travel guides logo

Dykkerferie på Malta

Dykkerferie på Malta – Malta er et europæisk dykkerparadis. For danskere der gerne vil dykke i klart, varmt og blåt vand er Malta et oplagt rejsemål for en dykkerferie.  Der er ofte billige fly til øen og flyrejsen er kort (cirka 3 timer). Overnatningen er også billig, og du kan få mange gode tilbud på dykkerpakker, hvor både overnatninger og dyk og leje af dykkerudstyr er inkluderede.

dykkerferie malta

En perle Middelhavet

Malta består af øerne Gozo, Malta og den lille Comino og tilsammen udgør de de øriget Malta, der er den mest dykkervenlige destination i hele Middelhavet. Da du befinder dig på en ø vil der altid være en læside hvor vejret og vinden er rolig og hvor bølgerne er små. Rundt om Malta vil du i kort afstand til kysten finde mange dykkersites i forskellige niveauer. Du kan dykke på vrag, rev, moler, huler og der er også mulighed for at dykke på store dybder, hvis du har uddannelsen og certifikatet til det.

Forholdene for dykning i vandet omkring Malta

Sigtbarheden er altid god – og ofte op til 30 meter! Vandet kan dykkes året rundt. Selv om vinteren går temperaturer kun ned til 14 grader, hvilket betyder at man må have en god tyk våddragt (evt. tørdragt) på. Om sommeren er vand temperaturen ofte op mod 25-26 grader, hvorfor en tyndere våddragt ofte vil være nok til at holde de fleste varme på et almindeligt dyk.

Vragdykning i blåt vand

Malta er især berømt for sin dykning på vrag. Maltas blå vande har særligt mange krigsskibe, ubåde, kampfly og minestrygere fra 2. verdenskrig.  Her er det især hovedstaden Valetta, der kan byde på dykning på op mod 40-50 vrag fra  bombardementer af byen i 1940’erne. Dog ligger netop disse krigsvrag på dybder mellem 30 og 70 meter. Derfor er disse vrag ofte udenfor rækkevidde for de fleste dykkere der ikke bruger trimix eller lignende.

dykkerferie på malta

P29 en patruljebåd sænket med vilje

Malta har i de senere år også aktivt sænket flere vrag med det ene formal at skabe dykkerattraktioner. Det er en af grundene til at dykkerferie på Malta er så attraktivt. En af disse er P29 der ligger på 35 meters dybde. Den ligger ud for Cirkewwa Point. Cirkewwa Point uden tvivl er Maltas travleste parkeringsplads for dykkere da man kan komme til at dykke på flere vrag fra dette sted. P29 er 51 meter lang og står opret på bunden. Man kan ane den fra overfladen når sigtbarheden er bedst. Båden blev selvfølgelig renset for miljskadelige stoffer og materialer inden den blev sænket i 2007 som et kunstigt rev og endnu en dykkeratraktion for Malta. Da vraget kun har været sunket i få år er der endnu ikke flyttet så meget liv ind på det. Den slags tager tid. Vraget vil blive mere og mere interessant på det område som tiden går.

 

BLENHEIM BOMBER – et bombefly på havbunden

Det er sjældent at flyvrag er så intakte som dette store bombefly der hviler på 42 meters dybde. Det hviler fladt på bunden med begge vinger endnu på resten af skroget. Den gode sigtbarhed i vandet gør at man kan overskue hele vraget oppefra som man nærmer sig det. Herfra kan du beslutte dig for hvordan du ønsker at undersøge det nærmere. Dybden gør at det anbefales at man dykker med blandede gasarter.  Så hav styr på dine certifikater og din uddannelse inden du udser dig dette dykkemål. Flyet blev beskudt få minutter efter at have været kommet på vingerne.  I stedet for at beskadige lufthavnen på Malta i en ukontrolleret nedstyrtning blev flyet forladt af besætningen i faldskærme i lav højde og de slap alle uskadte, mens maskinen styrtede i havet.

blennheim bomber malta

 

Vigtigt: Få styr på certifikaterne

Malta har ry for at være strikse når det handler om certifikater. Derfor er det en god ide at sørge for at du har alle relevante logbøger og certifikater i orden og med hjemmefra, når du skal på dykkerferie på Malta . De fleste dykkercentre holder øje med at deres kunder er klædt godt på til de dyk der tilbydes.

