travel guides logo

Kend dine rettigheder på rejsen

Hvis du står og skal afsted på en længerevarende rejse, så kan du med fordel allerede nu sætte dig grundigt ind i dine rettigheder. Der er nemlig en masse ting, som er nyttige at kende til, inden udlandsrejsen påbegyndes. Ved at kende dine rettigheder sikrer du dig også, at du står i en markant bedre position i forhold til at få erstatning, hvis uheldet skulle være ude, og flyet pludselig skulle blive forsinket eller aflyst.

I denne artikel kigger vi nærmere på nogle af de vigtigste rettigheder, som du bør kende til. Derudover vil vi komme med et par gode råd til, hvordan du bør forholde dig, hvis du kommer ud for en flyforsinkelse eller en decideret aflysning. Det kan nemlig være en meget frustrerende situation at stå i, men ventetiden bør bruges fornuftigt, så du i det mindste kan få erstatning ud af flyselskabet.

Et forsinket fly skal ikke stå i vejen for din rejse

Når man har bestilt en rejse til en lækker destination, og ens forventninger til oplevelserne begynder at stige, så kan en flyforsinkelse være et stort antiklimaks. Det kan nemlig let sætte sindet i kog, at man ikke kan komme afsted til aftalt tid, som man har betalt i dyre domme for.

Frustrerende eller ej, så er det heldigt, at man som europæer på flyrejser har nogle ret gode rettigheder, så længe man blot sætter sig ind i dem. Besøg flypenge for en dybdegående gennemgang af de regler, der gælder, når du udsættes for enten en forsinkelse eller aflysning.

Få erstatning direkte gennem en app til din smartphone

Det kan lyde som en bøvlet omgang, når man skal ud at søge erstatning fra et flyselskab. Medmindre man har en juridisk baggrund, så kan det godt tage mange timer at sammenfatte et krav om erstatning, hvorfor man som forbruger i Danmark er heldig med, at der findes services, som tilbyder at gøre hele arbejdet for en.

Flere selskaber har nemlig slået sig ned på at tilbyde assistance i forbindelse med erstatningskrav over for flyselskaber. Med andre ord skal du blot oprette din opgave via en app til din smartphone eller direkte på internettet, hvorefter selskabets jurister vil gå i gang med sagen.

Hvad end du bruger din smartphone eller computer, så skal du blot taste de oplysninger ind, som er nødvendige for juristerne at kende. Det vil som hovedregel være navn, adresse samt hvilket flyselskab, som du flyver med. Derudover skal du være beredt på at oplyse flynummer samt sende dine flybilletter som dokumentation.

Derefter vil selskabets jurister igangsætte et erstatningskrav, som sendes til det givne flyselskab. Disse jurister tager sig udelukkende betalt, hvis det lykkes dem at få udbetalt penge til dig. Ofte vil disse selskaber tage mellem 20 og 35 % af erstatningsbeløbet, men hvis alternativet er ikke at få nogen penge overhovedet, så mener vi bestemt, at det er værd at overveje.

Brug ventetiden fornuftigt

Når først du og dine medpassagerer har fået oplysningen om, at flyet enten er aflyst eller forsinket, så gælder det om at bruge ventetiden fornuftigt. Mens de fleste ville bruge tiden på at bande og svovle over, at flyet ikke er kommet afsted til tiden, så anbefaler vi dig, at du benytter den ekstra tid til at igangsætte en sag. Derfor kan du med fordel allerede nu downloade den app, der skal hjælpe dig til at få erstatning. Alternativt kan du have en fane åben i din browser på computeren, din tablet eller din smartphone, hvor der er klar til, at du kan taste de nødvendige oplysninger ind.

På den måde sikrer du dig, at potentiel spildtid bruges fornuftigt. I sidste ende kan det blive til store erstatningsbeløb.

Dette kan du have krav på ved forsinkelser

Det kan måske være lidt svært at navigere gennem de mange regler, der nu engang er for forsinkede fly. Skulle der opstå en forsinkelse, så kan du have krav på følgende, alt afhængig af, hvordan situationen ser ud:

  • Økonomisk kompensation
  • Måltider og forplejning på flyselskabets regning
  • Et hotelophold hvis forsinkelsen er af stor karakter
  • Transport mellem lufthavnen og det hotel, som du ender med at sove på, betales også af flyselskabet.
  • Muligheden for at sende e-mail samt foretage gratis telefonopkald

Du vil formentlig også opleve, at flyselskabet selv uddeler skriftlige meddelelser om dine krav, når en forsinkelse finder sted. Det er en del af den lovgivning, der er for fly, som flyver til og fra europæiske lufthavne. Det er dog altid en fordel at kende til ens rettigheder på forhånd.

Sådan ser de økonomiske kompensationssatser ud

Selvom det kan være ganske rart at få betalt sine måltider og forplejning, så er du nok mest interesseret i at kende til de økonomiske kompensationssatser, som din flyaflysning måske har udløst. I nedenstående tabel kan du få dig et hurtigt overblik over, hvordan satserne ser ud:

  • Er dit fly 3 timer forsinket, og er din flyrejse på maksimalt 1.500 kilometer, så vil der blive udløst 250 euro i kompensation pr. flypassager
  • Er dit fly 3 timer forsinket, og er din rejse på over 1.500 kilometer, men under 3.500, så vil det udløse 400 euro i kompensation pr. flypassager.
  • Skulle dit fly være 3 timer forsinket, og er turen længere end 3.500 kilometer uden for EU, så vil dette udløse en kompensation på 600 euro pr. flypassager.

Der gælder samme satser for både børn og voksne inkl. babyer.

Som det ses af ovenstående liste, så er det bestemt ikke småpenge, som der kan blive udbetalt ved forsinkelser. Det er også derfor, at vi understreger vigtigheden af at være klar over de krav, du har som flypassager.

Lad selskaber som Flypenge hjælpe dig

Selvom det selvfølgelig kan være fristende at køre sager mod flyselskaber selv, da man ønsker at få mest muligt af kompensationen i egen lomme, så kan det ofte godt betale sig at lade selskaber såsom Flypenge håndtere det. Disse selskaber håndterer lignende sager hver dag. Derfor har de en ekspertise, som du ikke kommer i nærheden af. Således kan du hurtigt komme til at rende i cirkler, hvorimod Flypenge og lignende virksomheder vil kunne sørge for en retmæssig kompensation inden for kort tid.

Der er endvidere ingen garanti for, at flyselskaberne bøjer sig i støvet og udbetaler kompensation med det samme. Ofte kan det trække ud i lange retssager, og her ønsker du bestemt ikke selv at skulle stå med teten, hvis ikke du har en juridisk baggrund.

Find yderligere gode tips til rejsen her.

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de