Danmark byder på mange spændende attraktioner. Mange af dem kan sagtens måle sig med dem, du finder i udlandet. Her kommer vi ind på ni attraktioner i forskellige kategorier, der i Dancenters undersøgelse er kåret til at være de bedste i 2020.
Rigtig mange har i år været nødt til at aflyse ferien til udlandet og i stedet holde ferie i Danmark. Hvis du er en af dem, er du sikkert nu ved at planlægge, hvor du skal tage hen i landet. Når du overvejer det, er det altid en god ide, at du tænker over, hvad du gerne vil opleve på ferien. Danmark har nemlig rigtig meget at byde på.
En god måde for dig at få et overblik over de attraktioner, som, mange mener, er nogle af de bedste i Danmark i år, er ved at se på Dancenters undersøgelse. Det er tredje gang de udfører undersøgelsen, og over 5000 personer har deltaget i den.
I undersøgelsen kan du læse om de bedste attraktioner inden for i alt ni kategorier. Der er derfor masser af inspiration at hente, lige meget om du er til museer, dyreparker eller forlystelsesparker. Vi er blevet inspireret af deres undersøgelse til at skrive denne artikel. Du kan se selve undersøgelsen her.
Djurs Sommerland
Djurs Sommerland blev i 2019 kåret til at være Europas bedste forlystelsespark med under 1 million besøgende om året. Det er derfor måske heller ikke underligt, at den havnede helt i top i undersøgelsen. Parken byder på en række forskellige former for forlystelser for både børn og voksne. Det er derfor nemt at få en dag til at gå i parken.
Forlystelsesparken er delt op i en række forskellige ”lande”. Det er piratland, westernland, vikingeland, afrikaland, bondegårdsland, mexicoland, sommerland, wild asia og vandland. Hvert land har attraktioner med det tema, som landet angiver.
I det store vandland vil det være muligt for jer at bruge meget tid. Der finder I en række forskellige vandrutsjebaner. På en varm dag er det fantastisk at kunne køle sig af og have det sjovt i vandlandet.
Særligt om at prøve forlystelser i coronatiden
Selvom samfundet nu igen er ved at åbne op oven på coronakrisen, er det stadig vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke regler der gælder for dit besøg i Djurs Sommerland. Parken åbner langsomt op med et begrænset antal gæster. De regner med at være tilbage ved det sædvanlige niveau i løbet af sommeren.
For at kunne holde godt styr på, hvor mange gæster der er i parken, er det et krav, at du booker billet på forhånd. Det kan du gøre på Djurs Sommerlands hjemmeside eller gennem en af deres samarbejdspartnere som Midttrafik. Har du et sæsonkort, skal du på nettet booke, hvilken dag du gerne vil besøge parken.
Alle forlystelserne er åbne, men der er nogle af dem, hvor der er særlige krav til, hvor tæt du må være på de andre gæster. Der kan derfor være forlystelser, hvor du skal holde en til to meters afstand til gæster, du ikke er i gruppe med. Det kan give en øget ventetid.
Knuthenborg Safaripark
Noget af det helt særlige ved Knuthenborg Safaripark er, at du har mulighed for at komme helt tæt på dyrene. På deres savanneslette, i Tigerskoven og flere af deres andre områder har du mulighed for at køre rundt i din bil og se på dyrene.
Fordi du kører rundt i en stor indhegning til dyrene, er det selvfølgelig dem og ikke dig, der styrer tempoet. Vil en giraf krydse vejen, må du vente på, at den har gjort det. Det er dog også det, der giver en meget anderledes oplevelse i forhold til for eksempel at tage i en zoologisk have.
I Dinosaurland er dyrene heldigvis ikke levende. Det er dog meget naturtro kopier af virkelige dinosaurer, som du har mulighed for at bevæge dig rundt i mellem.
Sommerens nyhed er de pensionerede cirkuselefanter
Har du fuldt bare lidt med i medierne i det seneste år, kan du ikke undgå at være støt på historien om, at cirkuselefanterne skal på pension. Om ikke andet har du sikkert set klippet af statsminister Mette Frederiksen, der brød hulkende sammen af grin på Folketingets talerstol, da hun skulle fortælle om statens køb af dem.
De fire elefanter har nu fået et luksusanlæg i Knuthenborg Safaripark, hvor de kan nyde deres pensionisttilværelse. Sommeren 2020 er den første sommer, hvor du har mulighed for at opleve dem i parken.
Elefantanlægget er hele 140.000 m2 stort, og der er gjort meget for, at det ligner elefanternes naturlige omgivelser. Når du står og ser ud over området, vil du derfor have fornemmelsen af, at det er en rigtig savanne, du ser på. Ideen er, at anlægget skal tjene til inspiration for, hvordan andre dyreparker kan indrette deres elefantanlæg.
Nordsøen Oceanarium
I Nordsøen Oceanarium kan du selvfølgelig blive klogere på livet under og ved vandet. De har en række større og mindre akvarier, hvor du kan se det rige dyreliv under havoverfladen. For eksempel har du mulighed for at se den store klumpfisk.