Der er adskillelige dykkercentre på øen. Instruktørerne holder et højt niveau, men som altid er det bedst at vælge et center du har fået anbefalet fra andre dykkere. Spørg eventuelt andre dykkere fra din dykkerklub eller på de sociale medier om konkrete erfaringer.

Hvis du vil dykke med en dansktalende divemaster eller instruktør er Malta også et godt bud.  Der er nemlig mange danskere, der arbejder på øen og har taget ophold her midlertidigt eller permanent.

Fridykning på Malta

Der er også gode muligheder for at fridykke på Gozo. Tæt ved den klippeformation der hedder blue arch ( og som nu er styrtet sammen) finde et fridykkercenter hvor du kan få trænet din evne til at dykke dybt på et enkelt åndedrag. En fridykkersession vil ofte give scubadykkere en spændende oplevelse, men også gøre dig bedre som scubadykker. Fridykning handler blandt andet om at få en effektiv trykudligning, nedsætte sit iltforbrug og optimere sin svømmeteknik og det er evner som også er vigtige at arbejde med når man har flasker på ryggen.

fridykning malta

Fisk og dyreliv – og undervandsjagt

Malta er ikke større en Langeland, men har en befolkning på flere hundrede tusinde indbyggere. Mange af disse holder af at fiske. Både med stang fra moler, men også med harpun iført våddragt og snorkel. Det betyder at de kystnære rev ned til 15-20 meters dybde er relativt tomme for fisk udenfor de beskyttede områder.

Det betyder at du ofte skal kigge godt efter og gå relativt dybt for at finde en mase fisk. Man kan sagtens støde på muræner, groupers, stimer af farvede småfisk, amber jacks, sargos og dentex – men der er andre destinationer i Middelhavet (og særligt Atlanterhavet) der rummer flere fisk.

For de fleste danskere vil det dog opleves som meget eksotisk – og det er en stor oplevelse at glide ned gennem en stime af farvede småfisk og kigge en i en hule hvor en meterlang muræneål har taget bolig med sit grumme gebids og farvede mønster hen ad ryggen.

Ofte vil man på en dykkerferie på Malta have gode muligheder for at møde rokker, muræner, groupers, diverse farverige stimefisk, blæksprutter og papegøjefisk.

Malta vejrOm rejseguide “Dykkerferie på Malta”

Denne introduktion til dykkerferie på Malta er lavet i samarbejde med Undervandsitetet.dk der udgiver podcast, bøger og artikler om dykning, tester dykkerudstyr  og sammenligner priser.

Læs eventuelt også rejseguiden: Malta seværdigheder her på siden.
 


Booking.com

Se også de andre kategorier:

Del denne artikel:

– Læs mere –

Relaterede artikler

grenå seværdigheder

Grenå seværdigheder

Indholdsfortegnelse Grenå seværdigheder – Grenå har meget at byde på i forhold til både natur, kultur og shopping. Det er derfor oplagt at lægge vejen

Kreta seværdigheder

Kreta seværdigheder – Der bor over 600.000 mennesker på Kreta, som er Grækenlands største ø. Her på denne side kan du finde nogle af Kretas

sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder

Sydsverige seværdigheder – Den sydlige del af Sverige byder på unik natur og et væld af seværdigheder. Typisk medregnes områderne Skåne, Blekinge, Småland og Öland

naturhistorisk museum kiel

Kiel Seværdigheder

Kiel Seværdigheder – Kiel er en af de første store byer, man støder på, når man sætter kurs mod syd fra den dansk-tyske grænse. Med sine

flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder

Flensborg seværdigheder – Flensborg er en herlig by med en god historie i toppen af Tyskland, som stadig er meget synlig i de gamle bydele. En

ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder

Ribe seværdigheder – I Ribe kan du blive klogere på den spændende gamle bys historie, hvor du blandt andet kan se Stormsøjlen, der registrerer de