I de fleste årlige husholdningsbudgetter afsættes der penge til ferie, som så kan fungere som gulerod i en hektisk hverdag. I takt med at tiden op til ferien reduceres, stiger forventningens glæde tilsvarende, mens det hele forløses når kufferten endelig kan pakkes og feriedestinationen er i sigte.

Hvordan ferien er opbygget og hvad den skal indeholde, afhænger af hvilket budget der er afsat. Med MONEYBANKER´s guide i hånden kan du gøre dig nogle økonomiske tanker omkring, hvordan du kan agere før, under og efter ferien. Alt sammen med det formål at optimere din økonomi, så du kan få mest muligt ud af den forestående ferie såvel som fremtidige ferier.

 

Økonomi før ferien

Økonomien som du forventer at skulle anvende i forbindelse med ferien afspejles af, hvilken form for ferie du forventer. Har du f.eks. lejet en lejlighed gennem Airbnb, skal du enten selv lave mad eller spise ude, mens du på et all inclusive hotel skal nøjes med at tjekke spisetiderne.

Er I en familie, er det altid en god ide at forventningsafstemme forinden, så alle parter er indforstået med de fra- og tilvalg der er foretaget.

Ved mange seværdigheder i de større byer kan man hjemmefra booke indgangsbilletterne. Det giver fordele såsom bekvemmelighed, da man ofte kan gå direkte udenom køen og komme hurtigere ind. Samtidig er det faktisk ofte også billigere at købe billetterne hjemmefra.

Kø til Eiffeltårnets billetsalg – Hint billetter kan købes online

Slutteligt giver det også et overblik over aktiviteterne i løbet af ferien, så man ikke hverken i forhold til budgettet eller ferietempoet bliver presset mere, end man selv på forhånd ønsker.

 

Økonomi under ferien

Med et gennemtænkt budget forud for ferien giver det frihed til at nyde ferien i højere grad. Har man lyst til at opleve noget ekstra, spise bedre eller shoppe mere, kan man huske tilbage på budgettet og dermed vide, hvilke økonomiske rammer, man kan agere indenfor.

Det giver en stor fleksibilitet at vide, hvad konsekvenserne er ved de valg man træffer. På den måde kommer man ikke hjem til ubehagelige overraskelser, hvor bankrådgiveren er i dårligt humør over et alt for stort forbrug i forhold til, hvad man har økonomisk råderum til.

 

Økonomi efter ferien

Når ferien nydes kan det være svært at holde igen med gavmildheden over for børnene, sin ægtefælle og sågar sig selv. Samtidig kan det være svært at huske hvad de økonomiske rammer var og kombineret med manglende overblik under ferien, kan man hurtigt komme til at have brugt flere penge end forventet.

For nogen kan det ødelægge den efterfølgende tid, da livremmen skal spændes hårdere ind og mange fornøjelser, som man bruger til at forsøde hverdagen med, skal droppes.

Det kan være en kedelig og hård opgave at kigge ferieøkonomien igennem for enhver, men særligt kan det være tungt hvis du allerede inden du starter sidder med dårlig samvittighed over omkostningsniveauet. Det kan dog give værdifuld selvindsigt, som du kan bruge i forbindelse med planlægningen af fremtidige ferier.

Forsøg at danne dig et overblik over hvad pengene er brugt på, så du derudfra kan vurdere, om udgiftsniveauet har været passende, eller om der var nogle steder, hvor du levede lidt for godt.