travel guides logo

Normandiet seværdigheder

Normandiet seværdigheder – Normandiet er særligt et besøg værd for dig, der er vild med historie. Både middelalderhistorien og 2. Verdenskrig er stadig levende i området. Derudover kan du også se maleren Monets hjem og besøge mejerier og gårde og smage ost og cider.

Normandiet har fået sit navn, fordi mange danske og norske indvandrere slog sig ned der i vikingetiden. De kom fra nord, altså blev området til Normandiet. I dag udgør området omkring 5 % af Frankrigs areal.

Området er særligt kendt for at være der, hvor amerikanske og britiske tropper gik i land på D-dagen i 1944. Der er stadig mange seværdigheder fra 2. Verdenskrig, hvorfor området er et must for alle, der er interesserede i historie.

Normandiet byder dog også på masser af lækker fransk mad. Er du til god fransk cider og lækker ost, bør du ikke snyde dig selv for at tage rundt til forskellige gårde og mejerier, hvor du kan smage på det.

Seværdigheder i Normandiet i kategorier

 Kulturelle seværdigheder i Normandiet

 

Normandiet er fyldt med kulturelle og historiske monumenter og seværdigheder. Du kan læse om mange af de fascinerende seværdigheder lige her!

Mont Saint Michel

En af de mest kendte seværdigheder i Normandiet, ja i hele Frankrig, er klosterøen Mont Saint Michel. I 1100-tallet byggede en gruppe af munke deres kloster på en ø i havet, hvor det kun var muligt at komme over, når der var lavvande. I dag er der også en bro på øen, så du behøver ikke at frygte at komme til at strande derovre.

Fordi det er en af de mest kendte seværdigheder, er der også rigtig mange andre mennesker. De fleste holder sig dog til den lavere del af den stejle klippeø. Hvis du gerne vil lidt væk fra mylderet, er det en god ide, at du tager på en guidet tur, hvor du kommer højere op på øen. Det tager et par timer, men er ikke for små børn og gangbesværede, da der er mange stejle trapper.

Den amerikanske kirkegård i Colleville-sur-mer

Der er mange mindesmærker over de mange faldne soldater, der døde i dagene omkring D-dag 6. juni 1944. Den amerikanske kirkegård ved den lille by Colleville-sur-mer blev etableret allerede 8. juni, dagen efter at byen var blevet befriet.

Kirkegården er den største af sin slags i Frankrig med 9.386 grave og mindesmærke for 1.557 savnede soldater. Det er derfor et forstemmende besøg at gå rundt på kirkegården, men ønsker du at få en ide om, hvor stort og voldsomt et slag, D-dag har været, er det et godt sted at starte.

Spøgelsesbyen Oradour-sur-glane

Et andet voldsomt eksempel på 2. Verdenskrigs rædsler i området er byen Oradour-sur-glane. Den blev ødelagt af en gruppe fra Waffen SS, hvor 648 mænd, kvinder og børn blev dræbt. Hvorfor indbyggerne skulle slås ihjel, og byen ødelægges vides ikke præcist. Nogle mener, at det var hævn for, at en SS-officer var blevet taget til fange af modstandsbevægelsen, andre mener, at byen var tilfældigt valgt.

Ruinerne af byen står stadig som et mindesmærke over de uhyrligheder, der blev begået. Selvom byen er en ruin, er det stadig muligt at se nogle tidstypiske tegn fra anden verdenskrig.

Bayeuxtapetmuseet i Rouen

Ved slaget ved Hastings i 1066 erobrede hertug Vilhelm af Normandiet England. Hele historien bliver beskrevet på Bayeuxtapetet, der blev broderet i årene efter. Det er helt utroligt, at det gamle tapet har overlevet i næsten 1000 år gennem både revolution, to verdenskrige foruden tidens tand. Man mener, at det skyldes, at det blev opbevaret i en lufttæt blyæske og kun fundet frem ved særlige lejligheder.

I dag bliver det udstillet på Bayeuxtapetmuseet i Rouen, der er hovedbyen i Normandiet. Udover det originale tapet kan du også se forskellige udstillinger, der er relateret til tapetet. For eksempel har museet i efteråret 2019 en udstilling af et tapet, der fortæller historien fra bøgerne og TV-serien Game of Thrones.

Monets hus i Giverny

En af Frankrigs mest berømte malere, Claude Monet, boede i Normandiet i store dele af sit liv. Hans hus i Giverny, hvor han boede i 43 år, er nu et museum, hvor du kan blive klogere på hans liv og hans malerier. Huset var oprindeligt meget mindre, men Monet udvidede det, så det i dag er 40 meter langt. Han har dog beholdt bredden på 5 meter.

I den ene ende af huset i den gamle stald havde Monet sit atelier og en lejlighed, hvor han kunne hvile sig. Eftersom han foretrak at male udenfor, var hans atelier primært et sted, hvor han opbevarede sine malerier. Du kan komme på en guidet rundvisning i huset, hvor du kan se, hvordan det så ud, da Monet-familien boede der; det er lige fra deres køkken til deres soveværelser.

Aktiviteter til hele familien

Selv om Normandiet nok mest er kendt for sine historiske seværdigheder, så er der også aktiviteter for hele familien i Normandiet. Det kan du læse om her:

D-Day Experience Museum

Det er nok de færreste, der har lyst til at opleve den oprindelige D-dag på egen krop, men har du lyst til i en simulator at opleve, hvordan det var, kan du det på D-day Experience Museum. Du følges med oberst Wolverton på hele besøget og starter med en simuleret flyvetur i en C-47.

Udover museet for selve D-dagen er der også et mindre museum, der hedder Dead Man’s Corner Museum. Det var hovedkvarteret for først de tyske faldskærmstropper, inden det efter D-dagen blev overtaget af de amerikanske faldskærmstropper. På museet kan du udover at blive klogere på historien også se en række historiske genstande fra 2. Verdenskrig.

Shopping/Natteliv

Oste- og cidertur

Normandiet er lige som resten af Frankrig kendt for deres gode oste. Dem kan du opleve ved at besøge et lokalt mejeri. Du skal være en del af en guidet tur, men eftersom der er mange i området, vil det være nemt for dig.

Mange osteture bliver kombineret med besøg på gårde, hvor der bliver produceret cider. Det er ikke den søde cider, som vi kender fra Danmark, men en mere hårdtslående form for cider. Du kan tage på turene fra en række af de større byer i området. Det er for eksempel Caen og Rouen.  

 Hoteller i Normandiet

Nedenfor finder du et fint udvalg af Normandiets hoteller. Oversigten er opdelt på de forskellige større byer i Normandiet.

Hoteller i Rouen

Hoteller i Caen

Hoteller i Le Havre

Hoteller i Cherbourg

Om Normandiet seværdigheder

Guiden til Normandiet seværdigheder er udviklet af Travel-Guides.dk, men vi tager meget gerne mod råd og tips til andre steder end dem vi selv kender. Skriv endeligt til [email protected] eller kommenter nedenfor, hvis du har nogle inspiration, som du vil dele med os og alle dem der læser denne guide til Normandiet seværdigheder.

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de