I det lavvandede rørebassin er det muligt at røre ved en række forskellige former for fisk og havdyr. Det er noget helt særligt for mange børn – og voksne – der ikke er vant til at håndtere fisk til daglig.
Når du planlægger et besøg i Nordsøen Oceanarium, er det altid en god ide, at du tjekker dagens program på forhånd. Dermed er du sikker på, at du ikke misser nogle af de fodringer af dyrene, der er i løbet af dagen.
Bestil billet på forhånd til sommer
Hvis du vil besøge Nordsøen Oceanarium til sommer, er det en god ide, at du bestiller billet på forhånd. På grund af coronaepidemien må de kun lukke et vist antal besøgende ind. Ved at have bestilt billet på forhånd kan du derfor mindske din ventetid. I højsæsonen kan du enten bestille billet til formiddagen eller eftermiddagen.
Når du er kommet ind på oceanariet, skal du være opmærksom på de afmærkninger, der er på gulvet, for at du kan holde afstand til de andre gæster. Ellers fungerer Nordsøen Oceanariet, som det altid har gjort.
Legoland
Legoland er både for dig, der gerne vil have en adventureoplevelse med vilde forlystelser, og for dig, der gerne vil nyde et roligt besøg, hvor du går rundt og beundrer de mange konstruktioner i Lego. Forlystelserne er både rolige forlystelser for mindre børn og mere vilde forlystelser for større børn og voksne.
For at få et godt overblik over, hvor lang ventetid der er ved de forskellige forlystelser, er det en god ide, at du downloader Legolands app. I den kan du se et kort over parken, og du kan få et godt indblik i, hvilke forlystelser der er lang kø til. Dermed kan du spare værdifuld tid under dit besøg.
Som i mange andre forlystelsesparker og museer skal du booke billet på forhånd, når du vil besøge Legoland. På den måde kan parken kontrollere, at der ikke kommer for mange besøgende ind i forhold til, hvordan coronareglerne er på det gældende tidspunkt.
Plads til alle med ”vis hensyn armbånd”
I Legoland vil de gerne have, at alle får en god oplevelse. Derfor har de indført et særligt ”vis hensyn armbånd”. Det skal hjælpe folk med lidelser og diagnoser, som det ikke umiddelbart er muligt at se. Det kan for eksempel være autisme, ADHD og angst.
De kan have sværere ved at vente i kø med mange andre mennesker. Med armbåndet kan de derfor komme foran i køen, så det bliver en god oplevelse for dem og for de andre gæster.
Skal du ledsage en person, der har et ”vis hensyn armbånd”, kan du få et ledsagerarmbånd. Ledsagerarmbåndet kræver, at du er over 18 år. Dermed har du mulighed for at komme ind sammen med personen med ”vis hensyn armbåndet”.
Aros
På kunstmuseet Aros i Aarhus finder du Danmarks ældste kunstsamling uden for København. De har en række faste udstillinger og har derudover hele tiden skiftende nye udstillinger. Et af de meste kendte værker i den permanente samling er skulpturen af Boy. Den forestiller en stor, hugsiddende dreng.
På taget af bygningen knejser dog det nok mest kendte kunstværk på Aros, Your rainbow panorama. Der kan du gå rundt og nye en 360 graders udsigt over Aarhus og se byen gennem de skiftende forskellige farver. Vær opmærksom på, at der er indført ensretning i regnbuen såvel som i en stor del af gallerierne på grund af coronakrisen.
Normalt har du mulighed for at komme på rundvisning som voksen, og der er en række aktiviteter for børn på museet. Det er dog indtil videre ikke muligt at deltage i dem på grund af coronakrisen. Så længe du overholder kravene om afstand, kan du dog bevæge dig rundt i museets kunstsamlinger, som du ønsker.
Universe på Als
Temaparken Universe på Als har til formål at gøre videnskaben sjov, forståelig og lettilgængelig for både børn og voksne. De har derfor både en række forlystelser, du kan prøve, og shows, du kan overvære. For eksempel har de en rutsjebanesimulator, hvor du får fornemmelsen af at sidde i en rigtig rutsjebane, der bevæger sig op og ned – uden at du rører dig ud af stedet.
Du har også mulighed for at prøve din balance af på en segwaybane, puste gigantiske sæbebobler og blive katapulteret ind i Angry Bird universet i en 5D simulator. Der kan du møde alle de kendte karakterer fra det populære spil.
Hver dag bliver der afholdt et eller flere shows, hvor du kan blive klogere på videnskaben. Det er for eksempel et show, hvor du lærer at udvinde salt. For at få et overblik over, hvornår de forskellige shows bliver afholdt, er det en god ide, at du downloader Universes app.
Danfoss Museum fortæller enestående historie
I Universe finder du også et museum, der fortæller historien om virksomheden Danfoss. Den blev grundlagt i 1933, og siden 1964 har produktionen ligget i Nordborg på Als. Virksomheden er en vigtig grund til, at parken er blevet oprettet.
På museet kan du blive klogere på historien bag virksomheden. Det kan lyde kedeligt at tage på museum, når du er i en forlystelsespark, men hele historien er fortalt meget interaktivt. Du har derfor i højere grad fornemmelsen af, at du oplever historien frem for, at du skal læse dig til den. I museets biograf får du for eksempel fornemmelsen af at sidde i en bus, mens du ser filmen.
