Mød den fantastiske Alpaka i Peru

Har du nogensinde set en alpaka?

Alpakaen, som er i familie med Lamaen og Kamelen. Den stammer oprindeligt fra Andesbjergene i Peru, men er nu at finde over alt i Sydamerika. Den er blevet holdt som husdyr i flere tusind år.

Selv om der nu begynder at komme flere og flere der opdrætter alpakaer med moderne metoder og større flokke, finder man stadig mange små besætninger der kun består af et par få hundred dyr.

At besøge en af disse små familielandbrug, er ikke så lige til som der er at tage til åbent hus på en dansk bondegård. Man skal forberede sig på en længere eventyrlig rejse.

Turen starter i Københavns lufthavn, herfra skal man tage en flyver til Lima I Peru.

Når man ankommer til Lima, skal man finde en guide og leje en bil. Medmindre  man har været i områder før og taler sproget er det ikke anbefales værdigt at tage turen uden en lokalkendt guide.

Det officielle sprog har siden 1975 været det indianske sprog Quechua, selv om de fleste i Peru også taler Spansk skal man ikke regne med at den dialekt af spansk de eventuelt kan tale højt oppe i bjergene, er til at forstå.

Fra Lima skal man køre til Chuqlluqucha som ligger højt oppe i Andesbjergene i det sydlige Peru. Man skal nok påregne en halv til en hel dags kørsel i bil fra Lima.

Her finder man den nogle af de bedste kvaliteter af Alpakauld i området. Hvad mere interessant er, at her forgår både landbrug og opdræt af dyr på den samme måde som i de sidste mange hundrede år.

En bonde kan sjældent leve af at opdrætte alpakaer og sælge ulden. Så for at overleve og kunne forsørge deres familie, må bønderne også dyrke andre afgrøder.

En flok på 200 dyr indbringer ikke mere end 2000,00 kroner om året, hvis de sælger ulden uforarbejdet. Derfor er der mange der også forarbejder ulden så de kan lave forskellige tekstiler som de kan sælge, til større fortjeneste.

En del af den forarbejdede uld bliver også brugt til at lave tøj til dem selv. Alpakauld er blød som Kashmir, stærkere end almindeligt uld og 7 gange varmere end uld fra de fleste andre dyr.

Grunden til den store isolerende effekt er at de fibrene indeholder mikroskopiske luftbobler.

Det er højst sandsynligt også derfor at inkaerne også værdsatte ulden fra disse dyr, det kan blive meget koldt I andesbjergene.

Når man er ude hvor bjergbønderne bor er der ikke så mange overnatningsmuligheder, så hvor man skal sove skal helst være planlagt i forvejen.

Bønderne er generelt meget gæstfrie så det burde ikke være et større problem at få lov til at overnatte på hos dem.

Problemet er bare at deres huse er meget små og har for det meste ikke rindende vand eller elektricitet. Så det bedste de kan tilbyde, er plads på gulvet tæt på ildstedet med et Alpakauld‐tæppe til at tage over dig.

Det vil nok være mere spændende end komfortabelt at overnatte lokalt. Dette er endnu en god grund til have en lokalkendt guide kunne være der kan hjælpe med at finde et lille hyggeligt hotel.

Del denne artikel:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

– Læs mere –

Relaterede artikler

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Kreta er historie, badestrande, bjerge og natur og allervigtigst kretensere. Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. De