Vinterferien står for døren, og mange begynder så småt at gøre sig klar til at tage på skiferie. Der er virkelig mange ting, man skal have styr på, inden man kan spænde skiene på fødderne og suse ned ad løjperne. Hvad skal man have med, hvad med forsikringer og hvad er en god idé at have styr på, man måske ikke lige tænker på som det første? Her er en guide til nogle af de ting, som du skal huske, inden du tager på skiferie.

 

De tre indlysende, men vigtige:

Skiene: Det lyder måske indlysende, men det er meget vigtigt, at du får styr på dine ski, inden du tager afsted på skiferie. Mange tager for givet, at skiene bare står klar i skuret eller på loftet til at tage med på skiferie, men det er altid en god ide at finde skiene frem, inden man tager afsted på ferie, så man kan tjekke dem for eventuelle fejl og mangler. På denne måde undgår man ubehagelige overraskelser, når man er taget afsted på skiferie og er klar til at tage skiene på fødderne.

Skiundertøjet: Når vi snakker skiundertøj, så er der særligt to ting, man skal være opmærksom på. Det skal være lavet af de rigtige materialer og det skal være tætsiddende.

Skiundertøjets materiale kan som udgangspunkt være lavet af tre ting: Bomuld, uld og syntetisk materiale. Man kan som udgangspunkt sige, at man bør undgå at købe skiundertøj, der er lavet af bomuld. Bomuld er et rigtig dårligt materiale til at transportere fugt væk fra kroppen, hvilket kan resultere i, at man bliver både våd og kold. I modsætning til bomuld, er uld et rigtig godt materiale til at transportere fugt væk fra kroppen. Mange er dog lidt forbeholdende overfor uld, fordi man er bange for, at uld kradser. Rigtig mange af de store skitøjsmærker er dog nu i stand til at behandle ulden på en måde, der gør den blød og behagelidt at have mod kroppen, hvorfor man ikke skal være bange for, at det kradser. De sidste materialer er syntetiske, og her findes der rigtig mange gode alternativer til uld. Det kommer dog rigtig meget an på, hvad det er for en slags syntetisk materiale, undertøjet er lavet af, men en god ting at have in mente er, at der tit er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Skihjelmen: Når man skal ud at investere i en skihjelm, er det meget vigtigt, at du vælger en praktisk, testet og god hjelm, fremfor at vælge en hjelm, som ser smart, sej eller moderigtig ud.

En hjelm er til for at beskytte hovedet mod eventuelle styrt. Dette er vigtigt at have in mente, når man skal ud at vælge en ny skihjelm. I dag kan man få hjelme, der har alverdens nye, moderne features som musikhøjtalere, kameraer og lign. Selvom disse features kan virke tiltrækkende, så bør man altid tænke sikkerhed fremfor features. I et eventuelt styrt vil man hellere have en sikker hjelm, end en hjelm med musik og kamera. Derudover, så er det meget vigtigt, hvis du kommer ud for et styrt, ar du skifter din hjelm ud med en ny. Præcis ligesom med cykelhjelme, så beskytter en hjelm, der har været ude for en styrt ikke dit hoved optimalt, hvorfor man skal købe en ny hjelm.

 

De 3 lige så vigtige, men ikke så indlysende:

 

Solcreme på skiferien: Selvom vi normalt ikke forbinder solcreme med sne og høje kuldegrader, så er det vigtigt at man beskytter sin hud mod solen, når man tager på skiferie. Sne reflekterer solens ultraviolette stråler meget effektivt, hvorfor solen både kommer fra oven, fra neden og fra siderne. Derfor bør man bruge en solcreme med en relativt høj solfaktor, så man undgår at blive solbrændt. Derudover, så kan man smøre de mest udsatte områder med sun block eller zinksalve, så man helt undgår, at solen når ind til den blege, sarte vinterhud. Er man i tvivl om, hvilke hudprodukter man skal bruge på skiferien, så kan man altid søge råd på sit lokale apotek, der står klar med vejledning, så du trygt kan tage på hvad, der forhåbentlig bliver den perfekte skiferie.

Find et firma, der tilbyder løsninger på den perfekte skiferie her

 

Solbriller/skibriller: Som sagt, så reflekteres solens ultraviolette stråler meget effektivt i sneen, hvorfor man bør beskytte kroppen mod den meget effektive sol på skiferien. Et særligt udsat sted på kroppen for solens stråler er øjnene. Øjnene kan tage meget skade af solens stråler efter ganske kort tids eksponering, hvorfor man i høj grad bør beskytte øjnene, når man er ude på løjpen. Lige netop ved skibriller hænger pris og kvalitet ikke altid sammen, hvorfor man bør tage ud at prøve så mange briller som overhovedet muligt, inden man investerer i et nyt sæt briller, så man får de helt rigtige briller, der passer til lige netop dig. Lige som med hjelmen, bør man have fokus på sikkerhed og ikke så meget så specielle features, mode og lir, når man skal ud at handle solbeskyttende skibriller.

 

Gør kroppen klar til skiferien: Når man tænker frem mod skiferien, glemmer mange, at det at stå på ski er er en meget hård og anstrengende øvelse for kroppen. Mange er mindre aktive i vinterhalvåret, hvorfor man bør træne kroppen op til at stå på ski, hvor både muskler og led bliver udsat for meget hårde prøvelser. Det er derfor en god ide at træne både muskler og led derhjemme på stuegulvet, inden man kaster sig hovedkulds ned ad de snedækkede løjper. Ved at træne kroppen op mod skiferien kan man også undgå mange skader, som ellers ville sætte en stopper for den sikkert hyggelige og underholdende ferie.