dyreliv – heriblandt traner og krondyr, gå på opdagelse i de smukke klitter og meget mere!

Se flere seværdigheder i Nordjylland her

Top 8 seværdigheder i Thy

 

  1. Besøg vejlerne og oldtidshøjene
  2. Bunkermuseum Hanstholm
  3. Thisted Museum
  4. Fængsels- og retshistorisk museum
  5. Danmarks største og mindste landsbykirke
  6. Nationalpark Thy
  7. Cold Hawaii
  8. Ferie i Thy

Seværdigheder i Thy i kategorier

Historiske og kulturelle seværdigheder i Thy

 

Thy tilbyder en masse historiske og kulturelle seværdigheder. Heriblandt Thisted Museum, som huser nogle af Danmarks mest unikke offerfund, Danmarks største og mindste landsbykirke og mange flere spændende seværdigheder.

Besøg vejlerne og oldtidshøjene i Thy

Intet mindre end 49 bronzegravhøje pryder landskabet ved oldtidskirkegården på Ydby Hede. Det bakkede landskab og de berømte gravhøje er uden tvivl en rask gåtur værd.

Inden I vender snuden hjemad, bør I slå en tur forbi vejlerne, der dækker godt 6000 hektar land. Området lå oprindeligt under havets overflade, men huser i dag Danmarks største rørskov og nogle af de største strandenge.

For de fugle- og dyreinteresserede er der virkelig noget at opleve her! I kan nemlig opleve alt fra grågæs til rørhøg, traner og havørne, når I først har krydset gangbroen over kanalen til udsigtsposten.

Bunkermuseum Hanstholm – Danmarks største bunkermuseum

Morten Jensen from Randers, Denmark

Bunkermuseum Hanstholm giver dig en enestående mulighed for at opleve Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig.

Den imponerende museumsbunker inviterer dig med bag kulisserne og viser, hvordan soldaterne levede i sin tid. Du kan også opleve flere spændende, interaktive særudstillinger for børn og voksne i alle aldre.

Museet har åbent fra februar til november. I sommerhalvåret kan du tage en guidet tur med det gamle ammunitionstog, der kører gennem batteriets største bunkere.

Thisted Museum – til dig, der er vild med oldtids- og lokalhistorie

Er du til oldtidsfund og Danmarkshistorie, er Thisted Museum noget for dig! Privatboligen fra 1924 huser nogle af Danmarks mest unikke offerfund – heriblandt 5 af de 100 guldbåde, der blev fundet og afleveret til Nationalmuseet i 1880’erne.

Du kan også se en masse af områdets bronzealderfund i de fine lokaler samt pilespidser fra den tidligere stenalder.

Fængsels- og retshistorisk museum – perfekt til regnfulde feriedage

Hvad end du har brug for en pause fra solen eller ly for regnen, er Fængsels- og Retshistorisk museum i Vestervig en oplagt eftermiddagstur! Det lille fængsel er nemlig blevet omdannet til et museum, hvor du kan være heldig at finde interessante særudstillinger og kunstværker fra lokale kunstnere.

Hop en tur tilbage i tiden – til 1833 nærmere bestemt – og kom helt tæt på de fire fængselsceller, der holdt kriminelle bag lås og slå. Arresten fungerede frem til 1949 og har stået mere eller mindre urørt, siden den blev udvidet og renoveret i år 1900.

Entreen til særudstillingerne er gratis, men du må slippe en ”tyver” for at snuse rundt i de gamle fængselsgange.

Danmarks største og mindste landsbykirke ligger i Thy

Thy er rig på dansk kulturarv og ikke mindst velbevarede landsbykirker, der hver især vidner om landsbyegnens historie. I Sydthy finder du Nordens største landsbykirke – Vestervig kirke, som blandt andet er kendt for sin kærlighedstragedie om Liden Kirsten og Prins Buris.

Blot 9 kilometer derfra kan du besøge Danmarks mindste landsbykirke, Lodbjerg Kirke, hvor der er plads til 50-60 personer. Kirken ligger for sig selv blandt klitter i Nationalpark Thy.

familieaktiviteter

Aktiviteter til hele familien

Når man snakker seværdigheder for hele familien i Thy, så er der fantastiske naturoplevelser børn og voksne i form af Nationalpark Thy, hvis man er glad for vand, kan man tage ud og surfe ved Cold Hawaii. Her får du Thys seværdigheder, som kan nydes og opleves af hele familien.

Nationalpark Thy – fantastiske naturoplevelser børn og voksne

I, Jensbn

Nationalpark Thy rummer et hav af fantastiske naturoplevelser for børn og voksne. Området, som strækker sig fra Agger Tange til Hanstholm, måler 24.370 hektar land og byder på alt fra klitter til søer og vandreture i vild natur.

Tager du på en endagstur med familien til Nationalpark Thy, er det oplagt at finde cyklerne frem. I kan også besøge området til hest, hvis I er til det. Nationalparkens uspolerede naturområder kommer nemlig virkelig til sin ret fra de små stisystemer, som strækker sig fra Agger Færgehavn til nord for Bulbjerg.

Cykelturen er helt op til 100 km lang. Det er derfor oplagt, at I finder tid til bålhygge og ly for natten i et af parkens mange sheltere eller frie teltpladser. I kan selvfølgelig også tage på kortere dagsture.

Har I lyst til det, kan I bestille en guide, som kan vise jer gennem landskabet. Foretrækker I at opleve naturen, de vilde planter og dyr på egen hånd, kan I hente app’en ”Nationalpark Thy”. Herfra kan I blandt andet høre historier som ”Vandring blandt uforløste sjæle”, som handler om Stenbjerg Landingsplads – perfekt for de yngste, der elsker at udforske nye, spændende områder!

Cold Hawaii – Danmarks berømte surf spot!

Cold Hawaii er en fælles betegnelse for 31 registrerede surf spots ved vestkysten i Thy. Det berømte spot blev opdaget i 1980’erne og har siden da tiltrukket opmærksomhed fra hele verden.

Vindforholdene i Klitmøller er faktisk så gode, at PWA (Professional Windsurfers Association) World Cup år efter år afholder deres finale i Danmark.

Om du er er til wind surfing, SUP eller ej, er den smukke kyst helt sikkert værd at besøge. Har du og børnene lyst til at prøve bølgerne af, kan I leje udstyr og booke et surf-kursus hos de lokale surf-skoler.

Ferie i Thy – vælg mellem et hav af fantastiske begivenheder

Når du planlægger din ferie i Thy, kan du med fordel tage et kig på områdets mange begivenheder. Om sommeren kan du f.eks. opleve musikfestivalen Thy Rock og tage på guidede ture i nationalparken til Vandrefestival i Thy.

Overnatning i Thy

Her kan du finde hoteller at overnatte i Thy.

Læs mere på Travels-guides.dk om seværdigheder i Nordjylland.

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de