Moesgård Museum
Moesgård Museum er blevet kåret til at være det bedste historiske museum i 2020 i Dancenters undersøgelse. På museet sætter de fokus på menneskets udvikling og forskellige historiske perioder. Det er for eksempel i deres faste samling, at du finder Danmarks bedst bevarede moselig, Grauballemanden.
Udstillingerne er ofte en blanding af antropologi, filosofi og historie. Det gør sig for eksempel gældende for udstillingen, Når jeg bliver gammel. Der fortæller fem forskellige ældre mennesker rundt omkring i verden om, hvordan de gerne vil have, at deres alderdom kommer til at se ud.
I sommeren 2020 byder museet på en midlertidig udstilling om byen Pompeji. Den romerske by var en storby, hvor dens indbyggere levede et rigt liv, inden hele byen blev ødelagt af et vulkanudbrud. Museet har fået mulighed for at låne en række genstande hjem fra Italien. Dermed kan de både belyse livet før katastrofen og vise, hvor altødelæggende katastrofen var.
Moesgård for børn
Moesgårds udstillinger er meget visuelle og sanselige, og det vil derfor være nemt for dine børn at gå til dem. Når I besøger Grauballemanden, træder I for eksempel på et blødt lag af skum, der minder om mosens sumpede grund.
I Pompeji-udstillingen er der dog gjort yderligere tiltag for at vise børnene historien. Det sker gennem en række kighuller og lydfiler, hvor de kan følge historien om de to børn Jafar og Saga, der levede i den antikke by.
Egeskov Slot
Et besøg på Egeskov Slot giver dig først og fremmest mulighed for at besøge det smukke gamle slot. Du kan dermed få et indblik i, hvordan de adelige har levet på slottet gennem tiden og blive klogere på deres historie.
Der er dog meget mere at opleve på slottet end de mange smukke rum. På slottets grund ligger en række forskellige museer. Det er for eksempel et museum for veteranbiler, et motorcykelmuseum og et Falck-museum, hvor du kan se, hvordan Falck-bilerne har set ud gennem tiden.
Du kan også gå en tur i den store, velholdte have, der omgiver slottet. Haven blev anlagt i 1713 og er løbende blevet udviklet. Den består nu af en række forskellige områder. Det er renæssancehaven, hvor planterne står helt skarptskåret, den frodige urtehave og de farverige blomsterhaver staudehaven, dahliahaven og den grå have.
Aktiviteter for børn og barnlige sjæle
Har du børn med, eller er du bare ikke selv til at bruge flere timer på at se på blomster og museer, er der heldigvis også mange andre aktiviteter på Egeskov Slot. En måde at gøre museumsbesøget mere spændende for børnene er, at du bruger stedets app til at løse museums-mysteriet.
I Legeskoven kan børnene komme ud at klatre, og hele familien har mulighed for at prøve den 80 meter lange svævebane. Hvis I virkelig vil op at klatre mellem træerne, kan I tage på en tree top walking tour, hvor I bevæger jer rundt på vindebroer 10-15 meter over skovbunden.
Den Gamle By
I Den Gamle By i Aarhus har du mulighed for at træde helt ind i historien, når du besøger danske hjem og butikker fra tre forskellige tidsperioder. Det er huse fra før år 1900, 1927 og 1974. Alt er gjort så autentisk som muligt, lige fra møblerne til nipsgenstandene i vinduet og bøgerne i reolen.
Byen bliver levendegjort af en række aktører i tøj fra den givne periode. Om sommeren har du for eksempel mulighed for at møde gøglere og lirekassemænd. De personer, der ekspederer dig i byens butikker, er selvfølgelig også klædt på, så de passer til rollen – og sælger varer, der minder om dem, de solgte dengang.
Der findes også en række værksteder i byen, hvor du har mulighed for at opleve, hvordan de traditionelle håndværk blev udført. Det er for eksempel en smedje i den gamle del af byen.
Særlige tiltag i forbindelse med corona
Den Gamle By er af myndighederne vurderet til at være et meget sikkert sted at besøge. Blandt andet fordi du ofte er udenfor. Der er dog stadig begrænsning på, hvor mange der må besøge husene. Du skal derfor være forberedt på, at du måske ender med at stå i kø.
I museets butikker er der opsat plexiglasruder, og der er tydelige afmærkninger overalt på museet, så du kan naturligt kan holde en god afstand til andre.
Hvordan er undersøgelsen foretaget?
Undersøgelsen er udført af Dancenter Sommerhusudlejning, der har spurgt over 5000 personer, hvilke attraktioner i Danmark de synes, er de bedste. Der var en række nominerede attraktioner, hvor deltagerne kunne give dem en karakter mellem 1 og 5, hvor 5 er det bedste.
Deltagerne har selv kunnet vælge, hvilke attraktioner de gav karakterer. De attraktioner, der er kåret, er dem, der har fået den højeste gennemsnitlige score – ikke nødvendigvis dem, der har fået flest stemmer.