Photo by Gabriela Palai / Pexels License

Europa byder på adskillige gode oplevelser. I den spanske by Barcelona kan du for eksempel gå på eventyr blandt Gaudis smukke og anderledes arkitektur, når du besøger Sagrada Familia, mens du i den hollandske hovedstad Amsterdam kan lægge vejen forbi imponerende og spændende museer som blandt andet Van Gogh-museet og Rijksmuseum, hvoraf det sidste huser kendte Rembrandt-malerier. Er du i færd med at planlægge din næste rejse i Europa, kan du også finde inspiration i din favoritserie eller yndlingsforfatter. Europa byder nemlig på adskillige lokaliteter, der egner sig godt til at følge i fodsporene på de kendte.

Jane Austens eventyrlige England

Tilhængere af den legendariske engelske forfatter Jane Austen bør uden tvivl tage på en rejse, der fører gennem hendes betagende fortællinger og liv. I det sydlige England venter en række steder, der er som taget ud af hendes historier. I Tunbridge Wells ligger for eksempel Groombridge Place, der var Bennet-familiens hjem i filmatiseringen af Stolthed og fordomfra 2005. Det smukke hjem skabte de perfekte visuelle rammer for filmen, og i dag er det ikke svært at forestille sig, at det kunne være i rum som disse, at Elizabeth Bennet og resten af medlemmerne af familien nød deres te og spillede deres kort, hvilket var deres måde at underholde dem selv på et sted så isoleret fra omverdenen. Ca. 3 timers kørsel fra Tunbridge Wells ligger den idylliske by Bath, hvor Jane Austen boede på flere adresser. The Paragon nr. 1 skabte blandt andet rammerne om hendes første hjem. Her boede hun hos sin onkel og tante, og den dag i dag kan adressen fortsat findes i Bath. Generelt udgør Jane Austen Centre i Bath et godt udgangspunkt for at udforske byen. Her vil guides stå klar til at tage imod dig og imponere med deres udførlige viden om de mange Jane Austen-lokaliteter samtidig med, at de vil fortælle om forfatterens liv og person.

bath

Photo by Arpingstone / Wikimedia Commons / Caption: Byen Bath i det sydlige England

England og Skotland for Harry Potter fans

Måske det ikke er Jane Austen, men mere den engelske forfatter J.K. Rowling og hendes mange gribende fortællinger om den unge troldmand Harry Potter og hans kampe mod mørk magi, der optager din interesse. I så fald er det fortsat England og derudover Skotland, der bør stå som destination på flybilletten. I Skotland kan du blandt andet besøge Glenfinnan-viadukten i Lochaber, som optræder flere gange i filmene, når Harry og vennerne er på vej med toget til Hogwarts. Du kan også besøge det skotske højland i Argyll, der skabte rammerne for mange scener i filmene. Blandt andet var det her, de mange Quidditich-kampe blev filmet. I den engelske hovedstad London kan du tage på en endagstur til Warner Brothers Studio, hvor du vil blive vist rundt i Harry Potter-filmstudiet og se de mange rekvisitter fra filmen. Her vil du for alvor blive introduceret for Harry Potter-universet.

Betagende Kroatien: Stedet for Game of Thrones   

Er det den populære serie Games of Thrones, der gennem en længere periode har optaget din tid, er det måske på sin plads med en tur til Kroatien. Her kan du blandt andet besøge den smukke og historiske by Dubrovnik, der ligger i den sydlige del af landet. I serien skabte byen rammerne om King’s Landing, Westeros hovedstad, hvilket betyder, at askillige af seriens scener er filmet her. Det kan blandt andet anbefales at besøge Fort Lovrijenac og bymuren (Pile Bay og Pile Gate), hvor du med garanti vil kunne genkende flere af stederne fra serien. Bevæger du dig nord fra Dubrovnik på vej mod byen Split, finder du Trsteno Arboretum, der udgjorde King’s Landing-paladsets haver. Her sludrede seriens kvinder lystigt, mens der ligeledes blev taget en del spadsereture i haverne. Som ægte fan af Game of Thrones, husker du sikkert også byen Meereen, der blev indtaget af dragemoderen Daenerys, som dernæst befriede byens mange slaver. Klis-fortet, der ligger en kort tur fra Split skabte i serien rammerne om byen og er uden tvivl et besøg værd. Som fan af serien, er der altså mange gode grunde til at tage på en rejse til Kroatien.

Dubrovnik i det sydlige Kroatien