Moesgaard Museum er en af største attraktioner i Aarhus og helt klart et besøg værd, hvis du interesserer dig den mindste smule for, hvordan mennesker har levet tidligere, og hvordan andre folkeslag lever deres liv nu.
Interesserer du dig bare den mindste smule for, hvordan de lever deres liv i andre kulturer, og hvordan vi tidligere levede her i Danmark, er et besøg på Moesgaard Museum et must, når du er i byen. Museets prisbelønnede udstillinger viser på fascinerende og forunderlig vis, hvordan det var at være menneske i fortiden, og hvordan det er at være menneske andre steder i verden.
Museet har en række faste udstillinger, løbende udstillinger og forskellige former for arrangementer. Selvom du har været der før, vil der altså være rigeligt for dig at opleve, når du går rundt på museet. Vil du have et bedre indblik i udstillingerne, kan du tage på en guidet tur. I det tilfælde bør du dog booke i god tid.
Hvad kan man se på Moesgaard Museum?
På Moesgaard Museum har de en blanding af faste og skiftende udstillinger, der alle har til formål at formidle, hvordan mennesker lever. Det kan være i oldtiden og middelalderen, som to af museets faste udstillinger handler om. Det kan også være i andre lande, som nogle af deres midlertidige udstillinger handler om.
En af de mest kendte udstillede genstande er Grauballemanden. Det er verdens bedst bevarede moselig, der blev fundet i 1952, da de gravede tørv i Nebelgaard Mose. Grauballemandens hud, hår, tænder og meget andet er så godt bevaret, at det har været muligt at studere, hvordan forholdene for mennesker var for 2000 år siden.
Derudover kan du gå en tur på de to trapper Evolutionstrappen og Oprindelsestrappen. På Evolutionstrappen kan du se alle de menneskearter, som det moderne menneske Homo Sapiens, stammer fra. På Oprindelsestrappen kan du høre forskellige personers syn på, hvor vi mennesker kommer fra. Det er fysikprofessoren Stephen Hawking, en aboriginer fra Australien og en tjukter fra Sibirien.
Aktuelle udstillinger
I øjeblikket (maj 2019) er der to aktuelle udstillinger på museet. Det er en udstilling om, hvordan det er at foretage feltarbejde blandt folkeslaget tjukterne i Sibirien, og en udstilling om, hvordan middelalderens mennesker oplevede tiden.
Udstillingen om tjukterne handler om etnografen Jeanette Lykkegårds rejse til Sibirien, hvor hun blev adopteret af en familie. Hun fulgte nomadefolket igennem en længere periode for at blive klogere på deres forhold til døden, og hvordan de efterladtes liv så ud.
På grund af sit tætte forhold til tjukterne fik hun lov til at tage en gihr-gihr med til Moesgaard Museum. Det er en genstand, der forbinder de levende og de døde. Den skal fodres med fedt to gange om året, hvilket primært sker i vinterferien.
Udstillingen om middelalderen omhandler årene fra 1050 til 1536. Der skete en kæmpe omvæltning i Danmark i den periode, hvilket også har været noget, de almindelige mennesker har kunnet mærke. Det er dem, som udstillingen har fokus på. I 1350 døde en tredjedel af befolkningen af pest. Den høje dødelighed gennem hele perioden gjorde dog også, at middelalderens mennesker på mange måder var meget letlevende.
Særlige arrangementer på museet
Udover de forskellige udstillinger på museet bliver der også løbende afholdt en række arrangementer. For eksempel har museet et samarbejde med Det Kongelige Teater, hvor de kommer og opfører historiske teaterstykker på museets grund. I maj og juni 2019 bliver der for eksempel opført Kong Arthur. Når du har billet til teaterstykket, får du 50 % rabat på din billet til museet.
Derudover har du også mulighed for at komme på guidede ture. Der kan du få et andet perspektiv Danmarkshistorien. Det kan for eksempel være middelalderen, hvor vi typisk hører historier om konger og riddere. Men hvordan ville vi opleve middelalderen, hvis vi så den gennem et almindeligt menneskes øjne? For eksempel en bonde. Det var trods alt dem, der var flest af. Rundvisningerne koster 50 kroner udover indgangsbilletten.
Nogle gange har museet også nogle arrangementer, der er helt anderledes end den historie, der bliver formidlet på museet. Det er for eksempel meditationsseancer, hvor museets stemningsfulde omgivelser bliver brugt til at dyrke meditation i.
Sådan kommer du til museet
Moesgaard Museum ligger omkring 9 kilometer syd for Aarhus midtby. Du skal derfor sætte noget tid af til at komme frem og tilbage for at ikke at nævne, at du hurtigt kan få et par timer eller flere til at gå på selve museet.
I bil tager det omkring 20 minutter at komme fra Aarhus Banegård ud til museet, mens det tager omkring 40 minutter med bussen. Der kører en bus hvert 20. minut til og fra museet.
Der er gode forhold på museet for personer med handicap. Der er parkeringspladser til handicapbiler i nærheden af indgangen. Har du brug for at komme tættere på, kan du blive sat af ved deres vareindlevering. I alle udstillinger er der elevator eller lift. Har du brug for at låne en kørestol, kan du det i museets reception.
Åbningstider og priser på Moesgaard Museum
Museet har åbent tirsdag til fredag fra 10-17. Der kan dog være ændrede åbningstider i forbindelse med særarrangementer. Derfor er det altid en god ide, at du tjekker deres hjemmeside, inden du tager derud.
Der er dog nogle helligdage, hvor du kan være sikker på, at museet har lukket. Det er:
- Juleaftensdag, 24. december
- Juledag, 25. december
- Nytårsaftensdag, 31. december
- Nytårsdag, 1. januar
Billetterne koster 140 kroner for en voksen og er gratis for børn og unge på op til 17 år. Er du studerende, kan du komme ind for 110 kroner. I det tilfælde skal du dog kunne vise både gyldigt studiekort med en udløbsdato og have ID med. Er du studerende på arkæologi på Aarhus eller Københavns Universitet, eller studerer du marinarkæologi på Syddansk Universitet, kommer du gratis ind.
Du kommer også gratis ind, hvis du er medlem af Klub Moesgaard. Er I en gruppe på mere end 20 voksne, kan I komme ind for 120 kroner per person.