Artiklen er lavet i samarbejde med Bildeleekspert.dk

Valget af en optimal motorolie til dit køretøj er lidt en udfordring i disse dage, eftersom der er et stort udvalg af forskellige typer og talrige af producenter af denne smørelse.

Først, af kompositionstyper, er motorolier delt ind i:

mineral

syntetisk

semi-syntetisk

Mineralolier er produceret ved raffinering og rengøring af råolie. Syntetiske olier er lavet ved komplicerede kemiske modifikationer. Den anden type af olie er designet til moderne højydelsesmotorer og er karakteriseret af høj renhed og pris. Semi-syntetiske motorolier er en blanding af mineral og syntetiske olier, på denne måde kombineres lav pris og gode egenskaber.

Producenter af motorolier bruger et bredt valg af forskellige additiver: rensemidler, viskositet forstærkere, anti-slid, smøremiddel for grænsesmøring, antioxidant, antiskummiddel og mere.

Udover alt dette, er alle olier bestemt af viskositet. SAE (Society of Automotive Engineers) standarder er brugt til at bestemme viskositetsegenskaber af smørelse til lave og høje temperaturer. For eksempel fortæller 5w40 at dette produkt kan bruges fra temperaturer mellem -35 til +40 ˚C, hvor W betyder vinter.

Desuden er der standarder fra American Petroleum Institute (API), ACEA (association des Constructeurs Européens d’Automobiles), Japanese Automotive Standards Organization (JASO) og International Lubricant Standardization og Approval Committee (ILSAC).

Den seneste ILSAC standerd er GF-5. API for benzinmotorer – SN, for dieselmotorer – CK-4.

Mens nogen er afhængige af bilproducents anbefaling, er andre bestemt af kundebedømmelser eller billisters råd. Vi anbefaler at du vælger motorolie i onlinebutikken Bildeleekspert.dk i overensstemmelse med den tekniske dokumentation givet af din bilproducent.